THAAD füze nedir, özellikleri neler? ABD'nin İsrail'e konuşlandırdığı THAAD müzesinin menzili ne kadar?

Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD), ABD ordusunun en güçlü füze savunma silahlarından biri. ABD, İsrail'e gelişmiş hava savunma sistemi THAAD'ı göndereceğini açıkladı. Bunun üzerine, "THAAD füze nedir, özellikleri neler?" gibi aramalar hız kazandı. Peki, ABD'nin İsrail'e konuşlandırdığı THAAD müzesinin menzili ne kadar? İşte THAAD hakkında her şey...

İsrail, ABD'nin THAAD füzesini konuşlandırdığını açıkladı. Ülkede uzun menzilli balistik füzeleri engellemek için ABD'nin İsrail'e konuşlandırılan THAAD füzesinin özellikleri merak konusu oldu. 150-200 km menzildeki balistik füzeleri engelleme kapasitesine sahip olan bu silah, gelen hedefleri, gelen harp başlığının yakınında patlamak yerine, onlara çarparak etkisiz hale getiriyor. Peki, THAAD füze nedir, özellikleri neler? ABD'nin İsrail'e konuşlandırdığı THAAD müzesinin menzili ne kadar?

THADD FÜZE NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELER?

Testlerde neredeyse mükemmel bir başarı oranına sahip olan THAAD (Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması), gelişmiş radar sistemleri ve önleyici füzelerin bir kombinasyonunu kullanıyor. THAAD, uçuşun son aşamasında atmosferin içinde veya dışında kısa, orta ve orta menzilli balistik füzeleri vurup imha edebilen veya hedeflerine dalış yapabilen tek ABD füze savunma sistemidir.

Kongre Araştırma Servisi'nin raporuna göre, ABD ordusunun her biri sekiz füze önleyiciye sahip altı adet kamyona monteli fırlatıcı, güçlü bir radar sistemi ve bir ateş kontrol ve iletişim bileşeninden oluşan yedi adet THAAD bataryası bulunuyor.

Teknik Özellikler:

Etkin Menzil: 200 kilometre

İrtifa Kabiliyeti: 150 kilometre

Hedef Tipi: Kısa menzilli balistik füzeler (SRBM), orta menzilli balistik füzeler (MRBM) gibi

3.000 kilometre menzile kadar olan balistik füzelere karşı etkili

Füze İmha Yöntemi: Kinetik enerji ile çarpma (savaş başlığı taşımaz)

ABD İSRAİL'E THAAD FÜZESİ Mİ GÖNDERDİ?

Pentagon'a göre, bu değerli bataryalardan biri şu anda İsrail'e, "İran'ın 13 Nisan'da ve ardından 1 Ekim'de İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş saldırılarının ardından" gelen füzelere karşı koyma konusundaki etkileyici yeteneğini güçlendirmeye yardımcı olmak için gönderiliyor. Ancak bunu yapmak için, ABD'nin karada asker bulundurması gerekiyor.

CNN'in haberine göre; Pentagon'a göre ABD Ordusu bataryayı işletmek için İsrail'e yaklaşık 100 asker gönderecek. Tahran'daki bir kaynak Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın ABD'ye İsrail tarafından yapılacak herhangi bir yeni saldırıya misilleme yapacağını bildirdiğini söyledi.

THAAD bataryaları, geniş bir komuta, kontrol ve muharebe yönetim sistemi sayesinde, ABD Donanması gemilerinde yaygın olarak bulunan Aegis sistemleri ve daha kısa menzilli hedefleri engellemek üzere tasarlanmış Patriot füze savunma sistemleri de dahil olmak üzere çeşitli ABD füze savunma sistemleriyle iletişim kurabilir.

Diğer füze savunma sistemlerinin sayısı THAAD'dan çok daha fazla. Bu da Biden yönetiminin İsrail'e bu konuşlandırmaya ne kadar önem verdiğini gösteriyor.

THAAD, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait C-17 ve C-5 gibi kargo uçakları tarafından hızla konuşlandırılabilir ancak Pentagon, İsrail'de ne zaman aktif hale geleceğine dair bir takvim vermedi.

THAAD'ı bu kadar özel kılan şey, hedefleme bilgilerini sağlayan radar sistemidir; yani Kara, Deniz ve Taşınan Radar Gözetleme Radar'ı veya AN/TPY-2.

Füze bataryasıyla konuşlandırılabilen veya halihazırda ABD Donanması gemilerinde veya diğer tesislerde bulunan radar sistemi, füzeleri iki şekilde tespit edebilir. İleri tabanlı modunda, 3.000 kilometreye (1.865 mil) kadar menzillerdeki hedefleri edinmek ve izlemek üzere yapılandırılmıştır ve terminal modunda, inişleri sırasında hedefleri edinmek için yukarı doğru yönlendirilmiştir, Füze Savunma Projesi'ne göre. İran, İsrail'den yaklaşık 1.700 kilometre (1.100 mil) uzaklıktadır.

Eski ABD Hava Kuvvetleri Albayı Cedric Leighton, THAAD'ın İsrail'i savunmada tek başına hareket etmeyeceğini ve olası bir saldırıya karşı daha fazla "caydırıcı" etki gösterebileceğini söyledi.

Leighton , "Uygulandığında, mevcut İsrail hava ve füze savunma sistemlerine bir katman daha eklenecek." dedi.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'ne bağlı Füze Tehdit Projesi'ne göre, THAAD sisteminin üretim modelleri yapılan testlerde gelen hedefleri engellemede hiçbir zaman başarısız olmadı.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Kocaeli’de trajik son 6 kadını uyuşturup tecavüz etti AFAD'dan kritik sağanak uyarı Ayrıldığı nişanlısını öldürdükten sonra... Zincirleme çarpışmada 37 can kaybı