Türkiye'de senarist piyasası tükeniyor mu?
'Tarih ve Sinema' başlıklı konferansta Türkiye'de senarist piyasasının tükendiğine dikkat çekildi.
Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Gündüz, “Türkiye'de ciddi tarihçi senaristlere ve tarih senaryolarına ihtiyaç var. Senarist piyasası tükenmek üzere. Şimdi yeni bir kalkışa ihtiyaç var; bunu da yapacak olan tarihçilerdir” dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tarih Topluluğu'nun düzenlediği ve Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Gündüz'ün konuşmacı olarak davet edildiği, "Tarih ve Sinema" başlıklı konferans, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.
Öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı konferansın açılış konuşmasını Tarih Topluluğu Başkanı Berna Demirbaş yaptı. Demirbaş’ın ardından söz alan Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, “Tarih pek çok ürün vermektedir. Bunlardan biri de kimliktir. Kimliğin ifşa edilmesinde sinemanın önemli bir yeri vardır” diye konuştu.
"Senaryoda para var ama tarihçi senarist yok" diyen Prof. Dr. Tufan Gündüz, "Tarihçi tamamen belgelere dayanarak bir olayı tasvir eder. Sinemanın bir gerçeğe dayanmasına gerek yoktur. Türkiye'de tarih filmlerinin tutulmamasının nedeni, senarist tarihçinin olmamasıdır. Muhteşem Yüzyıl diye bir dizi çekildi, bu sayede 500 bin kitap satıldı. Film sadece film, dizi sadece dizi, tarih de sadece tarihtir. Öncelikle bunun bilinmesi gerekiyor. Türkiye'de ciddi tarihçi senaristlere ve tarih senaryolarına ihtiyaç var. Senarist piyasası tükenmek üzere. Şimdi yeni bir kalkışa ihtiyaç var; bunu da yapacak olan tarihçilerdir” şeklinde konuştu.
Konferans soru-cevap bölümünün ardından plaket takdimiyle sona erdi. (İHA)