Tan gazetesi şairleri anılıyor!
TGC ve Tarih Vakfı, Tan Gazetesinin şair-yazarlarını anacak.
Türkiye Gaozeteciler Cemiyeti’nin Tarih Vakfı ile bilikte düzenlendiği Tan Evi toplantıları devam ediyor. 27 Mayıs Çarşamba günü saat 18.30’da düzenlenecek beşinci toplantıda Tan Gazetesi şairleri anılacak. Toplantıya konuşmacı olarak TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir katılacak.
HANGİ İSİMLER ANILACAK?
Yayın hayatına 1935 yılında Atatürk’ün talimatı ve İş Bankası sermayesiyle başlayan, Tan Gazetesi, 4 Aralık 1945 yılında baskına uğrayınca kadar dönemin en önemli kalemlerini yazar kadrosunda bulundurdu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, toplantıda şair yazarlar; Aziz Nesin, Bedir Rahmi Eyüboğlu, Mithat Cemal Kuntay, Nazım Hikmet, Ramazan Gökalp Arkın, Rıfat Ilgaz, Sabahattin Ali, Sait Faik Abasıyanık, Yaşar Nabi Nayır, Yusuf Ziya Ortaç’ı ele alacak.
AHMET ÖZDEMİR (TGC GENEL SEKRETER YARDIMCISI)
Gazeteci Yazar Ahmet Özdemir 1948 yılında Şarkışla’da doğdu. İÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. 1969 yılında gazeteciliğe başladı. Düzeltmenlikten genel yayın müdürlüğüne kadar çeşitli görevlerde çalıştı. 1989 yılında Basın İlan Kurumu’na geçti. 30 Eylül 2003’de emekli oldu. Çeşitli ödüller kazandı. Çoğunluğu TRT’de olmak üzere “Folklor Penceresi”, “Cönklerden Günümüze Halk Şairlerimiz”, “Cumhuriyetimiz Şiirimiz”, “Geleceğimizi Aydınlatanlar”, “Bir Şiirdir Yaşamak”, “Bir Türküdür Yaşamak”, “Ozanların İzinde”, “Radyo Sanatçıları Halk Konserleri”, “Türkü Sevdalıları”, “Türkülerle Yaşamak” gibi birçok radyo, televizyon programları ve dizilerinin metin yazarlığını yaptı.
Oyunları TRT’de yayınlandı. Çeşitli kanallarda yayınlanan “Ozanların İzinde” belgeselini çekti. 2010 Yılında TGC Yönetim Kurulu’na ve Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyeliği’ne ve Denetçiliğine seçildi. 2015 yılında BİK Yönetim Kurulu üyesi oldu. TGC Genel Sekreter Yardımcılığına getirildi. İstanbul gazetesinde köşe yazarlığı ile birlikte, çeşitli gazete, dergi ve internet sitelerinde yazın hayatını sürdürüyor. Roman, öykü, şiir, araştırma, derleme, biyografi, çocuk dallarında 80’in üzerinde kitabı var. Ahmet Özdemir’in iki oğlu ve üç torunu bulunuyor.
TGC-TARİH VAKFI TOPLANTILARINDA BASININ SORUNLARI ELE ALINIYOR
Cağaloğlu yokuşunun başında 1945 yılında yıkılan Tan Matbaası’nın yerine inşa edilen Halil Lütfü Dördüncü İşhanı’nda açılan Tan Evi, basın tarihi açısından önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Tarih Vakfı, Halil Lütfü Dördüncü İşhanı, TÜYAP, Türkiye Yayıncılar Birliği ve Sirkeci Mansion Hotel’in desteğiyle düzenlenen etkinliklerde; basının sorunları sergilerle, panellerle ele alınıyor.