Televizyon 91 yaşında

İnsanların hayatında büyük bir öneme sahip olan televizyon icat edileli 91 yıl oldu.

İnsanların hayatlarını etkileyen en büyük buluşların başında gelen televizyon 26 Ocak 1923 yılında İskoçyalı mühendis John Logie Baird tarafından İngiltere'nin Hastings kasabasında icat edildi. İlk görüntüsü ise yine Baird tarafından 1926 yılında yayınlandı. Başlangıçta siyah beyaz olarak satışa çıkarılan televizyonlar, 1950'li yıllara gelindiğinde ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) renkli olarak satılmaya başlandı.



TÜRKİYE'DE İLK TELEVİZYON YAYINLARI 1968'DE



Dünyada renkli televizyon hayatı başlarken, Türkiye henüz siyah beyaz televizyonlarla tanışmaya başladı. 1968 yılında ilk yayınlarına TRT Ankara'da başlayan Türkiye, renkli yayına ancak 1981 yılında geçebildi.



Televizyonun Türkiye'ye geliş sürecini ve gelişimini anlatan Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çakır, "10- 15 yıllık süreçte Türkiye büyük paralar yatırmış olduğu siyah beyaz televizyon yayıncılığındaki teknolojiyi bir kenara bırakarak, 1981'de yeniden büyük maliyetlere girerek renkli yayıncılığa geçti. 1984'de tüm yayınlarında renkli sistem artık Türkiye'ye geçmiş oluyor ve 1984'te de ayrıca ikinci kanalını devreye sokuyor. Bugün TRT'nin biliyorsunuz 10-15'in üzerinde kanalı söz konusu. Türkiye 1990'lardan itibaren de, aynı zamanda devletin tekelinde yürüyen televizyon yayıncılığıyla birlikte, özel sektöründe yayıncılıkta devreye girmiş olduğu çok çeşitli bir uydu yayıncılığıyla devam etmeye başlıyor. Bugünkü noktaya geldiğimizde uydu yayıncılığı, kablo yayıncılığı ve karasal yayıncılıkla birlikte Türkiye'de sınırsız televizyon yayıncılığı söz konusu. Uydu üzerinden de birçok televizyon kanalları yayınlarını sürdürmekte" diye konuştu.



HİÇBİR MEDYA MECRASI BİTMEZ ANCAK BİR ALT KATEGORİYE İNER



Gelişen teknoloji ve internet yayıncılığıyla beraber televizyonun önemini yitireceği algısının yanlış olduğunu vurgulayan Çakır, "Malumunuz gazeteli hayatımız 1830'larda başlamıştı. 1927'lerde radyo çıktığında gazetenin biteceğini söylemişlerdi. 1968'de Türkiye'ye televizyon geldiğini söylediklerinde de radyonun biteceğini söylemişlerdi. Hiçbir medya mecrası bitmez ama yeni gelişen mecralarla birlikte kendisi belki ikinci üçüncü kategoriye inebilir. Türkiye'de de şimdi sosyal medya, internet medyası söz konusu. İnternet medyası güncel medya olarak algılanıyor. Artık televizyon da, gazete ve radyo gibi geleneksel medya içerisinde algılanmaya başladı. Geleneksel medya içerisinde algılanması demek toplumla, toplumu yönlendirmede, şekillendirmede ve toplumu bilgilendirmede televizyon yayıncılığının öldüğü anlamına gelmez. Nasıl ki gazetenin ve radyonun bu bağlamdaki eğilimleri yok olmadığı gibi, televizyonda hiçbir zaman yok olmayacaktır" şeklinde konuştu. (İHA)


A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında