TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindeki devlet erkanı Anıtkabir'de

TBMM'nin açılışının 102. yılında ilk tören Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki devlet erkanı, TBMM'nin açılışının 102. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'de düzenlenen törene katıldı.

Başkent’te ilk tören Anıtkabir'de yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 81 ilden gelen çocuklarla Anıtkabir'i ziyaret etti. Öğrencilerle Aslanlı Yol'da yürüyen Bakan Özer, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Bakan Özer, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, TBMM'nin kuruluşunun 102'nci yıl dönümünde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkusu ve gururunu yaşamak için huzurunuzdayız. Açıldığı o kutlu andan bugüne dek Gazi Meclisimiz, bağımsızlığımızın ve beraberliğimizin en mühim simgesi olmuştur. Bu müstesna günün bir bayram olarak çocuklarımıza armağan edilmesi, milletimizin mevcudiyet ve istikbalinin gelecek kuşaklara emaneti anlamına gelmektedir. Bizler de üzerimize aldığımız sorumluluğun bilincinde, evlatlarımızı dünyadaki yaşıtlarıyla eşit bir şekilde donatmak gayesi ve gayretindeyiz.

Milli mukadderatımızı aydınlık yarınlara ulaştıracak olan çocuklarımızın milli ve manevi değerlerimizi bilen; vatanını, milletini, ailesini canı gönülden seven; milli iradenin gücü ve önemine inanan nesiller olarak yetişmesi çabasındayız. İnsanımıza ve insanlığa hizmeti her zaman fazilet sayan gençlik, sizin emanetinizi taşımaya layık bir nesil olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı olarak geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin eğitim-öğretimlerini, kesintiye uğratmadan devam ettirmiş olmanın ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda tekrar okullarımızda yer almanın kararlılığı ve mutluluğu içindeyiz. Eğitimde fırsat eşitliği ilkemiz doğrultusunda memleketimizin her köşesindeki evlatlarımız için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Zatıalinizin tüm dünya çocuklarına armağan ettiği ve milli hakimiyetin yüce Meclisimize verildiği bu anlamlı günü, büyük bir gururla kutluyoruz. Ruhunuz şad olsun."

MECLİS'TE İLK TÖREN

İkinci tören TBMM'de Atatürk Anıtı'nda yapıldı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un, Atatürk Anıtına çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Buradaki törende partilerin grup başkanvekilleri ve milletvekilleri yer aldı.

DEVLET ERKANI ANITKABİR'DE

Daha sonra TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki devlet erkanı, Anıtkabir'de düzenlenen törene katıldı. Törende Şentop'un yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bakanlar ve milletvekilleri yer aldı. Devlet erkanının ziyareti sırasında 81 ilden gelen çocuklar da Anıtkabir'de ellerinde Türk bayraklarıyla hazır bulundu. Şentop ve beraberindeki heyet, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. TBMM Başkanı Şentop'un mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

'BAĞIMSIZLIĞIMIZDAN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ'

Meclis Başkanı Şentop, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'nde Anıtkabir Özel Defterini imzalayarak şunları yazdı:

"Teşekkülüne öncülük ettiğiniz ve ilk başkanlığını yaptığınız Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 102'nci yıl dönümü vesilesi ile buradayız. Milli mücadelenin başkumandanı olarak milletimizi büyük bir direniş gayesi etrafında birleştirdiniz ve bizler için bu cennet vatanın ebedi yurdumuz olduğunu tescil ettirdiniz. Sizlerden aldığımız ilham ile milli hakimiyetten, tam bağımsızlığımızdan ne bugün ne de gelecekte asla taviz vermeyecek bir şuur ile yolumuza devam edeceğiz. Geçen yüzyılda milletçe çok büyük badireler atlattık; ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi, büyük milletimizden aldığı güç ile destek ile iradesini hakim ve amil kıldı. Yüce Meclisimiz, bu anlayış ile aziz milletimize hizmet etmeye bugün de devam etmektedir. Dünyada başka bir meclise nasip olmadığı veçhile, kurtarıcı, kurucu ve gazi sıfatlarını haiz yüce Meclisimiz; demokrasimize kast edecek dahili ve harici düşmanlara karşı, zatıaliniz ve ilk meclisin değerli vekillerinin verdiği mücadeleden aldığı feyz ve milletimizden aldığı destek ile demokrasiyi savunmaya devam edecektir.

Nitekim, 15 Temmuz'da hain darbe teşebbüsü sırasında, yüce Meclisimiz aynı ruh ile mücadele etmiş ve ikinci defa gazi unvanını almıştır. Siz 100 yıl önce 'Meclisten önce ordu gerekir, para gerekir' diyenlere 'Evvela Meclis sonra ordu, orduyu yapacak millet ve ona vekaleten Meclistir' demek sureti ile Millet iradesini o günkü zor şartlarda dahi her şeyin önüne koymuştunuz. Bu şiar ile sağlam temeller üzerine inşa ettiğiniz Meclisimiz orduyu da kurmuş, düşmanı da yenmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisimiz kuruluşundan itibaren sahip olduğu bu ruh ile çizdiğiniz o kutlu yolda yılmadan yürümeye devam etmektedir. Emanetiz olan Cumhuriyetimiz güvenli ellerdedir. Devletimize yönelik her türlü tehdide karşı milletimiz yekvücut olarak mücadele etme azim ve karalılığındadır. Bu vesile ile sizi ve mücadeleyi birlikte yürüttüğünüz yol arkadaşlarınızı ve ahirete intikal etmiş milletvekillerimizi rahmet ve minnet ile yad ediyorum."

Törenin ardından Anıtkabir'den ayrılırken çocuklarla sohbet eden Meral Akşener, gazetecilere açıklama yaptı. Akşener, "Çocukların bir insanı sevmesi çok özel bir duygudur. Bunun içerisinde hiçbir şey yok. Hesap, kitap yok. Dümdüz tertemiz bir sevgi. Çok mutluyum o yüzden. Ben bugün akşama kadar uçarak gezeceğim. Gerçekten kendi çocukluğuma döndüm" ifadelerini kullandı.

ANITKABİR HALKA AÇILDI

Törenin ardından Anıtkabir halka açıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle çok sayıda kişi Anıtkabir'i ziyaret etti. Pandemi nedeniyle öğrenciler olmadan gerçekleştirilen Anıtkabir'deki resmi törenler, bu yıl 81 ilden gelen öğrencilerin katılımıyla yapıldı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen çocuklar, 2 yıl aradan sonra Anıtkabir'deki törenlere katıldıkları için çok mutlu olduklarını söyledi. 

1'İNCİ MECLİS'TE ANMA TÖRENİ

TBMM'nin 102'nci açılış yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle 1'inci Meclis'te anma töreni düzenlendi. Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile davetliler katıldı. 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılışında en yaşlı üye sıfatıyla Sinop milletvekili Şerif Bey'in yaptığı konuşmanın seslendirilmesi ile başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Şentop buradaki konuşmasında, "Bu tarihi binanın abidevi oluşu, fiziki özelliklerinden kaynaklanmıyor. Hatta fiziki özelliklerinin oldukça mütevazi, başardığı işlerle mukayese edildiğinde şaşırtıcı derecede mütevazi olduğunu bile söylemek icap eder. Bu mekana abidevi özellikler kazandıran şey, tarihimizin en zor döneminde, milletimizin istiklal ve istikbal mücadelesine ev sahipliği yapmasıdır. 23 Nisan 1920'de, bu daracık salona, ne kadar geniş, ne kadar çok ve ne kadar güçlü bir mana doldurulmuştur. Her şeyden önce tam bağımsızlık idealiyle bir siyasi varlık, bir devlet olarak hayatta olduğumuzun ilanı, böylece milletin mukadderatına bizzat el konulduğu hususu, milli mücadelenin yönetilmesi ve çökme aşamasındaki devletin inşası. Bunların hepsi bu fiziken küçük binada, çok zor şartlar ve imkansızlıklar içinde bir araya gelen, büyük ideallerin ve iddiaların, devasa cesaretlerin ve sarsılmaz kararlılıkların sahibi insanların omuzlarında yükselmiştir" dedi.

Şentop, bir asır önce milletin varlığına kasteden düşmanların, bugün artık yeni silahları, araçları, taktikleri ve propagandalarının var olduğunu dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Milletimizin bekasına yönelik saldırı bir asır önce akamete uğratılmış olsa da bugün farklı kisve ve şekillerde yeniden ortaya çıkıyor ve şüphesiz gelecekte de çıkmaya devam edecektir. Bu sebeple, milli mücadele tarihin bir döneminde yapılmış ve tamamlanmış bir süreç değildir; milli mücadele süreklidir, kesintisiz devam etmektedir; devam edecektir. Hem ilk meclisimizin bu tarihi binası hem de 15 Temmuz’da bombalara maruz kalan şimdiki meclis binamız, milli iradenin tecelligahı ve gerekirse karargahı olarak bu milletin iradesine ve büyük karakterine, mücadelesine mekan olmaya devam edecektir" diye konuştu. Şentop'un konuşmasının ardından tören sona erdi. 

ŞENTOP, KUTLAMALARI KABUL ETTİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, daha sonra TBMM Tören Salonu'nda kutlamaları kabul etti. Bu törene de yüksek yargı organlarının başkanları, kabine üyeleri, TBMM başkanvekilleri, TBMM'de grubu bulunan partilerin başkanları ve grup başkanvekilleri, milletvekilleri, eski TBMM başkanları, kuvvet komutanları ve diğer yetkililer katıldı.

TBMM'de '23 Nisan' özel oturumu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplanan özel oturuma Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yüksek yargı organlarının temsilcileri, kuvvet komutanları, yabancı ülke temsilcileri katıldı.

Meclis Başkanı Şentop, TBMM'nin açılışı ve Milli Mücadele döneminin, milletin her ferdi için güncelliğini yitirmeyen tefekkür vesilesi olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti: 

"102 yıl önce toplanan Yüce ve Gazi Meclis’in enkaza dönmüş, işgal ve ilhak tasallutuyla kuşatılmış bir vatanda, tam bağımsızlık iddiasını yükseltmek ve tahakkuk ettirmek üzere inşa edilmiş muhkem bir hürriyet karargahı olduğunu bilmeye mecburuz. Yine bilmeye mecburuz ki bu Yüce Meclis’in Milli Mücadeleyi zaferle neticelendiren gayretinin temelinde, Kuva-yi Milliye ruhu yatmaktadır. Kuva-yi Milliye ruhu denildiğinde, belli bir zaman diliminde donmuş, şekli temsillere hapsedilmiş bir tarihi gerçekliği anlamamak gerekir.

Kuva-yi Milliye ruhu, yokluğa, esarete, zillete ve kendisine yabancı telakkilere mahkum edilmeye çalışılması halinde aziz milletimizin, tarihinden ve özünden kaynaklanan bir hamleyle doğrulmasını mümkün kılan imanın, iradenin tezahürüdür. Dolayısıyla bu ruh, tarihin belli bir döneminde kalmış olmayıp, milletimizin varlığı devam ettikçe ilelebet dayanacağı iman ve iradenin adıdır. Şükür ki, bu ruh bugün de vardır, diridir ve zorlukları aşmanın yegane istikamet sağlayıcı kılavuzudur."

'DARBELERLE MÜCADELE BAŞARIYA ULAŞTI'

Şentop, Milli Mücadele’nin karargahı olan Meclis’in bugüne bıraktığı iki önemli miras olduğunu kaydederek, "Bunlardan ilki, bahsettiğimiz üzere, istiklal-i tam bağımsızlık uğruna pazarlıksız, korkusuz ve milletimizin şerefine yakışır bir cesaretle mücadele etme azim ve kararlılığıdır. Birinci Meclis’in sonraki nesillere bıraktığı diğer önemli miras ise, memleketin her meselesinin milletle birlikte, milletin iradesine dayanarak çözülebileceğidir. Tarihinin en zorlu ve sancılı dönemlerinde yürütülen bir mücadelede kendi iradesine başvurulması, milletimizin eriştiği siyasi merhaleyi göstermesi bakımından çok önemlidir. Milli Mücadele’nin TBMM tarafından yürütülmesi, ülkenin en hayati meselelerinde bile milletin idareye paydaş kılınma hassasiyetinin bir sonucudur. Geçen 102 yılda, zaman zaman bu hassasiyetin kesintiye uğradığı, milli iradenin zapturapt altına alındığı dönemler olduysa da demokrasimiz olgunlaşmış; darbelerle ve darbecilerle mücadele başarıya ulaşmıştır. Şüphesiz ki bu başarı, milletimizin kararlı ve ısrarlı tavrının sonucudur" diye konuştu. 

'YIKICI SALDIRILAR BOŞA ÇIKARILDI'

Şentop, 100 yıl önce yeniden doğan Türkiye’nin bugün daha güçlü, coşkulu ve diri olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: 

"Türkiye, bölgesel ve küresel düzeyde iddiasını gün geçtikçe daha somut bir biçimde ortaya koymak hususunda kararlıdır. Bu kararlılığın gereği olmak üzere Türkiye’nin terörle mücadelesi başarıyla devam etmekte, belirleyici neticeler elde edilmektedir. Bu noktada şunu belirtmek gerekir ki Türkiye çok uzun yıllar askeri darbelerle ve terörle istikrarsızlaştırılmış, içine kapanmaya mecbur bırakılmıştır. En son 15 Temmuz darbe girişiminde tanık olduğumuz bu yıkıcı saldırılar, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın kararlılığı ve liderliği, milletimizin basireti, dirayeti ve cesaretiyle boşa çıkarılmıştır.

Terör de devletin bütün ilgili birimlerinin gayreti ve insanüstü mücadelesiyle bitme noktasına getirilmiştir. Bu vesileyle Irak’ın kuzeyindeki terör bölgelerine yönelik olarak yürütülen Pençe-Kilit Operasyonu'nda şehadete yükselen vatan evlatları başta olmak üzere bütün şehitlerimize rahmet, ailelerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Gazi unvanını mübarek bir emanet, ebedi bir şuur olarak yüreğinde taşıyan bu yüce Meclis, bütün şehitl

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Restorandaki yangından acı haber geldi Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi