Türkiye UNESCO kültürel miras komitesine seçildi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "UNESCO kültürel miras komitesine Türkiye büyük bir oy farkıyla seçildi" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "UNESCO kültürel miras komitesine Türkiye büyük bir oy farkıyla seçildi" dedi.
Türkiye, İtalya ve Fransa’nın rakibi olduğu UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi'ne seçildi.
UNESCO'nun internet sitesinden yapılan açıklamada "Hükümetlerarası Komite'ye, İspanya'nın ayrılmasıyla 1. Grupta boşalan sandalye kapsamında gerçekleştirilen seçimlere katılan Türkiye, Sözleşmeye taraf olan 158 ülke tarafından gerçekleştirilen seçimlerde 72 oy olarak seçimi kazanmış ve böylelikle 2014-2018 döneminde Komite'de yer almaya hak kazanmıştır" denildi.
2003 tarihli Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasına Yönelik Sözleşmesi kapsamında 2-5 Haziran tarihler arasında Paris'teki UNESCO Genel Merkezi'nde Sözleşmeye Taraf Devletler 5. Genel Kurulu düzenlenirken dün de Genel Kurul kapsamında Sözleşmenin karar verici ve uygulayıcı organı olan Hükümetlerarası Komite'de görev alacak yeni üyelerin belirlendiği seçimler gerçekleştirilmişti.
Açıklamada, şu ifadeler kaydedildi:
"Somut olmayan kültürel mirasın araştırılmasını, derlenmesini, arşiv ve dokümantasyon merkezlerinin oluşturulmasını, müzelerinin kurulmasını, öğretim kurumlarında ders olarak okutulmasını, kitle iletişim araçlarında olumlu kültür değerleri olarak yer verilmesini ve kuşaklar arasında ortaya çıkan kopuklukları giderecek tarzda etkin biçimde değerlendirilmesini, temel amaçlar ve eylem planları arasında gören Sözleşmeye Türkiye 2006'da taraf olmakla beraber, 2014 itibarıyla Sözleşmeye Taraf devlet sayısı 161 olmuştur."
"Türkiye, listeye girecek mirasları belirleyecek"
Türkiye'nin seçilmesinin ardında Twitter adresinden sonuçları duyuran Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin adaylık yarışından 142 ülkeden 72'sinin oyunu alarak birinci çıktığını ve bu başarıda emeği geçen herkesi kutladığını belirtti.
Çelik, "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili listesinde 11 unsuru bulunan Türkiye, artık listeye girecek mirasları belirleyecek" ifadelerini kullandı.
UNESCO'nun Paris'te üç gündür süren 5. Taraf Devletler Genel Kurulu'nun dünkü oturumunda, UNESCOSomut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Hükümetlerarası Komite Üyeliği seçimi gerçekleştirildi.
Türkiye, İtalya ve Fransa'nın rakip olduğu adaylık yarışından birinci çıkarak üyeliğe seçildi.
UNESCO Sekreteryasından boşalan üyelikler için davet alan Türkiye, teklifi kabul ederek Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi'ne aday ülkeler arasında yerini aldı ve dünkükü oturumda rakipleri arasından sıyrılarak ikinci kez komite üyesi oldu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, haberi twitter hesabından paylaştı. Bakan Çelik, mesajında, "UNESCO'nun Paris'te 5. Taraf Devletler Genel Kurulu'nun bugünkü oturumunda ülkemiz adına sevindirici bir haber aldık. Ülkemiz, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Hükümetlerarası Komite Üyeliği'ne seçildi. İtalya ve Fransa'nın rakip olduğu adaylık yarışından 142 ülkenin 72'sinin oyunu alarak birinci çıkan ülkemiz 2'nci kez bu başarıyı elde etmiş oldu. İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'nde 11 unsuru bulunan Türkiye, artık listeye girecek mirasları belirleyecek. Bu başarıda emeği geçen herkesi kutluyorum" ifadelerine yer verdi.
"Türkiye'nin projeleri uluslararası platformda daha da etkin tanıtılacak"
Bakanlık açıklamasında konuya ilişkin değerlendirmesine de yer verilen Bakan Ömer Çelik, üyeliğin, Türkiye'nin uluslararası saygınlığına katkıda bulunmasının yanı sıra UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne girecek unsurları belirlemek gibi getirileri de olacağını vurguladı.
Çelik, Türkiye'nin bu üyelikle, somut olmayan kültürel mirasın korunması konusunda belgelemeden projeye her alanda diğer ülkelere rehber olmak, aday varlık dosyalarını değerlendirmek gibi birçok görevi üstlendiğini bildirdi.
"En önemlisi Türkiye, Komite kararlarının alınmasında etkin bir işlevi olan mekanizmaya dahil oluyor. Hükümetlerarası Komite'ye üye bir Türkiye'nin projeleri uluslararası platformda daha da etkin tanıtılacaktır" değerlendirmesinde bulunan Bakan Çelik, şunları kaydetti:
"Uluslararası alanda kurulmuş bir yapıya Türkiye'nin dahil olması, ülkemizde koruma çalışmalarının etkili bir şekilde yürütülmesi anlamına da geliyor. Türkiye, UNESCO'da daha önce de etkin görev aldı. Haziran 2006-Haziran 2010 yılları arasında Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Üyeliği ve Kasım 2008-Haziran 2010 yılları arasında Alt Organ Üyeliği görevlerinde bulunan Türkiye'nin, kültürel miras alanında yaptığı çalışmalar geniş yankı uyandırmıştır."
Türkiye, UNESCO'da daha önce de etkin görev aldı
Türkiye'nin de katıldığı Hükümetlerarası Komitesi, Arnavutluk, Azerbaycan, Belçika, Burkino Faso, Çin, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Yunanistan, Granada, Endonezya, Japonya, Kırgızistan, Litvanya, Madagaskar, Fas, Japonya, Kırgızistan, Namibya, Nijerya, Peru, İspanya, Tunus, Uganda, Uruguay olmak üzere 24 ülkeden oluşuyor.
Haziran 2006-Haziran 2010 yılları arasında Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Üyeliği ve Kasım 2008-Haziran 2010 yılları arasında Alt Organ Üyeliği görevlerinde bulunan Türkiye, kültürel miras alanında yaptığı çalışmalarla tüm dünyada yankı uyandırdı ve UNESCO'nun benimsediği ilke ve prensipler doğrultusunda kültürel alanda öncü ülke konumuna geldi.
Türkiye’nin üyeliği dört yıl sürecek
Son olarak Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği ile listeye adını yazdıran Türkiye'nin, listede 11 unsuru yer alıyor. UNESCO tarafından 2003 yılında kabul edilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'ne bugüne kadar aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 161 ülke taraf oldu.
AA