Torba Yasa'da BAĞ-KUR primi 7200 güne düşecek mi? BAĞ-KUR prim eşitleme ne zaman Meclis'e gelecek?

Milyonlarca vatandaş, 86 maddelik Torba Yasa'nın TBMM Genel Kurulu'nda onaylanacağı günü bekliyor. Söz konusu yasada, BAĞ-KUR emeklilik prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesini içeren maddenin de yer alması bekleniyor. Böylece EYT'den faydalanamayan vatandaşlar, 5 yıl erken emeklilik hakkı elde edebilecek. Peki, Torba Yasa'da BAĞ-KUR primi 7200 güne düşecek mi? BAĞ-KUR prim eşitleme ne zaman Meclis'e gelecek? İşte BAĞ-KUR 7200 prim gün sayısı ile ilgili son gelişmeler...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde faydalanamayan 9000 prim günü şartı olan emekliler, yeni torba yasayı merakla bekliyor. Yeni torba yasa ile beraber BAĞ-KUR'da 9 bin gün olan prim gün sayısının 7 bin 200'e düşürülmesi, böylece 5 yıl erken emeklilik hakkının elde edilmesi bekleniyor. Konu ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200'e düşürülmesi konusu da seçim öncesi verilen bir vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz" demişti. Peki, Torba Yasa'da BAĞ-KUR primi 7200 güne düşecek mi? BAĞ-KUR prim eşitleme ne zaman Meclis'e gelecek?

TORBA YASA'DA BAĞ-KUR PRİMİ 7200 GÜNE DÜŞECEK Mİ?

BAĞ-KUR prim gün sayısının 7200'e düşürülmesi düzenlemesi henüz yasalaşmadı fakat TBMM'de kabul edilmesi beklenen yeni torba yasa teklifi kapsamında, BAĞ-KUR'da 9000 olan prim gün sayısının 7200'e düşürülmesini içeren madde değerlendiriliyor. Bu düzenleme ile EYT'den faydalanamayan 9000 prim gün şartı olan emekliler, 1800 gün daha erken emekli olabilecek.

Sosyal güvenlik reformuyla beraber 2008'de işçi ve memurların emekliliği için ödeme gün sayısı 7200 olarak belirlenmiş fakat BAĞ-KUR'lular için bu süre 9 bin gün olarak açıklanmıştı. Bundan dolayı BAĞ-KUR'lular daha geç emekli oluyor. SSK'da 7200 prim günüyle erkekler 60 yaşında emekli olurken kadınlar 58 yaşında emekl oluyor. BAĞ-KUR'da ise erkekler 60, kadınlar 58 yaş şartını ve 9000 prim gün sayısını tamamlamaları halinde emekli olabiliyor. Söz konusu düzenleme gelmesi halinde BAĞ-KUR emeklilik gün sayısı 7200'e düşecek.

Söz konusu düzenleme ile beraber esnafın geliri de artacak. Emekliliği belirleyen son 1261 gün kuralı değişecek.

BAĞ-KUR PRİM EŞİTLEME NE ZAMAN MECLİS'E GELECEK?

Torba Yasa'nın 86 maddesinden 55'i onaylanmıştı. 31 maddesinin ise hala Meclis'ten geçmesi bekleniyor. Bağ-Kur 7200 prim gün sayısını da içeren Torba Kanun'un henüz ne zaman Meclis'e geleceği netlik kazanmadı. En son İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yürürlüğe girmişti.

YENİ TORBA YASA'DA NELER VAR?

Yeni torba yasada BAĞ-KUR 7200 prim gün sayısının yanı sıra, taşeron işçiye kadro, kademeli emeklilik, 3600 ek gösterge, ev kadınlarına emeklilik gibi maddelerin de yer alması bekleniyor.
Bakan Işıkhan, ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi ile ilgili en son şunları söylemişti:

"Ev kadınlarımızla birlikte bu toplamsal ekonomik yaşam içerisindeyiz. Ev kadınlarına yönelik 3'te 1 prim desteği kapsamında çalışmalarımızı başlattık. Burada isteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kuruyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü. Biz bunu yerine getireceğiz. Bunda kesinlikle bir sapma olmayacak. Bunun zamanı ve şartları oluştuğunda zaten biz alandaki sendikalarımızdan, sivil toplum kuruluşlarından fikirler alacağız. Belli bir noktaya gelince Hazine ve Maliye Bakanlığımızın yetkilileri ile bir araya gelip düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Zaman olarak da orta vadede bu yapılacaktır."

3600 ek gösterge düzenlemesine ilişkin ise Bakan Işıkhan şunları açıklamıştı:

"15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren 3600 Ek Gösterge Düzenlemesi ile çalışan emekli 5,3 milyon kamu personeli ve bunların hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden düzenlemesini sağladık. Bununla beraber birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükumet olarak en kısa sürede hayata geçireceğiz."

Taşerona kadroya düzenlemesi ile ilgili de "Seçimden evvel 700 bin işçinin kamu sözleşmesinin bitmesini istiyoruz. Gündem, geçici işçi, kamu sözleşmesi ve taşeron işçilerin kadroya geçmesi" açıklaması yapan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "Çalışma hayatıyla ilgili taleplerimizin tamamına yakını halloldu. KİT'lerdeki taşeronlar ile kamuda kapsam dışında kalan taşeron işçilerin kadro beklentisi devam ediyor." ifadelerini kullanmıştı.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Kocaeli’de trajik son 6 kadını uyuşturup tecavüz etti AFAD'dan kritik sağanak uyarı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu!