Tarlada 18 TL'ye satılıyor ancak üretici mutsuz! Kütahya'da vişne hasadı başladı üretici fiyattan şikayetçi: Geçen yıl 8 TL idi...

Potasyum açısından oldukça zengin olan, magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir ve çinko açısından zengin olan vişnenin faydaları saymakla bitmez... Hasat başladı, Kütahya'da vişneler toplanıp tüccara veriliyor. Geçen yıla göre tarladaki fiyatı 10 lira birden arttı ancak üretici isyanda..

Kaynak: İHA

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde hasat dönemi ile birlikte tüccarlar tarafından vişnenin kilosu 18 TL’den alınmaya başlandı.

İlçede vişne hasadı başlarken alım fiyatları da belli oldu.

Geçen yıl 8 TL fiyatla açılan vişne sezonu bu yıl 18 liradan açılırken, vişne üreticileri tüccarın verdiği fiyatı düşük buluyor.

Vişne alıcısı Ahmet Narşap, üreticilerden satın aldıkları vişneleri İzmir’deki meyve suyu işleme şirketlerine gönderdiklerini, soğuk hava depolarında muhafaza edilen vişnelerin daha sonra işleme tabi tutularak piyasaya sürüldüğünü söyledi.

VİŞNENİN FAYDALARI NELERDİR?

Potasyum açısından oldukça zengin olan, magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir ve çinko açısından zengin olan vişne ve vişne sapının faydaları şöyle sıralanabilir:

Vişne suyu ve takviyeleri kas gücünü arttırdığına dair yapılan testlerde vişneyi tüketen grubun diğerlerine kıyasla %4 kadar daha az kas gücü kaybettiği keşfedildi. Yoğun fiziksel egzersizden önce ve sonrasında vişne suyu tüketmek ağrıları ve güç kaybını azaltabilir.

Vişne, uyku döngüsünü düzenleyen ve genellikle uykusuzluğun tedavisinde kullanılan melatonin içerir. Vişne suyu takviyesinin melatonin düzeylerini artırıp, uyku kalitesini ve süresini iyileştirmeye yardım ettiğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Ekşi kiraz ve kiraz sapının bir artrit türü olan gut hastalığına neden olan ürik asit seviyelerini düşürdüğü görülmüştür. Yine düzenli vişne tüketiminde gut ataklarının sıklığı ve şiddetinde azalma yarattığı ile ilgili çalışmalarda bulunmaktadır.

Oksidatif stresten kaynaklanan Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarda faydalı olabileceği düşünülmektedir. Zira beyin hücreleri üzerinde koruyucu etkileri bulunan antioksidan ve diğer yararlı bileşikler açısından zengindir.

Özellikle Zengin A ve C vitamini içeriği ve faydalı olduğu bilinen pek çok bileşik içermektedir. İçeriğinde barındırdığı antioksidanların enfeksiyonları önlediği bilinmektedir. 

Vişne suyu tüketiminin kan basıncı düzeylerinde belli oranda düşüşe yol açabileceğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

Vişne, kronik hastalıklar ile savaşmaya yardım eden ve antiinflamatuar bileşikler olan antosiyaninler içermektedir. Yapılan çalışmalarda vişne suyunun kronik hastalıklarda enflamasyon belirtilerini önemli ölçüde azalttığı gözlemlendi.

İslam Memiş Uyardı: Uzak Durun Fethullah Gülen Öldü Yüzde 25 İndirim Geldi İşte iddianamedeki bir numaralı sanık Fethullah Gülen'in Yerine Geçecek Sürpriz İsim Dilan Polat ve Sıla Doğu hakkında yeni gelişme Emekliye 2 maaş - 2 tazminat düzenlemesi!