Tablet teknolojisi geldi, okuyucunun alışkanlıkları değişti

Çukurova Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta gelişen teknolojinin gazete ve dergi üzerindeki etkileri tartışıldı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi Can Kızgındemir tarafından “Editoryal Tasarımın Gelişimi ve Mobil Uygulamaları” konulu konferans verildi.



Dijital çağda editoryal tasarımın yeni bir boyut kazandığına dikkat çeken Kızgındemir, dijital yayıncılığın geldiği son noktayı, yazılım üreticilerinin geliştirdiği yeni uygulamaları anlattı.

ÇÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Güzel Sanatlar Fakültesi’nden öğretim üyeleri, öğrenciler ile iş dünyasının birçok temsilcisi katıldı. İlgin yoğun olduğu konferansta Kızgındemir, Apple’ın geliştirdiği ve 2010 yılında Steve Jobs tarafından dünyaya tanıtılan iPad isimli mobil tabletin ve sonrasında geliştirilen diğer tabletlerin, editoryal tasarımı ve gazete-dergi yayıncılığını bambaşka bir boyuta taşıdığını belirtti.



Tablet teknolojisinin yaygınlaşması ve buna bağlı değişen okuyucu alışkanlıkları hakkında da bilgi veren Kızgındemir, tablet ve akıllı telefonların masaüstü cihazlardan farklı ekran çözünürlüğüne sahip olması ve hem yatay hem de dikey şekilde okunabilmesinin, gazete ve dergiler açısından bu yeni mecraya geçişte ilk başlarda sancılı bir süreç oluşturduğunu söyledi.

Konuşmasında dijital yayıncılığın geldiği son noktayı, yazılım üreticilerinin geliştirdiği yeni uygulamaları anlatarak değerlendiren Kızgındemir konuşmasını şöyle sürdürdü:



Adobe firması, masaüstü yayıncıların sıklıkla kullandığı yazılım olan Adobe InDesign’in Nisan 2011’de yayınladığı sürümü olan CS 5.5 versiyonuna mobil mecrada yayın üretebilmeye izin veren Digital Puplishing Suite’i ekledi. Kısaca DPS olarak da bilinen bu yeni eklenti, InDesign yazılımının artık sadece matbaaya değil, tablet formatına uygun yayın göndermesine de imkan tanıyor. Günümüzde, dijital dergiler folio olarak Adobe’nin bulut sistemine yüklenip, oradan tablet üreticilerinin mobil mağazalarındaki gazete standartlarında yerini alıyor.

Özellikle, haber veya habere bağlı verilerin görselleşmesinde DPS’in getirdiği ses, video, kullanıcı etkileşimli animasyonlar, kayan yazı alanları, panoramik fotoğraflar, buton özellikleri, sosyal medya ve web desteği, editoryal tasarımın da oyun alanını çok büyük bir şekilde geliştirdi. Artık okuyucular kendilerine hazır olarak sunulan veri grafiklerini sadece okumakla kalmıyor onları kullanıp, yönetebiliyorlar ve bununla beraber eskiden adına "okur" veya "okuyucu" dediğimiz bu kitle, yeni çağda artık "kullanıcı" adını aldı



Öğr. Görevlisi Can Kızgındemir, DPS eklentisini kullanarak geliştirdiği dijital dergi örneğini de detaylı olarak öğrencilerle paylaştı. (İHA) 


A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! TIR ve yolcu otobüs çarpıştı: 18 yaralı AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem