Türk vatandaşları iltica başvurusu rekoru kırdı. AB İltica Ofisi rakamlarına göre Türkiye'den yapılan başvuru sayısında patlama yaşandı
Avrupa Birliği ülkelerini iltica başvurularında yaşanan yüksek artış korkutmaya başladı. AB İltica Ofisi'nden alınan rakamlara göre Avrupa Birliği ülkeleri ile Norveç ve İsviçre'ye Türk vatandaşları tarafından iltica başvurusu tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Türkiye'nin yanı sıra Hindistan, Bangladeş, Fas, Mısır ve Peru'dan da rekor başvuru var.
Avrupa Komisyonu 2022 yılındaki iltica başvurularının 1 milyona dayandığını belirterek 2016 yılından beri en yüksek seviyeye çıktı. Avrupa Birliği ülkeleri, Norveç ve İsviçre'ye Türk vatandaşları tarafından yapılan iltica başvurusu tüm zamanların rekorunu kırdı.
Euronews'te yer alan habere göre Türkiye gibi Avrupa Birliği'ne aday ülkeler olan Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Moldova vatandaşlarından gelen iltica taleplerindeki artış da dikkat çekti.
Avrupa Birliği normalde güvenli olarak kabul edilen ve uluslararası koruma talebi için uygun olmayan ülkelerden gelen iltica başvurularında yaşanan artıştan endişeli. Özellikle Hindistan, Bangladeş, Fas, Mısır ve Peru'dan gelenlerin yaptığı başvurularda patlama yaşandı.
Stokholm'de yapılan iki günlük gayriresmi toplantıda Avrupa Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson "Düzensiz gelişlerin üç katı kadar iltica başvurusu alıyoruz ve bu kabul kapasitelerini zorluyor," ifadelerini kullanırken bunların bir çoğunun uluslararası korumaya ihtiyacı olmayan kişiler olduğunu vurguladı.
SADECE KASIM AYINDA 105 BİN BAŞVURU
Avrupa Birliği İltica Ajansı (EUAA) verilerine göre AB ülkeleri, Norveç ve İsviçre'ye sadece kasım ayında 105 bin 970 iltica bavurusu yapıldı.
Bu başvurularda ilk sırayı 17 bin 739 ile Suriyeliler alırken onu 14 bin 877 ile Afganistan vatandaşları, 8 bin 342 ile Türk vatandaşları, 4 bin 884 ile Kolombiya vatandaşları ve 4 bin 350 ile Venezuelalılar takip etti. Bangladeş, Fas, Gürcistan, Mısır, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Peru vatandaşlarının başvuruları da kasımda rekor kırdı.
Ukrayna'dan gelen 4 milyonun üzerindeki göçmen ise bu istatistiklerde yer almıyor. Ukraynalılar Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında değerlendiriliyor.
AB ülkelerinde ilk defa başvurular ve temyize gidenler de dahil olmak üzere 850 bin civarıda başvuru bulunuyor.