Türk vatandaşlarına vize reddi işkencesi! Rapor hazırlandı Shengen vize ret oranı 6 yılda yüzde 300 arttı
Avrupa Birliği üyesi ülkelere vize almak isteyen Türk vatandaşlarının çektiği çile raporlaştırılarak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne sunuldu. Hazırlanan rapora göre 2014 yılında sadece yüzde 4 olan Shengen vize ret oranını 2020 yılında yüzde 12.7'ye yükseldi. Raporda istenen belge sayısının çokluğu ve ücretler de eleştrildi.
Shengen vize almak isteyen Türk vatandaşlarının sorunları raporlaştırılarak Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi'ne sunuldu. AKPM Komisyonu tarafından kabul edilen raporda Türk vatandaşlarından gereksiz ve çok fazla belge istendiği, ücretlerin yüksek olduğu ve yüz yüze başvuru zorunluluğu gibi başlıklara itiraz edildi.
YÜZDE 12.7 RET ORANI
Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre AKPM komisyonunda kabul edilen rapor, 2014 yılında yüzde 4 Schengen vize reddinin, 2020 yılı itibarıyla yüzde 12.7’ye yükseldiğini ortaya koydu. Raporda, gereksiz ve çok fazla belge istendiği, ücretin yüksek olduğu, yüz yüze başvurma zorunluluğu gibi konulara itiraz edildi.
GENEL KURUL'A SUNULACAK
AKPM’de, “Schengen Bilgi Sisteminin Avrupa Konseyi Üye Devletleri Tarafından Siyasi Güdümlü Bir Yaptırım Olarak Kötüye Kullanılması” raporunun görüşmeleri geçtiğimiz hafta Strazburg’da yapıldı. AKPM üyesi AK Parti Milletvekili Ziya Altunyaldız’ın sunduğu rapor, komisyonda kabul edildi. Rapor, Genel Kurul’a sunularak tavsiye kararı niteliği kazanacak.
Raporda, üye devletlere ‘Schengen Bilgi Sistemi’ne girilen verilerin kontrol edilmesi, bu bilgilerin birey aleyhine siyasi saikle kullanılmaması, şeffaflık ve yeterli izleme-doğrulama mekanizmalarının uygulanması, kültürel, sosyal ve bilimsel faaliyetlere katılmayı engelleyen uygulamaların durdurulması, bireylerin Schengen’e üye ülkelere girişinin kabul edilmemesi ya da kısa süreli vize reddinden önce bilgilerin doğrulanması’ uyarısı yapıldı.
Avrupa’ya sunulan raporda, Türk vatandaşlarının vize süreçlerine ilişkin ‘gereksiz ve çok fazla belge talep edilmesi, ücretlerin yüksekliği, tek girişli ve kısa süreli vize basılması, vizenin gitme amacı ortadan kalktıktan sonra basılması, yüz yüze başvuru zorunluluğu’ gibi sorunlar sıralandı.