Türkiye'de kitap okuma oranı artışta
Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk Türkiye'de kişi başına üretilen kitap sayısının 6,4 olduğunu belirtti.
Türkiye'de geçen yıl 42 bin 626 yeni kitap basıldı. Geçen yıl üretilen kitap sayısı 480 milyon 257 bin 824 olurken, e-kitap satışları yüzde 100 arttı. Bu rakamlara göre Türkiye'dekişi başına 6,4 kitap üretiliyor.
Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk, kişi başına üretilen kitap sayısının 6,4 olduğunu belirterek, bu verinin, "Türkiye kitap okumuyor" şeklindeki algıyı yıktığını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de 42 bin 626 yeni kitap basıldı.
Yeni yazılıp basılan 42 bin 626 kitabın, 14 bin 726'sını edebiyat ve retorik, 14 bin 542'sini toplum bilimleri, 2 bin 826'sını din, 2 bin 867'sini tarih ve coğrafya, bin 933'ünü psikoloji, 651'ini dil ve dil bilimi, 656'sını doğa bilimleri ve matematik, 2 bin 104'ünü teknoloji, bin 420'sini güzel sanatlar ve 901'ini genel konularda yazılan eserler oluşturdu.
Daha önce basılan eserlerin yeni baskıları dahil üretilen tüm kitap adedi ise 480 milyon 257 bin 824 olarak belirlendi. Bu kitapların 187 milyonu ücretsiz ders kitabı olarak dağıtıldı.
E-kitap satışlarında da geçen yıla göre yüzde 100'ü aşan bir büyüme görüldü. 2011 yılında yayımlanan e-kitap sayısı bin 314'ken, geçen yıl bu rakam 2 bin 928'e yükseldi.
Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk, yeni basılan kitap (başlık) sayısı konusunda Türkiye'nin dünyada 13, sektör büyüklüğü sıralamasında da dünyada 15. sırada bulunduğunu belirtti.
Türkiye'de üretilen kitap sayısı nüfusa bölündüğünde, kişi başına 6,4 kitap düştüğünü kaydeden Kocatürk, "Bir şehir efsanesi var, 'Türkiye'de 10 kişiye 1 kitap düşüyor' diye. İşte bu rakamlar bu efsaneyi alt üst ediyor. 'Türkiye kitap okumuyor' efsanesi yanlış. Türkiye kitap okuyor. Sektör her yıl yüzde 13-15 büyüyor. Türkiye ekonomisi dünyada 17. sırada, yayıncılık sektörü olarak biz ise 15. sıradayız. Demek ki Türkiye ekonomisine göre dünyada daha iyi bir yerdeyiz. Yayıncılık, esnaflık işi olmaktan çıkıp endüstri haline geliyor. Uluslararası fuarlara katılıyoruz, Türk Edebiyatı'nın Dışa Açılım Programı (TEDA) ile Türk edebiyatı eserleri yabancı dillere çevriliyor. Üretim artıyor, sektör büyüyor" şeklinde konuştu.
Kocatürk, Avrupa'da çok satan kitapların ilk basımının 5 bin, 10 bin nüsha ile başladığını aktararak, Türkiye'de ise ilk baskısında 100 bin rakamına ulaşan çok sayıda yazar bulunduğunu kaydetti.
Türkiye'nin batıyı bu konuda geçtiğini söyleyen Kocatürk, "Bizim çok satanlarımız örneğin Orhan Pamuk, Yaşar Kemal, İhsan Oktay Anar, Ahmet Altan, Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Canan Tan, Hakan Günday, İskender Pala, Elif Şafak, Soner Yalçın gibi birçok yazarın kitabı 100 bin baskıyla başlıyor. 20 bin baskıyla başlayan en az 100 yazarımız var. Bu, Türk okurunun gücünü de gösteriyor" dedi.
"KORSAN GERİLEDİ, SEKTÖR BÜYÜDÜ"
Kitap sektöründe korsan ürünlerin gerilediğini belirten Kenan Kocatürk, "Yayıncılık sektörünün önemli uyarılarını dikkate alan devlet, özellikle emniyetin İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya şehirlerinde ve başka şehirlerde yayıncılar, meslek birlikleriyle de bilgi paylaşımında bulunarak, koordineli, ısrarlı takipleri ve baskınları sonucunda, son 3 yılda korsan yayıncılara karşı çok başarılı olundu. Bu da sektörde beklenen büyümeyi getirdi" diye konuştu. (haber365)
http://www.haber365.com/Haber/Sehir_Efsanesi_Curudu/