'Teknoloji piyasadaki düzenleyici aktörleri zorluyor'

Dünya Enerji Konseyi Başkanı Marie-Jose Nadeau, Enerji Forumu'nda konuştu.

Dünya Enerji Konseyi Başkanı Marie-Jose Nadeau, Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) ev sahipliğinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nda (WFER) "Değişimden faydalanma" başlıklı oturumda değerlendirmelerde bulundu.



Elektrik iletim ve dağıtım sektöründeki şirketlerin teknolojinin ilerlemesiyle beraber kişiye özel hizmetler geliştirmek zorunda kaldığını ifade eden Nadeau, "Günümüzün müşterileri gerçek zamanlı bilgiye ulaşmak istiyor, düzgün bir şekilde tüketim yaptıklarını görmek istiyor, müşteriler şebekenin aktif kullanıcıları haline geliyorlar. 



Bu tür kamu hizmetleri kişiye özel ürünlerin kullanılmasına sebep oluyor ve yeni bir endüstri meydana geliyor, yerel toplumların ihtiyaçlarını karşılarken şirketler kendi yapılarını ve stratejilerini yeniden yapılandırmak zorunda kalıyor. Teknolojinin hızla gelişmesi, müşterileri enerji kullanımı alanında daha talepkar hale getiriyor ve piyasadaki düzenleyici aktörleri zorluyor" diye konuştu.



Birçok ülkede hükümet ve düzenleyici kurumların, kısa vadeli politikalarla enerji sektörüne yön verdiğini anlatan Nadeau,  ancak uzun vadeli stratejilere odaklanarak yatırımların amortismanının sağlanabileceğini söyledi.



"Geleceğe odaklı düzenleme sistemi"



Avrupa Komisyonu İç Enerji Piyasası Direktörü Klaus-Dieter Borchardt, enerji sektöründe modern ve geleceğe odaklı bir düzenleme sistemine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.



Enerji piyasalarında dengelerin oluşmasını sağlayacak farklı mekanizmaların oluşturulması gerektiğini vurgulayan Borchardt, bunlar arasında en önemlisinin regülasyon yapısı olduğunu belirtti.



Enerji tedariki güvenliğinin önemine işaret eden Borchardt, "Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan kriz gibi somut bir örneğe sahibiz. Dahili politika değişikliklerini enerji dünyasını incelerken göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Enerji tedarikinin güvenliği şart. Enerji piyasaları etkin bir şekilde harekete geçmeli ve iklim değişikliği politikaları ivedilikle uygulanmalı. Bunun için köklü değişiklikler gerekiyor. Öncelikle, Avrupa'da ekonomik anlamda yapılan düzenlemeler, mali inisiyatifler ve teşvikler en çok ihtiyaç duyduğumuz unsurlar" dedi. (AA)


Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Kayıp iki sevgili ölü bulundu Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan...