TRT Genel Müdürü'nden eleştirilere BBC'li yanıt

Şenol Göka, TRT'nin yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun 2012 hesapları, TBMM KİT Komisyonunda görüşüldü. TRT Genel Müdürü Göka, komisyon toplantısının başlangıcında yaptığı konuşmada TRT'nin yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.



TRT'nin Türkiye'nin sesini dünyanın hemen her yerinde duyurmaya çalıştığını belirten Göka, Kurumun bir yandan klasik radyo ve televizyon yayıncılığı yaparken, diğer yandan gelecek için yeni teknolojilere hızla ayak uydurmanın, uygun içerik üretmenin ve bu içeriği yeni mecralarda sunabilmenin çabası içinde olduğunu söyledi.



Yayıncılığın kendilerine ve kurumlarına sosyal sorumluluklar yüklediğinin bilincinden olduklarını ifade eden Göka, şöyle konuştu:



"Bu sebeple yayınlarımızın öncelikli amacı, kamuya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmektir. Ancak televizyon yayıncılığının okulu olan TRT, kamu yayıncılığından taviz vermeden izlenir ve dinlenir olmayı da hedeflemektedir. Bu doğrultuda yeni dönemde radyo kanallarımızda ve hizmet alanımızda yapılanmaya giderek, radyo yayımcılığını geliştirmek istiyoruz. Bu bağlamda hızlı bir çalışmayla İstanbul, Ankara ve İzmir'de TRT kent radyoları yayınlarına başladı. TRT'nin zengin müzik ve belgesel arşivleriyle repertuvarımız yenilerek kısa zamanda yerel, bölgesel radyo ve televizyon kuruluşlarının hizmetine açıldı."



"TRT'nin kaliteli yayın yapması kamusal görev"



Göka'nın sunumun ardından söz alan İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, TRT'nin 15 televizyon kanalı ve 16 radyo kanalı olmasına rağmen reklam gelirlerinin düşük olduğunu belirterek, mevcut reklam gelirlerinin de büyük bölümünün kamu kurumu reklamları olduğunu kaydetti.



TRT'nin yayınlarının geçmiş dönemlerde de tartışıldığını dikkati çeken Günay, toplumun birlik ve bütünlüğü için bu dönemde yayınlarda özel gayret gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.



Kurumun gelirlerinin yüzde 85'inin kamu kaynaklarının oluşturduğunu vurgulayan Günay, bu nedenle TRT'nin kaliteli yayın yapmasının kamusal bir görevi olduğunu savundu.



CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da TBMM TV'deki yayın sürelerinin TRT'den kaynaklanmadığını TBMM Başkanlığı'ndan kaynaklandığını öne sürerek, TBMM Başkanlığı'nın konuşmaların ve tartışmaları vatandaşlarca izlenmemesini istemediği için yayın süresinde kısıtlamaya başvurduğunu iddia etti.



TRT'den istenenin tarafsız yayın yapılması olduğu öne süren Akar, TRT'nin yayınlarında bütün siyasi partilere eşit mesafede olması gerektiğini kaydetti.



Komisyonu Başkanı AK Parti Kütahya Milletvekil Hasan Fehmi Kinay ise Dumlupınar Meydan Muharebesi'nin Kurtuluş Savaşı içerinde önemli yere sahip olduğunu belirterek, bu konunun TRT tarafından belgeselleştirilmesi önerisinde bulundu.



AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç da TRT'nin kültür ve sanat yayınlarının yetersiz olduğu eleştirisini yaptı.



Kurumun, çocuklara yönelik yayınlarının önemsediğini ifade eden Domaç, spor yayınlarında futbol ve basketbol dışında amatör sporlara da yer verilmesi gerektiğini söyledi.



"Kurtuluş Savaşı'nı konu alan projeler çekilecek"



Komisyon üyelerinin soru ve eleştirilerine yanıt veren Göka, TRT'nin asla yalan yayın yapmadığının altını çizerek, kar peşine düşen bir kurum da olmadıklarına dikkati çekti.



Dumlupınar Meydan Muharebesi'nin şimdiye kadar ihmal edildiği yönündeki eleştirilerin doğru olabileceğini belirten Göka, Kurtuluş Savaşı ile ilgili önemli projelerinin olduğunu duyurdu.



Kurtuluş Savaşı öncesi ve sonrası konusunda yaklaşık 890 senaryonun geldiğini bildiren Göka, bunlardan 690'ının değerlendirmeye değer bulunduğunu dile getirdi.



Birkaç ay içerisinde bu projelerden bazıların çekilmeye başlanacağını vurgulayan Göka, bu konudaki önemli bir eksikliği gidereceklerini kaydetti.



TRT'de çalışan 7 bin kişinin ne yaptığı yönündeki soruları kendilerinin de dile getirdiğini belirten Göka, BBC'de 9 kanalda toplam 25 bin kişinin çalıştığına dikkati çekti.



Kendilerinin sorumluluklarının bilincinde olduğunu, bundan dolayı da Kuruma yönelik eleştirilerin biraz daha insaflı olması gerektiğini ifade eden Göka, "Yayın sürelerini sunduğumuzda siyasi partilerin parlamentoda temsil edilmeleri gözününe alındığında, çok fazla bir yere böyle abanmış gibi görünmediğimizi inşallah gösterebileceğiz" dedi.



"Elektrik ve bandrol güzel bir çözümdür"



Kamu yayıncılığında karlılığın gözardı edilmesi gerektiğine dikkati çeken Göka, şöyle konuştu:



"Türkiye kamu yayıncılığının finansmanı konusunda elektrik ve bandrol gibi çok güzel bir kaynak bulmuş. Bu Türkiye'nin ortak aklının bulduğu bir sonuçtur. TRT'de bunu hatalı ya da hatasız kullanmaya gayret ediyor. Bu çok güzel bir çözümdür. Burada asıl tartışılması gereken kamu yayıncısı reklam almamalı mı, almamalı mı? Bu çok önemli bir sorundur. BBC hiçbir şekilde reklam almaz. Yani kamu yayıncısı, reklam ve karlılık denildiğinde bu çok fazla girdisi olan ve çok değişik açılardan değerlendirilmesi gereken bir şey. Bunun içinde bazen 'TRT zarar etti', 'TRT kar etmedi' denildiğinde şaşırıyorum."



TRT'nin karlılık gözeterek yayın yapması halinde izleyicilerin Kuruma tepki göstereceğine dikkati çeken Göka, vatandaşların kamu yayıncılığı yapılması için gösteri yapacağını söyledi.



Göka, TRT'de dış yapımların fazlalığından kendilerinin de muzdarip olduğunu belirterek, yönetim olarak iç yapımlara ağırlık verilmesi yönünde karar aldıklarını söyledi.



Bu kararın sonucu olarak bir dönem yüzde 90'lara varan dış yapım oranın yüzde 40'lara düştüğünü bildiren Göka, farklı bir bakış açısını kaybetmemek adına dış yapımları belli bir seviyede tutmayı planladıklarını bildirdi.



Göka'nın eleştiri ve sorulara yanıt vermesinin ardından TRT'nin 2012 yılı hesapları ibra edildi. (AA)


Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi Komutan askerlere cinsel saldırıda bulunmuştu...