Televizyonlara ilginç protesto! 'Ekransız Hafta' ile 1 haftalığına televizyonları kapattılar!

'Ekranız Hafta' ile televizyonlarla araya mesafe koyuluyor.

Daha önce “Turn Off TV/Televizyon Kapama Haftası” ismiyle düzenlenen, gelişen teknoloji ve yeni alışkanlıklar dolayısıyla 2011 yılında “Ekransız Hafta” ismini alan kampanyayı değerlendiren “Ekransız Hafta” Türkiye Koordinatörü Hatice Saadet Kalyoncu; “Bu yıl da 29 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında tüm ekranlar ile aramıza mesafe koyuyor, hayatın içerisine giriyoruz” dedi. 



Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili ve “Ekransız Hafta” Türkiye Koordinatörü Hatice Saadet Kalyoncu konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: 



"Teknoloji çağını yaşadığımız bu devirde, televizyon ile hayatımıza giren ekranlar, kullanımı hızla artan bilgisayar ve mobil cihazlarla birlikte hayatımızı tamamen kuşatmış durumdadır. İletişim ve eğlencenin temek araçları olan ekranlar, hayatın her anında insanları sanal bir dünyaya bağlı tutmaktadır.  



Uzağı yakın eden, bilgiyi ayağa getiren ekranlar ölçülmez faydalar sağlasa da; karşısında geçirilen süreler dikkate alındığında birçok insan için ekran kullanımının, getirdiği faydayı örten bir bağımlılığa dönüştüğü görülmektedir. Televizyon programları, bilgisayar oyunları ve sosyal medya ekran bağımlılığına neden olan başlıca kullanım alanları olurken, bilinçsiz ve kontrolsüz kullanım özellikle çocuklar ve gençler için birçok zararı da beraberinde getirmektedir. 



Ekran denince akla gelen ve bağımlılığı tehlikeli boyutlara ulaşan televizyonlar, şiddet, pornografi ve manipülatif görüntülerin yoğun olarak kullanıldığı programlar ile insanların farkına varmaksızın bu arızalı durumları normalleştirmelerine neden olmaktadır. Bu durumdan en çok etkilenenler ise çocuklar ve gençlerdir. Küçük yaşlarda yoğun ekran kullanımının zeka gelişimini olumsuz etkilediği birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır. Obezite gibi sağlık sorunlarının da televizyon bağımlılığı ile ilgisi olduğu reddedilemez bir gerçektir. Bundan bedenen ve zihnen etkilenen çocukların karakter gelişiminde sorunlar yaşadığı ve asosyal bireylerin ortaya çıktığı görülürken, bu durum maalesef yeterince ilgilenilmeyen ancak tehlikesi en büyük toplumsal sorunlardandır.

  

Televizyona benzer şekilde, özellikle son on yılda artan bilgisayar ve mobil cihaz bağımlılığı da kişilerin sosyal hayattan kopmalarına, sorumluluklarını aksatmalarına ve edilgen bir yaşam biçimini benimsemelerine neden olmaktadır. İnsanların giderek yalnızlaştığı modern dünyada, bir de ekran bağımlılığının sayısını artırdığı asosyal bireyler, kişinin en yakınındakilerle bile sağlıklı iletişim kuramamasına ve daha çok yalnızlaşmasına neden olmaktadır. 



Tüketiciler Birliği, ekran bağımlılığının zararlarına karşı 2002 yılından beri, dünya çapında düzenlenen “Televizyon Kapama Haftası”nın ülkemizdeki temsilcisidir. Ekran bağımlılığının artık televizyon ile sınırlı kalmaması üzerine kampanya 2011 yılında “Ekransız Hafta” adını alarak kapsamını genişletmiş, Tüketiciler Birliği de kampanyayı bu şekliyle düzenlemeye başlamıştır.

 

Bu yıl 29 Nisan-5 Mayıs haftasında gerçekleşen “Ekransız Hafta”da, tüketicileri bir haftalığına ekranlardan uzak kalarak yaşama daha çok dahil olmaya çağırıyoruz. 



“Ekransız Hafta”, televizyon, bilgisayar veya mobil cihazların kullanımına karşı değildir. Bu etkinlikteki amaç, bir haftalığına gerçekten ihtiyaç duyulmayan durumlarda ekrandan uzak durarak, özellikle çocukları uzak tutarak, ekran bağımlılığı hakkında bilinç oluşturmak ve hayatın canlı ve aktif taraflarının farkına varılmasını sağlamaktır. 



Asosyal ve edilgen bireylere, sorunlu çocuklara, sağlıksız bir topluma neden olan ekran bağımlılığına karşı böylece dikkat çekilecek, bu fırsatı değerlendiren insanlar bağımlılıklarının farkına varma ve bundan kurtulma şansını yakalayacak, özellikle çocuklar ekran bağımlılığı hakkında bilinçlenecektir. 



“Ekransız Hafta”da insanlar hayata seyirci kalmak yerine, hayatta doğrudan rol alma şansını yakalayacaktır. Bu vesileyle aile ve arkadaşlarla yüz yüze daha çok vakit geçirilecek, hobilere daha çok zaman harcanabilecek, durağanlıktan kurtularak spor ve hareket ile sağlıklı bir hayata başlanabilecek, kişisel gelişimi sağlayacak aktiviteler yapılabilecektir. Bir hafta ekrandan uzak duran insanlar, ayrıca, aslında ekran bağımlılığının kendilerinden neleri aldığının da farkına varabilecektir. 

Bu sembolik davranış, kaybettiklerimizin fa



rkına varmamızı ve izleyicisi değil, başrolü olduğumuz bir hayata başlamamıza yardımcı olacaktır.

 

Hatice Saadet Kalyoncu

“Ekransız Hafta” Türkiye Koordinatörü"

 


BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Teğmenler soruşturmasında görevden almalar Bankalara dolar talimatı gitti! 9 kilo vermişti! Derin göğüs dekoltesi olay oldu