Tahıl sevkiyatıyla ilgili flaş karar. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Devam edecek. Rusya'dan tahıl sevkiyatıyla ilgili yeni açıklama geldi. ABD'den teşekkür gecikmedi
AK Parti Grup toplantısında konuşan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'dan tahıl sevkiyatıyla ilgili müjdeli haberi verdi: Yeniden başlıyor. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı da, "BM'nin katılımı ve Türkiye'nin desteği sayesinde tahıl anlaşmasıyla ilgili Ukrayna tarafından gerekli yazılı garantiler alabildik." açıklamasında bulundu. ABD'den de teşekkür geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Putin ile dün yaptığımız görüşme üzerine Rusya Savunma Bakanı, Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar'ı arayarak bugün saat 12.00’den itibaren tahıl sevkiyatının devam edeceğini belirtti." dedi.
Erdoğan, grup toplantısı çıkışında kendisine sorulan, 'Rusya'yı, Putin'i nasıl ikna ettiniz?' sorusuna, "Onu biraz bana bırakın, önce Biden'a anlatacağım." şeklinde yanıt verdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile, Başkan Recep Tayyip Erdoğan telefonda dün bir görüşme gerçekleştirdi. Putin ile Erdoğan arasındaki görüşmenin merkezinde tahıl koridoru krizi vardı. Erdoğan-Putin görüşmesinde ılımlı mesajlar verildi. Bu görüşme sayesinde bugün tahıl koridoru krizi bir kez daha aşıldı.
Rusya'dan açıklama geldi
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, "BM'nin katılımı ve Türkiye'nin desteği sayesinde tahıl anlaşmasıyla ilgili Ukrayna tarafından gerekli yazılı garantiler alabildik." açıklamasında bulundu.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Birleşmiş Milletler'in (BM) katılımı ve Türkiye'nin desteği sayesinde tahıl anlaşmasıyla ilgili Ukrayna tarafından gerekli yazılı garantileri aldıklarını belirterek, "Rusya, aldığı garantileri yeterli buldu, tahıl anlaşmasındaki katılımına devam edecek." dedi.
Konaşenkov, Rusya’nın katılımını askıya aldığı Ukrayna’dan tahıl sevkiyatına yönelik anlaşmaya dair açıklamalarda bulundu.
Ukrayna ordusunun, 29 Ekim’de Rusya’nın Karadeniz Donanması'na ait gemi ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini kaydeden Konaşenkov, söz konusu gemilerin tahıl koridorunun güvenliğini sağladığına işaret etti.
Bu nedenle, Rusya’nın Ukrayna’dan tahılın çıkarılmasıyla ilgili anlaşmayı askıya aldığına dikkati çeken Konaşenkov, bu konudaki pozisyonlarını BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ve BM Güvenlik Konseyine bildirdiklerini dile getirdi.
Konaşenkov, "BM'nin katılımı ve Türkiye'nin desteği sayesinde tahıl anlaşmasıyla ilgili Ukrayna tarafından gerekli yazılı garantiler alabildik." diye konuştu.
Ukrayna’nın, sevkiyatlarda kullanılan insani deniz koridoruna ilişkin Rusya’ya resmi garanti verdiğini anlatan Konaşenkov, "Ukrayna tarafı, insani deniz koridorunun yalnızca Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında kullanılacağını resmi olarak iletti." ifadesini kullandı.
Konaşenkov, Rusya’nın, söz konusu garantileri yeterli bulduğunu anlatarak, "Rusya, aldığı garantileri yeterli buldu, tahıl anlaşmasındaki katılımına devam edecek. Rusya, Karadeniz Tahıl Girişimi'ne katılımını Sivastopol'daki terör saldırısının ardından askıya almıştı." ifadelerini kullandı.
ABD'den Türkiye'ye tahıl koridoru teşekkürü
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye’nin girişimleri sonucunda tahıl koridorunun tekrar işlerlik kazanması nedeniyle teşekkürlerini ilettiği bildirildi.
Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Çavuşoğlu ve mevkidaşı Blinken'ın telefonda görüştüğü belirtildi.
Açıklamada, görüşmede, tahıl koridoru başta olmak üzere Ukrayna konusundaki son gelişmelerin ele alındığı, Çavuşoğlu'nun Blinken'a tahıl anlaşmasının sorunsuz işlemeye devam edebilmesi için Türkiye'nin yaptığı girişimler hakkında bilgi verdiği, ABD Dışişleri Bakanı'nın da Türkiye’nin girişimleri sonucunda tahıl koridorunun tekrar işlerlik kazanması nedeniyle teşekkürlerini ilettiği vurgulandı.
Görüşmede, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelikleri ve Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonu konusunun da gündeme geldiği kaydedilen açıklamada ayrıca Bakan Çavuşoğlu'nun sıfır atık konusunda Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna sunduğu karar tasarısı hakkında Blinken’a bilgi verdiği aktarıldı.
Buğdaya bağlı ürünler konusunda uyarıda bulunmuştu
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Rusya’nın tahıl sevkiyatını durdurma kararı sonrası buğday fiyatlarındaki artışın sürmesinin beklendiğini söyledi ve bu durumun iç piyasada buğdaya dayalı tüm gıda ürünlerinde yeni fiyat artışları yaratma riski olduğunu anlatmıştı. Suiçmez, yalnızca buğday değil, gübre, ayçiçeği, mısır ve arpada da sıkıntılı günlerin kapıda olduğunu vurgulamıştı...
ZMO Başkanı Suiçmez, “Yani Rusya’nın tahıl anlaşmasını askıya alma kararı, ithalat faturasının oldukça kabarık bir döneme denk geldi. Bu faturanın daha da kabaracağı açık. Böyle bir ortamda tahıl koridorunun sonlanması, Türkiye’nin buğday maliyetini artırarak buğdaya dayalı tüm gıda ürünlerinde zamları gündeme getirecek” demişti.
Suiçmez, “Yaşanan sorun buğday ile sınırlı kalmayacak. Ayçiçeği, mısır ve arpa yine Ukrayna’ya bağımlı olduğumuz ürünler ve gübrede de bizi sıkıntılı günler bekliyor” diye konuşmuştu.