Türkiye güne depremle uyandı. Fuat Oktay'dan kritik deprem açıklaması. Cumhurbaşkanı Erdoğan hayatını kaybedenlerin sayısını açıkladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay çok sayıda ili etkileyen deprem sonrası açıklama yaptı. Oktay toplamda 284 kişinin hayatını kaybettiğini, 2323 kişinin de yaralandığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise daha sonra yaptığı açıklamada hayatını kaybedenlerin sayısını 912 olarak duyurdu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Büyük ölçekli, yüksek şiddetli olan depremin çok geniş bir bölgeyi etkilediğini belirten Oktay, ilk andan itibaren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere bakanların AFAD'da toplanmaya başladıklarını ve görevlendirmeleri yaptıklarını söyledi.
Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın depremin olduğu dakikadan itibaren birebir olayın takipçisi olduğunu ve yönettiğini vurgulayarak, Erdoğan'ın şu an Ankara'ya intikal etmek üzere olduğunu bildirdi.
Depremin yaşandığı bölgelerde 13 bakanın görevlendirildiğine işaret eden Oktay, ağır hava şartlarına rağmen olabildiğince en hızlı şekilde illere ulaşıldığını, ekiplerin sahada olduğunu ifade etti.
Oktay, şunları söyledi:
"Özellikle şunu ifade etmek istiyorum, buradan yapılmayan hiçbir açıklamaya itimat edilmemesiyle alakalı tüm medya kuruluşlarını, tüm kurum ve kuruluşlarımızı bilgi kirliliğine sebep olmamak adına da açıklama yapmamaya davet ediyorum. Sizlere de AFAD'dan açıklanan verileri kullanmanızı özellikle öneriyorum. Kesinleşmedikçe de bu sayıları sizlerle paylaşmak istemiyoruz. Her biri bir can, yakınları var, özellikle vefat kesinleştikten sonra bunları paylaşıyoruz.
Maraş'ta 70 vatandaşımızı an itibarıyla kaybetmiş bulunuyoruz, bu sayılarının ne yazık ki artacağını tahmin ediyoruz. Allah rahmet eylesin, yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyorum.
İl il açıklama
Maraş'ta 200 yaralımız var, 300 bina yıkıldı.
Hatay'da 4 can kaybımız, 7 yaralımız var ve 200 yıkılan binamız var.
Osmaniye'de 20 can kaybı, 200 yaralımız ve 83 yıkılan binamız var.
Adıyaman'da 13 kaybımız, 22 yaralımız ve 100 yıkılan binamız var.
Diyarbakır'da 14 kaybımız, 226 yaralımız ve 20 yıkılan binamız bulunuyor.
Urfa'da 18 kaybımız, 200 yaralımız ve 60 yıkılan binamız var.
Antep'te 80 kaybımız, 600 yaralımız ve 581 yıkılan binamız var.
Kilis'te 8 kaybımız, 200 yaralımız ve 50 yıkılan binamız mevcut. Adana'da 10 kaybımız, 118 yaralımız ve 16 yıkılan binamız var.
Malatya'da da yine 47 kaybımız, 550 yaralımız ve 300 yıkılan binamız var.
Toplam itibarıyla an itibarıyla 284 can kaybımız, 2 bin 323 yaralımız ve 1710 yıkılan binamız var."
Arama kurtarma ekiplerinin ilk andan itibaren çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Oktay, "dışarıdan" da ekiplerin bölgeye geldiğini ifade etti. Oktay, "Yereldekilerle birlikte 1150'si fiilen arama kurtarma çalışmalarını devam ettiriyor." dedi.
Oktay, jandarma arama kurtarma ekiplerinin 280, polis arama kurtarmak ekiplerinin de 117 kişilik ekiple sahada olduklarını bildirerek, "Yine Silahlı Kuvvetlerimizden doğal afet taburumuz 200 kişilik ekiple sahada. Gönüllü STK'larımız da 1039 arama kurtarma personeliyle sahadalar. An itibarıyla toplam 2 bin 786 arama kurtarma ekibimiz mevcut. Bu sayı sürekli artıyor. Diğer illerimizden gelen arama kurtarma ekiplerinin bölgele ulaşması, hava muhalefeti nedeniyle biraz zaman alıyor ama hepsi sahada olacaklar." diye konuştu.
