Tiyatronun önemli ismi hayatını kaybetti
Türkiye tiyatrosu deneyimli bir ismi daha yitirdi.
Türk tiyatrosynun kültürel kimliğinin oluşmasında çok değerli katkıları bulunan tiyatro hocası, yönetmen, dramaturg, oyuncu ve akademisyen Nurhan Karadağ hayatını kaybetti.
Geleneksel tiyatro üzerine birçok araştırma, derleme ve özgün rejileriyle pekçok baş yapıtın sahibi olan Nurhan Karadağ Şehir Tiyatroları’nda da oyunlar yönetti.
Nurhan Karadağ kimdir?
Nurhan Karadağ, 1943 yılında Elazığ’da doğdu. Üniversite öğrenimine 1962 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde başladı. Aynı sezon özel bir çocuk tiyatrosunda ve halkevlerinde tiyatro çalışmaları yapan ve Devlet Konservatuarı’nın tiyatro kurslarına katılan Karadağ, 1964 yılında DTCF’de bölüm değiştirerek tiyatro bölümüne kayıt yaptırdı. 1969 yılında bölümden mezun olup Ankara Radyosu’nda dramaturg olarak çalışmaya başladı.
Ankara Radyosu ve TRT’de programcı ve araştırmacı olarak çalışan Karadağ, 1975 yılında bütün ömrünü adadığı köy seyirlik oyunlarıyla ilgili “Köy Seyirlik Oyunlarının Özü ve Biçimi” adlı bir doktora çalışması yaptı ve ardından DTCF Tiyatro Bölümü’nde sahne çalışması ve reji dersleri vermeye başladı. Akademik araştırmaları Anadolu Tiyatrosu üzerine yoğunlaştı. Sevda Şener, Metin And, Ayşegül Yüksel, Sevinç Sokullu, Turgut Özakman, Ergin Orbey gibi alanının çok değerli hocalarıyla aynı kürsüyü paylaştı, Bölüm Başkanlığı yaptı.
DTCF Tiyatro Bölümü’nün en sevilen hocalarından biri olan Nurhan Karadağ, öğretim görevlisi olmasının yanında, çeşitli ödenekli ve özel tiyatrolarda oyunlar yönetti.
Şehir Tiyatroları’nda 1984-1985 sezonunda yönettiği “Misafir” adlı oyunla Avni Dilligil Jüri Özel Ödülü’nü, 1986 Yılında yönettiği “Taziye” adlı oyunla Sanat Kurumu En İyi Yönetmen Ödülü’nü aldı. Yine Şehir Tiyatroları’nda 1998 yılında “Eşik”, 2002 yılında “Düğün ya da Davul” adlı oyunları yönetti.