Telif hakları ve online yayıncılık projesinde yeni gelişme

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı desteğiyle yürütülen projede sona gelindi.

BSB Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı desteğiyle yürüttüğü "Telif Hakları ve Online Yayıncılık" projesinde sona gelindi.



Türkiye'deki telif hakları ve sinema alanında var olan mevcut durum analiz edilerek önceden yapılmış olan çalışmalar değerlendirildi. Türkiye sinemasında toplu hak yönetimi ve işlevsel bir telif dağılım modelinin uygulanabilmesi için yapılması gerekenler konusunda bir yol haritası çizildi. Bu kapsamda hazırlanan ve "Telif Hakları ve Sinema" adlı rehber niteliği taşıyan bir kitap hazırlandı. Proje kapsamında ayrıca "Online Video Yayıncılık İçin Teknik Rehber" isimli çalışma kamuoyuyla paylaşıldı.



Geçtiğimiz Ocak ayından itibaren yapılan çalışmalar neticesinde 150 belgesel film dijital ortama aktarıldı. Telif Hakları ve Online Yayıncılığın farkındalığı konusunda üç kamu spotu çekildi. Sinemada ve telif alanında toplu hak yönetimi modelleri üzerine duruldu. Türkiye'deki telif hakları mevzuatının geçmişi ve bugünü irdelendi.



Ekim ayında Müzik ve Sinema Meslek Birlikleri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen arama toplantısında 'Kişisel Kopyalama Harcı'nın (Copyright Levy) meslek birlikleri eliyle dağıtılması konusu ele alındı. 



Proje kapsamında 13 Ekim günü Pera Müzesi'nde gerçekleşen kapanış toplantısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Meslek Birlikleri Daire Başkanı Bilge Kılıç, onlarca ülkede yayın yapan online sinema girişimi MUBI Türkiye Direktörü Cem Altınsaray, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomi ve Tarım Bölüm başkanı Balazs Gargya, European Documentary Networm EDN'ın kurcularından Thomas Frickel, Danimarka Film Yönetmenleri Birliği Sandra Anne Piras gibi yerli ve yabancı uzmanlar katıldı,



"TELİF HAKLARI VE SİNEMA" KİTABI



On aylık bir çalışmanın eseri olan "Telif Hakları ve Sinemaö Kitabında; fikri mülkiyet hukuku temel kavramları, tarihsel süreci, eser, eser sahipliği, mali ve manevi haklar ile özel olarak sinema eseri ve buna bağlı olarak Türkiye Sinema Endüstrinin yapısı, kurumları, meslek birlikleri, temel hukuki sorunları, mevcut mevzuatı, bu mevzuatın eksik yanları ve bunların geliştirilmesi için gereken öneriler; uluslararası mevzuat ve uluslararası mesleki organizasyonların telif hakları yönetimi, dağılımına ilişkin deneyim ve çözümleri; toplu hak yönetimi ve bunların ülkemiz sistemine uygulanabilir olup olamayacağı konusundaki tartışmalar yer alıyor. Telif hakları konusunda sorun yaşayan yada bilgi edinmek isteyenler için bir rehber niteliğinde olan kitap, BSB Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin Avrupa Birliği Bakanlığı desteği ile "Telif Hakları ve Online Yayıncılık Projesi" (Copyright Distribution for Turkish Film Industry and Online Broadcasting) isimli proje kapsamında gerçekleştirildi. Daha çok kişiye ulaşması amacıyla kitabın dijital kopyasıda tamamlandı.



"ONLİNE VİDEO YAYINCILIK İÇİN TEKNİK REHBER"



Hazırlanan çalışma Online Video Yayıncılık alanında var olan temel kavramlara ve güncel teknolojilere genel bir bakış sağlıyor. Genel bir teknik rehber niteliğindeki çalışma, dijital video, yayın platformları, gelir ve paylaşım modeleri ve topluluk inşaası olmak üzere dört temel bölümde hazırlandı. Bu rehber ile Online Yayıncılık alanına ilgi duyanlara ve bağımsız eser sahiplerine bu yeni mecrayı tanıtmak, olası imkanları göstermek ve teknik konuda genel bir bilgi vermek amaçlandı. (DHA)

 


Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Kayıp iki sevgili ölü bulundu Ordu’da liselilerin kavgası cinayetle bitti Bu da oldu: Duvarı kırıp komşusunun evini soydu Çocuğu tecavüz ettikten sonra öldürdü İki yaşındaki çocuğun korkunç ölümü