"İskenderun'daki hastanemizde bir yıkım söz konusu"
Barınma için bölgelere çadır ve battaniye sevkiyatı yapıldığını aktaran Oktay, bölgedeki depolarda bulunanların da değerlendirilmeye başlandığını, özellikle ilçelere ulaştırılmaya çalışıldığını söyledi.
Oktay, "İskenderun Hastanesi eski bir binaydı, yeni binalarımızda hamdolsun hiçbir şey yok, hepsi sağlam ve hizmet veriyor. İskenderun'daki hastanemizde bir yıkım söz konusu, burası eski bir binaydı. Burada çalışan ve hastalarımızla alakalı şu anda çalışmalar devam ediyor. Adıyaman'da yine Gölbaşı'nda hastanemizde ağır hasar var. Orada da zaten hastaların tamamı taburcu edilmiş durumda, orada herhangi bir sıkıntımız olmayacak inşallah." dedi.
"Maraş ve Antep'i sivil uçuşlara kapatmış durumdayız"
Başbakan Yardımcısı Oktay, bir-iki köy okuluyla ilgili kendilerine sıkıntı ulaştığını bildirerek, "Milli Eğitim Bakanımızla görüştük biraz önce. Bakanımız da sahaya gitmek üzere yoldalar şu anda. Okullarımız, yurtlarımız, pansiyonlarımız hamdolsun an itibarıyla sapasağlam yerinde. Dolayısıyla hem okullarımız hem pansiyonlarımız hem de kapalı spor salonlarımız barınma için de kullanılacaktır ve kullanılmaktadır." diye konuştu.
Havalimanlarına ilişkin de bilgi veren Oktay, "Hatay Havalimanında bir sorun var, orası uçuşa kapalı durumda şu anda. Maraş ve Antep'i sivil uçuşlara kapatmış durumdayız. Diğer anlamda yardımlarla ilgili yine uçuşlar devam etmektedir." dedi.
78 artçı deprem
78 artçı deprem olduğunu anlatan Oktay, "Deprem bölgelerine 102 adet mobil baz istasyonu gönderildi. İlk etapta arama kurtarma ve medikal yurtdışı yardımları kabul etmeye başladık. Vatandaşlarımızdan yoğun talep geliyor. İstismar konusunun yoğun olduğunu bildiğimiz gibi AFAD koordinesinde yardımlar koordine edilecektir. Türkiye deprem bölgesi, kaçışımız yok. Öldüren deprem değil, binalar. Depreme hazırlık, deprem anındaki müdahaleden son derece önemli. Buradan gerekli dersleri çıkararak tüm Cumhurbaşkanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı olarak çalışmaları sürdürüyoruz. Güçlü bir ders alarak çıkarız. Şu anda odaklandığımız konu müdahale boyutu. Barınma, enkazdan çıkarılma, sağ kurtarılma en büyük arzumuz. Barınma ve beslenme boyutu ikincil önceliğimiz, haberleşme durumu aynı derecede önemli. Altyapı ile birlikte çok hızlı bir şekilde bölgelerimizi ayağa kaldırmaya çalışacağız. Çok büyük bir deprem. Büyüklüğünün yanı sıra şiddeti de yüksek olan bir deprem." şeklinde konuştu.
Fuat Oktay, Hatay’da doğalgaz boru hattındaki yangının söndürüldüğünü de sözlerine ekledi.
Doğalgaz açıklaması
Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş'ta doğalgaz akışı durdurulmuştur. Bakım onarım çalışmaları hızla başlayacak.
Bölgedeki doğalgaz dağıtım şirketleri ile gerekli koordinasyon kuruldu. Hastane ve fırın gibi kritik tesislere LNG denilen sıvılaştırılmış gaz sunuluyor.
Maraş ve Antep doğal gaz iletim hattındaki hasarın onarımı birkaç gün sürebilir. Farklı tedbirler üzerinde çalışıyoruz.
Erdoğan, hayatını kaybedenlerin sayısını açıkladı
Öte yandan AFAD'da bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise hayatını kaybedenlerin sayısını 912 olarak duyurdu.
Erdoğan yaralı sayısını 5385 olarak açıklarken, "Kurtarılan kişi sayısı 2470. Yıkılan bina sayısı 2812" dedi.