"Türkiye, kadınlar olmadan yarım kalır"
Türkiye'nin tek kadın genel yayın yönetmeni Şebnem Bursalı, iş, siyaset, yerel yönetim ve medyada çalışan kadınları bir araya getirdi.
İzmir ve Ege Bölgesi'nin kadınları, Yeni Asır Gazetesi tarafından gelenekselleştirilen, "8 Mart Kadın Buluşması"nda bir araya geldi. Mövenpick Otel'de yapılan buluşmada, Ege illerinin kadın milletvekilleri, belediye başkanları, kaymakamları, meclis üyeleri, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ile iş ve siyaset dünyasının isimleri, "Türkiye, kadınlar olmadan yarım kalır" dedi.
Buluşmaya katılanlar, kadınların iş ve siyaset dünyasında daha da aktif hale gelmesi gerektiğini dile getirdi.
Toplumsal adalet
Buluşmada kadınların, hayatın her alanında erkeklerle birlikte yer alması ile Türkiye'nin daha ileri noktalara taşınabileceği belirtildi. Toplumun yarısını oluşturan kadınların daha iyi noktalara gelmesinin, toplumsal adalet için vazgeçilmez olduğunu vurgulandı. Öncü kadınlar, kadınların daha ileri noktalara gelmesi için neler yapılması gerektiği noktasında görüşlerini belirtti. İş, sosyal ve siyasi hayatta kadınların ön plana çıkması için devlet ve sivil toplum örgütleri başta olmak üzere herkese görev düştüğü söylendi.
Kilit noktası
Toplantıda konuşan Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı, geleneksel hale gelen 8 Mart buluşmasına katılan Ege ve İzmir'in lider kadınlarına teşekkür etti. Kadınların hayata geçirdiği projelerin, iş ve sosyal ortamlarda kadınların ifade ettiği önemin bir kanıtı olduğunu söyleyen Bursalı, "103 yıldır dünya gündeminde olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, pek çok etkinlik aracılığı ile kadınlar arası dayanışmaya ve toplumdan beklentilerimizin vurgulanmasına vesile oluyor. Elbette tek bir gün yeterli değil. Elbette sesimizi daha çok mecrada ve daha güçlü olarak duyurmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Kadınlar, ailenin temel taşıdır. Önce iyi bir evlat ve sonra da iyi bir anne olarak gelecek nesilleri şekillendiren hep annelerdir. O yüzdendir ki davranışlarını kınadığımız bir erkeğin belki de önce annesine ve evladını yetiştirme şekline bakmak gerekir. Elbette çevre ve eğitim gibi dış etkenlerin de rolü yadsınamaz ama kanımca başarılı bir toplumun kilit noktası annelerdir, kadınlardır" dedi.
Gazeteci Berrin Tuncel Birer:
"Akıllı bir erkek, kadına şiddet uygulamak şöyle dursun, aydın bir toplumun yolunun kadından geçtiğini bilerek onları el üstünde tutar. En iyi eğitimi almalarına ve idareci konumuna gelmelerine destek olur. Ancak yine de kadının toplumda hak ettiği yere ulaşması için erkeklerin harekete geçmesini beklemek yerine burada toplananlar gibi güçlü kadınların el ele vermesinin yararlı olacağına inanıyorum. Bu gibi organizasyonların hep kadının eğitimi için yararlı sonuçlar doğurmasını diliyorum."
EGİKAD Başkanı Işın Yılmaz:
"Kadınların siyasette, yerel parlamento ve Ankara'da daha çok yer almaları gerekiyor. Kadın girişimcilerin ön plana çıkmasını istiyoruz. Kadın girişimciliği konusunda iyi yoldayız ama bu yetmez. Bu konuda erkeklerin destek olması şart. İzmir örneğinin her yere yayılması gerekiyor."
Plastik cerrah ve hukukçu Nazan Pedükcoşkun:
"Artık herkes kadının bedeninden elini çekmeli. Kadınlar çok çocuk ile aktif yaşamdan uzak tutulmaya çalışıyor. İş, sanat ve hayatın içinde aktif olan kadınların kaç çocuğu var bir bakalım. Çocuk olsun ama kadını hayattan koparacak sayıda olmamalı. Şiddetin asıl sebebi ekonomik. Refaha ulaşmış, hayatta sözü olan bir makamda bulunan kadınların sayısının artması ile sorunlar aşılabilir."
Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel:
"Kadınlar ülkemizde ne yazık ki arzu edilen seviyede temsil edilemiyor. Kadınlarımız karar mekanizmalarında daha fazla rol almalı. Bu şekilde önder kadınlarımız oldukça kız çocuklarımız için iyi birer idol olmuş olacak. Kadınların önündeki engeller de mutlaka kaldırılmalı."
Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Süheyla Sürücüoğlu
"Türkiye'de maalesef kadın sorunları devam ediyor. Türkiye'de kadın liderliği sorunu var. Bu her alanda kendini gösteriyor. Bu eksiklik karar verme mekanizmalarında kadınların arka planda kalmasına neden oluyor. Kadının katılıyorum demesi lazım."
İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş:
"Kadınlar haklarında dünya ile birlikte Türkiye de çok yol aldı. Ancak bizim sorumluluklarımız var. Kadınların birbiriyle dayanışmaya ihtiyacı var. Kadın hayatın her alanında var olmak zorunda. Biz kadınların hayatın her alanında yer almalarını isterken sadece kadınlar için bir şey talep etmiyoruz. Türkiye için, Türkiye'de yaşayan insanlar için istiyoruz. Çünkü toplumun yarısını oluşturan kadınların beyni, üretimleri, varlıkları olmazsa yaratılan her şey eksiktir."
CHP PM Eski Üyesi Tülay Özüerman:
"Her 8 Mart'ta hatırladığımız kadının bugünkü konumu, geçmişle kıyasladığımızda daha geriye gidiyor. Bunu üzüntüyle belirtmek istiyorum."
KAMED Başkanı Ayşe Akın:
"Kadınların birlikte nasıl güzel projelere imza attığını görüyoruz. Kadınlar birleştiğinde istedikleri her şeyi yapabilirler. Biz KAMED olarak kadınların siyasete daha çok katılması için çalışıyoruz. Başta bu konu olmak üzere birçok konuda toplunda farkındalık yaratmak için çaba harcıyoruz."
Modacı Zuhal Yorgancıoğlu:
"Mustafa Kemal Atatürk zamanında biz kadınlara tüm hakları verdi. Peki biz kadınlar bu fırsatı iyi değerlendirdik mi hayır. Kadınlar çuvaldızı kendisine batırıp biraz sorgulamalı. Çalışmalı üretmeli ve güçlü olmalı."
İzmir Devlet Opera ve Bale Sanatçısı Aytül Büyüksaraç:
"İzmir kadınların ön planda olması konusunda lider bir şehir. Kadınlara her alanda güvenmek gerekiyor. Kadınlara bir işi, bir kurumu teslim ettiğiniz zaman çok fazla verim alıyorsunuz. Bazı birimlerde yöneticilerde kadın olmaya başladı. Kadın aynı anda birkaç meseleyi çözebilme yeteneğine sahip olan bir varlık. Kadına daha fazla güvenmek gerekiyor."
Türkiye Görme Engelliler Kitaplığı Kurucusu Tülay Yazgan:
"Kadınlar Günü'nde kadınlarımızın artık desteklenmesi lazım. Kadınlar anne oldukları için toplumda nelere gerek olduğunu daha iyi gözlemliyorlar. Kadınlarımızın başarılı olmasını istiyorum."
Liyakat Derneği Başkanı Berkay Eskinazi:
"Kadınlarımızı daha zengin bir Türkiye yaratmak için ekonominin içinde görmek istiyoruz. Kadın girişimciliğin artmasını istiyoruz. Kadınlara karşı pozitif ayrımcılığın artırılmasının şart olduğuna inanıyoruz. Kadınlara verilecek ufak bir destek ile kadınların her işin üstesinden gelebileceğine herkesin inanması gerekiyor."
İKSEV Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper:
"Kadınlar çok başarılı işler yapıyorlar. Bizim tüm desteğimiz kadınların iş hayatında daha aktif hale gelmeleri. Bu konuda İzmir örnek bir şehir. İzmir örneğinin bütün Türkiye'ye yayılması ile kadınların sorunlarının en aza ineceğinden hiç şüphem yok."
İZİKAD Başkanı Candan Çilingiroğlu:
"Bizim sloganımız 'İşte kadın güçlü kadın" Kadın evden çıksın ve çalışsın. Eğer çalışırsa daha güçlü olacağına inanıyoruz."
