TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un 'yeni anayasa' turu. DEM Parti, Saadet Partisi ve İYİ Parti'ye ziyaret

'Yeni anayasa' görüşmeleri kapsamında ilk olarak CHP'yle görüşen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bugün de DEM Parti'yi ziyaret etti. Kurtulmuş, "Bu sürece ilişkin görüşlerimizi, daha doğrusu çerçeveyi kendileriyle paylaştık" dedi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, "DEM Parti olarak demokratik bir anayasa yapım sürecine Türkiye'nin ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı. Kurtulmuş'un ikinci durağı ise Saadet Partisi olurken, son olarak İYİ Parti'yi ziyaret etti.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Yeni ve sivil anayasa için ilk görüşmeler dün, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un CHP grubuna yaptığı ziyaret ile başladı.

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında ilk görüşmeyi CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile gerçekleştirdiklerini belirten Kurtulmuş, nasıl bir yol izleneceği konusunda bundan sonra birlikte müzakereyle bir süreç oluşturulması gerektiğini ifade ettiğini aktarmıştı.

Kurtulmuş, mayıs ayının sonuna kadar grubu bulunan siyasi partilerden usüle ilişkin fikirleri almak istediğini belirtmiş, "Yaz döneminde bütün siyasi partiler görüşlerini, anayasa tekliflerini olgunlaştırır. Önümüzdeki sene Meclis açıldığında müzakere ortamı başlar." demişti.

"TEMENNİMİZ PARTİLERİN ÜZERİNDE UZLAŞABİLECEĞİ BİR ANAYASA"

Kurtulmuş’un ilk durağı DEM Parti grubu oldu. Kurtulmuş, görüşmesi sonra yaptığı açıklama şöyle:

"Demokratik bir şekilde sürdürme talebimizi kendilerine ilettik. Eş Genel Başkanlar ve grup başkanları arkadaşlarıyla müzakere ettikten sonra görüşlerini parti olarak kamuoyuyla da paylaşacaktır. Bizim temennimiz TBMM'de siyasi partilerin üzerinde uzlaşabileceği anayasa çalışmasının ortaya konulması ve bunun da Meclis'te kabul edilmesidir. "

"DEMOKRATİK ANAYASA YAPIM SÜRECİNE İHTİYAÇ"

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması ise şöyle:

"Bizler de DEM Parti olarak demokratik anayasa yapım sürecine ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. 12 Eylül anayasasının değişmesi ve demokratik bir Türkiye'nin inşa edilmesi konusundaki görüşlerimiz bilinmektedir. Mevcut olan baskı sürecinin ortadan kalkması anayasanın hükümlerinin ve AİHM kararlarının hükümlerinin uygulanması bizler için çok önemli. Burada olumsuz gördüğümüz ve böylesi bir zeminde anayasa yapım sürecinde zorluklar olabileceğinin altını çizdik."

İKİNCİ DURAĞI SAADET PARTİSİ

Kurtulmuş, ikinci ziyareti ise şu saatlerde Saadet Partisi'ne yaptı.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Kurtulmuş, “Genel çerçeveyi, bu süreçle ilgili görüşlerimizi, özellikle TBMM zemininde anayasa çalışmalarını nasıl ilerletebiliriz ve sonuç alırız, bunlarla ilgili görüşlerimi aktardım. Değerli arkadaşlarımızın da görüşlerini alma fırsatımız oldu. Yapıcı bir görüşme oldu. Önümüzdeki ekim ayı gibi bu işin muhtevasına ilişkin tartışmalara başlanabileceğini görüyorum.” ifadelerini kullandı.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da verimli bir görüşme olduğunu belirterek, "Saadet ve Gelecek Partileri olarak sağlıklı bir zemin inşasının sorunları konuşmaktan daha önemli olduğunu ifade etti." dedi.

DERVİŞOĞLU: "TÜRKİYE'NİN ÖNCELİKLİ BAŞKA SORUNLARI VAR"

Anayasa çalışmaları çerçevesinde Mecliste grubu bulunan siyasi partileri ziyaret eden Numan Kurtulmuş, bugün DEM Parti ve Saadet Partisi Meclis Grubu'nun ardından İYİ Parti’yi ziyaret etti. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile görüşen Kurtulmuş, anayasa çalışmaları kapsamında siyasi parti gruplarını ziyaret ettiğini aktararak, "Bu süreç fevkalade hassas, şeffaf yürütmemiz gereken bir süreç. Burada başından itibaren 'usul esasa mukaddemdir' diyerek önce Meclisteki partilerin doğru bir usul, masa etrafında toplanıp, anayasa konusunu tartışabilecekleri zemini oluşturmak için gayret sarf etmekteyiz" dedi.

Kurtulmuş, anayasa konusundaki tartışmaların doğru bir zeminde yapılması gerektiğine işaret ederek, "Önümüzdeki dönemde partilerden beklentimiz, bunun yönteminin ne olacağına dair yazılı olarak tekliflerini alacağız. Mayıs sonu, haziran başı veya ortalarına kadar bu teklifleri olgunlaştırıp, partileri kendi anayasalarını hazırlamak veya kendi gruplarında bunları tartışarak yaz tatilinden sonra önümüzdeki dönem ekim ayından itibaren parlamentoda doğru zeminde tartışılabilmesini temin etmek mümkün olabilir" dedi.

Müsavat Dervişoğlu ise parlamenter sisteme dönüş olursa kendilerinin bunu değerlendireceklerini belirterek, "Türkiye’nin öncelikli başka sorunları var. Bu anayasa değişikliği tartışmalarının öncelikli sorunları gölgede bırakmaması lazım, konuşulamaz hale getirmemesi lazım. Türkiye’de ciddi bir ekonomik darboğaz yaşanıyor. Eğitimden kaynaklı problemler var, gençler geleceklerine dair umutlarını yitirmiş durumdalar ve vize kuyruklarında kendilerine istikbal arıyorlar. Türkiye’nin kuzeyinde savaş var, doğu ve batısında savaş tehdidi var, güney sınırında güvenlik sorunları var. Bütün bunların konuşulması lazım" şeklinde konuştu.

İş insan sahte alkolden hayatını kaybetti Narin Güran cinayetinde korkunç plan ortaya çıktı! İnanmayacaksınız Ama Emeklilere Bedava Oldu! Narin'in iç çamaşırında sperm çıktı iddiası... Fatih Terim'in ilk hedefi Hakim Ziyech Ünlü profesör Canan Karatay'a şok!