Tsunami bölgesinde yalı dairesi! Cübbeli Ahmet Hoca'nın damadı Esat Palazoğlu’nun ailesine ait Vesen firması "güvenli bir yaşam” sloganıyla deprem bölgesinde villa sattı

Gözler olası Marmara depremine çevrilirken, İBB'nin ODTÜ işbirliğiyle hazırladığı rapora göre İstanbul'da olası depremde tsunami tehlikesi de var. Hatta İBB, bunun için tehlikeli olan bölgeleri bu konuda uyarı levhaları bile yerleştirdi. Rapora göre dalgalardan etkilenecek bölgeler arasında Tuzla sahili de var. Bu uyarılara karşı Cübbeli Ahmet'in damadı Esat Palazoğlu’nun ailesine ait Vesen firması 'güvenli yaşam' sloganıyla söz konusu alana yalılar yaptığı ortaya çıktı.

Ahmet Ünlü olarak bilinen Cübbeli Ahmet Hoca’nın damadı Esat Palazoğlu’nun ailesine ait Vesen firması tarafından İstanbul Tuzla’da yapılan yalı daireleri İBB’nin ODTÜ’ye hazırlattığı olası tsunami raporuna göre dalgalardan etkilenecek bölgede yer alıyor.

Olası bir İstanbul depreminde “ tsunami” tehdiyle karşı karşıya olan bölgede yer alan villalar, “Yatay mimarisiyle güvenli bir yaşam” sloganı ile pazarlanıyor.  

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ işbirliği ile hazırlattığı “İstanbul Marmara Kıyıları Tsunami Modelleme, Hasar Görebilirlik ve Tehlike Analizi Güncelleme Projesi”ne göre tsunami olabileceği öngörülen ilçeler şu şekilde;

DALGALAR 5 BUÇUK METREYİ BULABİLİR

Patronlar Dünyası'nın haberine göre “Yenikapı denizaltı heyelanı kaynaklı olası tsunamilerde su basma alanı yüksek olan ilçeler sırası ile Bakırköy, Tuzla, Maltepe, Kadıköy, Fatih, Kartal ve Pendik ilçeleri olarak görülebilir.”

Ayrıca yine İBB raporlarında öngörülen 2 senaryoda dalga yükseklikleri şu şekilde verilmekte;

Fay ve heyelanların hareketine bağlı modellemede; İstanbul Kıyılarında oluşması olası en büyük dalga yüksekliği 5,56 metre

Sadece fay hareketine bağlı modelleme; İstanbul Kıyılarında oluşması olası en büyük dalga yüksekliği  4,71 metre

Senaryolara göre kıyı alanlarının 100-150 metre içerilere kadar dalgalardan etkilenmesi de beklenirken bu durum şöyle ifade ediliyor.

“Tsunaminin İstanbul için etki edeceği bölgeler, sığ deniz bölgeleri, küçük tekne barınakları, ırmak ve dere ağızları, denizden 100-150 metre uzaktaki karadaki kıyı alanlarıdır.”

Ayrıca İBB tarafından 2007 yılında hazırlanan “İstanbul kıyılarını etkileyebilecek depremin dalgaları için Benzetim ve hasar görülebilirlik analizi projesi”nde şu ifadeler yer almakta: “Kadıköy ve Kartal’dan Tuzla’ya kadar olan sahil şeridinin de sahilden 100 ila 300m tırmanma ile karşı karşıya kalması beklenmektedir. Özellikle İstanbul’un Kadıköy’den Tuzla’ya uzanan doğu kesimi sahilleri gelecekteki tsunamilere karşı daha etkilenebilir olacaklardır.

SÖYLEDİKLERİNDEN DAHA YÜKSEK YAPILAR… HALK PLAJINA ETKİSİ OLACAK MI?

Ayrıca yapılan konutlar yatay mimari özelliğiyle ön plana çıkarılıp kat yüksekliği zemin üzerine 3 kat şeklinde lanse edilmekte olan projenin tanıtımlarında zemin üzerine 5 kat olduğu da görülmekte.

2017 de Tuzla Belediyesinin“Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın işgalden kurtarıp halkın hizmetine kazandırdığı” şeklinde bahsettiği Tuzla Halk Plajı da yalı inşaatının hemen önünde yer alıyor.

İnşaat sebebiyle kapalı olan plajın, projeden sonra açılıp açılmayacağı ise merak konusu oldu.

Belediye yetkilileri konuyla ilgili olarak “Bildiğimiz kadarıyla halk kullanımına açık olacak” dese de proje tanıtımlarında plaj alanlarına şezlonglar koyulduğu da görülmekte.

Olası bir İstanbul depreminde “ tsunami” tehdiyle karşı karşıya olan bölgede yer alan villalar, geçtiğimiz 15 günlük süreçle birlikte “Yatay mimarisiyle güvenli bir yaşam” sloganı ile pazarlandı. Televizyon, gazete ve dijital medyada Tuzla Vesen villalarının reklamları döndü. Hem de Türkiye'nin deprem felaketini yaşadığı o günlerde...

REKLAM VAR HABER YOK

İBB’nin ODTÜ’ye hazırlattığı olası tsunami raporuna göre dalgalardan etkilenecek bölgede yer almasına, ağaç katliamına rağmen medya villaların reklamını yaparken, olası "tsunami" tehlikesi ile karşı karşı olan bölge ve villarla ilgili kamuyonu uyarma görevini ise unuttu. 

KADERİ 2017’DE DEĞİŞTİ

İller Bankası'nın eğitim ve dinlenme tesisleri olarak kullanılan İstanbul Tuzla'da deniz kıyısındaki yaklaşık 50 bin metrekarelik arazinin kaderi, 2017’de değişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İller Bankası arazisinin “turistik tesis ve park” olan imarını; ticaret ve konut olarak değiştirdi.

2019’da İller Bankası'nın açtığı ihaleyi Paltürk Enerji A.Ş-Osman Acar Limited Şirketi Ortak Girişimi aldı. 540 milyonluk sözleşmeye imzaladı.

Sonrasında ise bölge, “Mercan Tuzla Vesen Yalıları” projesi ile gündeme geldi.

AĞAÇ KATİLAMI YAPILDI

Uydu görüntülerinde daha önce ağaçlarla kaplı arazi de yalı projesi için doğa katliamı yapıldı.

16 blokta 158 adet daireden oluşan yalı projesi için ağaçlar kesildi.

CÜBBELİ’NİN DAMADI

İnşaatı üstlenen şirket kamuoyunun yakından tanıdığı bir aileye aitti. Vesen Yapı A.Ş'nin sahibi Cübbeli Ahmet Hoca'nın damadı Esat Palazoğlu’nun ağabeyi Mehmet Muhittin Palazoğlu.

Şirket, 2017’de Paltürk Enerji A.Ş adı ile Mehmet Muhittin Palazoğlu, Ahmet Palazoğlu ve Cem Türkyener tarafından 200 bin TL sermaye ile kuruldu ve ihaleye de bu şirket girdi.  

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında