Türkiye gıda enflasyonunda şampiyonluğa koşuyor. Dünya Bankası verileri belli oldu. Enflasyon maaşları yuttu. Tanzim kuyruklarından bugüne fiyatlar uçtu

Türkiye'de enflasyon durdurulamıyor. TÜK verilerine göre Ocak ayında gıda fiyatları yüzde 6,62 oranında arttı. Bu artış zincir marketlerin birçok üründe fiyatları 'sabitlemesine' rağmen yaşandı. Maaşlara yapılan zamlar ise enflasyon karşısında eriyor. Dünya Bankası'nın gıda artış verileri belli oldu. Türkiye'nin durumu ise içler acısı... Listede Zimbabve birinci Türkiye ise dünya beşincisi oldu.

Dünya Bankası, "Gıda Güvenliği" raporunu blog sitesinden yayımladı. 30 Ocak' göre en yüksek gıda enflasyonu yüzde 285 ile Zimbabve'de görüldü.

TÜRKİYE 5. SIRADA

Afrika ülkesini yüzde 158 gıda enflasyonu ile Venezuela ve yüzde 143 ile Lübnan takip etti.

T24’ün aktardığına göre; gıda enflasyonun yüzde 95 seviyesine ulaştığı Arjantin, dördüncü sırada yer alırken yüzde 77 gıda enflasyonuyla Türkiye ilk beşi tamamladı. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler sırasıyla Gana, Sri Lanka, Ruanda, Surinam ve Haiti oldu.

GIDA KRİZİ DAHA DA KÖTÜLEŞTİ

Raporda, Birleşmiş Milletler Küresel Gıda Fiyatları Endeksi ve gübre fiyatlarındaki düşüşün devam ettiği de bildirildi. Ancak gübre fiyatlarının hâlâ normal seviyelerin üzerinde olduğu uyarısı yapıldı.

Dünya Bankası raporunda, gıda krizinin bazı ülkelerin uygulamaya koyduğu ticareti kısıtlayan kararlarla daha da kötüleştiği vurgusu yapıldı. Aralık ayı itibarıyla 19 ülkenin 23 gıdanın ihracatına engel getirdiği; 8 ülkenin ise ihracatı kısıtlayan 12 önlem karar aldığı belirtildi.

NELER YAŞANDI? TANZİM KUYRUKLARI... NEREDEN NEREYE GELDİ TÜRKİYE...

2019'da “Enflasyonla Topyekün Mücadele” sloganıyla bir kampanya başlatmış, bazı TV ve gazeteler aracılığıyla yürütülen kampanya çerçevesinde büyük kentlerin en işlek meydanlarına tanzim satış noktaları kurulmuştu.

Aynı tarihlerde Türkiye genelinde bazı patates ve soğan depolarına baskınlar düzenlenmiş, yine bazı depo sahipleri, pazarcılar “terörist” suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. 4 yıl önce o tanzim satış noktalarından biri de Mecidiyeköy'e kurulmuş, yine bir Şubat gününde kuyruk ve etiketler görüntülenmişti.

Benzeri tanzim satış noktaları önünde uzun kuyruklar oluşurken iktidar bunun “yokluk” değil, “varlık” kuyruğu olduğunu söylemişti.

Aylarca, yıllarca benzeri yöntemlerle, söylemlerle devam eden enflasyonla mücadeleye rağmen fiyatlar katlanarak artıyor.

O günlerde tanzim satış noktasında soğanın kilosu 2 TL, patatesin kilosu 2 TL, patlıcanın kilosu 4.5 TL ve biberin kilosu 6 TL’den satılıyordu. Şu an ise aynı semtte markette Şubat’ın ilk haftası itibariyle patlıcanın kilosu 35 TL, patatesin kilosu 9 TL, soğanın kilosu 15 TL, biberin kilosu da 32 TL. Hatta arpacık soğanının kilosu 39 TL.

Sözcü'nün haberine göre aynı meydana en yakın Gülbağ pazarında ise güncel fiyatlar şu şekilde; patlıcanın kilosu 25 TL, patatesin kilosu 15 TL, soğanın kilosu 15 TL, biberin kilosu 36 TL.

Bu süreçte fiyatlar katlanırken, enflasyondaki artış da durdurulamadı. TÜİK’e göre tüketici fiyatları 2019 Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1.06, yıllık yüzde 17.16 artış gerçekleşmişti.

“Enflasyon ile topyekün mücadele” diye diye geçen 4 yılın ardından, 2023 Ocak ayında, TÜİK’e göre tüketici fiyatları aylık yüzde 6.65, yıllık yüzde 57.68 arttı. ENAG ise aylık enflasyonu yüzde 9.26, yıllık enflasyonu yüzde 121.62 açıkladı.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Kocaeli’de trajik son 6 kadını uyuşturup tecavüz etti AFAD'dan kritik sağanak uyarı Ayrıldığı nişanlısını öldürdükten sonra...