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Emel Denizaslanı:
"8 Martlar'da anılmaktan yorulduk. Biz 8 Mart'ta çetele çıkartmak istiyoruz. Geçen yıldan bu yana kadın yaşamında ne değişti. Siyasette, sanatta, iş dünyasında kadının var olduğu yaşam alanlarında neler oldu. Pozitif anlamda neler yaşandı bunu görmek istiyoruz."
İTO İşkadınları Konseyi Üyesi Aysel Öztezel:
"Kadınların durumu şu anda düşünebileceğimiz noktada değil. Kadınların hakları ve şiddet mağduru olmaması için kadın erkek hep birlikte mücadele etmeli. Bu konuda birlik olmalı ve kadınların eğitimi başta olmak üzere erkeklerind e bu konuya katkı vermelerini sağlamamız gerekiyor."
Gazeteci-yazar Gülengül Uslu:
"Kadınların gücüne çok inanıyorum. İçimizde çok güçlü lider kadınlar var. EGİAD Başkanımız kadın, Baro Başkanımız kadın. İzmir kadınların her alanda önder olduğu örnek bir kent. Kadınlar olarak her zaman başarılı olmayı sürdüreceğiz. Kadınların daha iyi noktalara ulaşacağına da inanıyorum."
LİYAKAT Derneği Başkanı Betül Elmasoğlu:
"8 Mart Dünya Kadınlar Günü sadece bir tek gün olarak değerlendirmemeli. Kadınların sorun yaşaması için, eğitim, sağlık, ekonomi ve birçok konuda aktif hayata katılması gerekmektedir. Nüfusun yüzde 50'si kadın ama şiddet görmeye devam ediyor. İş dünyasında da temsil çok düşük. Mücadeleye devam etmeliyiz."
İNCİ GÜMÜŞKAYA
En büyük güç içimizde
Biz kadınlar sadece bugün değil, her günümüzü kadına özel, kadına güzel, kadınca bir şeyler yaparak geçirmek istiyoruz. İzmirli kadınlar olarak da kendimizi bu konuda şanslı hissediyoruz.
Ege'nin 118 yıllık basın çınarı Yeni Asır Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, İzmirli, Egeli, çalışan, çalışkan, yaratıcı, üretken birçok kadın bir araya geldik.
Bursalı, Türkiye'nin şu an ilk kadın yönetmeni kimliği ile hem mesleki kariyerinde başarılı hem de toplumsal olarak İzmir ve Egeli kadınları, kadın hakları, kadının toplumdaki yeri, medyada kadına yönelik şiddet haberlerine ne kadar duyarlı yaklaştıklarını, kız çocuklarımızın okuma ve çalışma haklarının kazandırılabilmesi için özellikle kırsal kesimlerde çalışmaların yapıldığını, toplumsal zihniyetimizin değişmesi ve tüm bu çalışmalarda hepimizin elele vermesi gerektiğini vurguladı.
Bu toplantıda bir çok başarıya imza atmış biz kadınlar "aynı noktaya yumruk vurmaya hazırız" dedik ve buna söz verdik.
Hatta sadece kadınlar değildik, o gün bizlere destek veren yanımızda duran birçok erkek de bu inancımıza şahit oldu.
O gün bir araya geldiğimiz tüm kadınlara göre de bana görede de gelecek kadınların.
Yani geleceği biz kadınlar şekillendireceğiz. Bu kendi başarılarımız ve çalışmalarımızın yanı sıra, birer anne olarak da tüm kadınların yapacağı ve severek üstlendiği bir görev.
Dünya kadınlarla daha güzel, daha modern, daha gelişmiş ve daha yaşanabilir olacak.
Bunun için üzerimize düşen görevi eksiksiz yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.
BESİM KAZADO
Gurur duydum
Geçen yıl ilkine gittiğim bir buluşmaya bir yıl sonra tekrar gitme fırsatını buldum, gazetemizin bir yazarı olarak. Bu, İzmir'in seçkin kadınları için gerçekleştirilen bir buluşmaydı. 'Dünya Kadınlar Günü' sebebi ile verilmiş olan, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni, çok sevip saydığım Şebnem Bursalı'nın öncülüğünde, Yeni Asır'ın ev sahipliğinde bir devetti.
Çok mutluyum ki bu beraberlikler İzmir'de epey gelişiyor. Kısa zaman aralıkları ile engelli çocuk ve gençlere yönelik faaliyetler (başta Yağmur Çocukları) tiyatro, opera gösterileri, defileler, İzmirli işadamlarının ve kadınlarının toplantıları, İzmirlileri bir araya getirdi. Bu faaliyetler tabii ki kentimizin başarılarını perçinliyor.
Kadınların başarılarının iftihar günü olan, Dünya Kadınlar Günü'nde ise İzmirli başarılı işkadınlarını Mövenpick Otel'de bir araya getiren Şebnem Bursalı ve 'Yeni Asır' ailesi ile birlikte olduğum için gurur duydum. Modern kentin modern kadınları o sabah görülmeye değerdi. İstanbul'dan İzmir'e taşınmamın hazzını yaşadım o sabah. Ne samimi, ne şıklık, ne hoşluktu.
Zafer kazananlar
Hepsi kendi dalında, başarılmaz denileni başarmış, o zaferle kadınların gururu olan günlerine, 'Kadınlar Günü'ne neşe içinde geldi. Ben de uzun zamandır sadece telefonda hasret giderdiğim Gülengül Uslu ve Nazan Pedükcoşkun ile güne Radika ve Reyhan'da bol sohbetle devam ettim.
Bu unutulmaz ve çok faydalı davetlerin devamını diliyorum. Aramızda en iyisini de gazetemiz yapıyor. Davete katılan 150'nin üzerinde Ege'nin başarılı işkadınlarından bir çırpıda birkaçını yazıyorum. Işılay Saygın, Zuhal Yorgancıoğlu, Ayşe Nedret Akova, Zeliha Toprak, Aynur Tartan, İnci Sezer Becel, Ayşe Akın, Gülşen Altın, Asuman Tokuş, Berkay Eskinazi, Filiz Eczacıbaşı Sarper, Pakike Sükan, Ayçe Dikmen, Defne Atakan, Meral Simson, Aysel Öztezel ve daha 100'ün üzerinde birbirinden başarılı işkadını... Bu vesileyle tüm kadınlarımızın da Kadınlar Günü'nü kutluyorum.
SIRMA GÜVEN
Birlikten kuvvet doğar
Aklınıza ilk gelen Egeli en başarılı on kadını sayın desem kesinlikle o sabahki toplulukta bulunanlar arasından on ismi de tuttururdunuz. Davetiyede "Alanında Başarılı Egeli Kadınlar" diye hitap edilen, gerçekten de her biri alanında lider olan Ege'nin kadınları dünya kadınlar günü dolayısıyla Mövenpick Otel'de düzenlenen brunchta bir araya geldi. Davet sahibi Şebnem Bursalı, pozitif enerjisi ile insanlar üzerinde nasıl böyle güzel bir etki bırakabiliyor da kendi alanlarında son derece başarılı bu kadınları bir araya getirebiliyor diye düşünmeden edemedim. Gerçekten de "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" Türkiye'nin ilk ve tek kadın genel yayın yönetmeni Şebnem Bursalı'nın gururla kutlaması gereken bir gündür. Dünya Kadınlar Günü siyasette, basında, iş ve akademik hayatlarında kadınların edindiği etkin rollerdeki başarısının gururu, aynı zamanda da modern ve çağdaş Türk kadınının gövde gösterisidir. Nitekim bugün de böyle oldu.
Var olan gücümüzün farkındalığı, bu güce sahip çıkabilme ve kullanabilme yetisi yanımızdaki güçlü insanları gördüğümüzde ortaya çıkar ve gelişir. Bugünkü davet bize birlikte durduğumuzda nasıl güzel bir enerji yaydığımızı, birbirimizi destekleyerek ne kadar çok şey başarabileceğimizi hatırlattı. Sevgili Ayşe Akın'nın çok ses getiren otistik çocukları desteklemek amacıyla gerçekleştirdiği "Yağmur Çocukları" projesinin yakında yapılacak olan üçüncü ayağından bahsederkenki mutluluğu, Gülengül Uslu'nun LÖSEV ile ortaklaşa yapmayı planladığı tasarım projesindeki hevesini ve birlikte yapılması planlanan birbirinden değerli diğer birçok projeleri de düşünürsek "Alanında Başarılı Egeli Kadınlar" lafı sadece gururumuzu okşamakla kalmadı. Birlikten kuvvet doğar da dedirtti. " Yeni Asır