Süte zam gelmedi! Ulusal Süt Konseyi'nden tüketiciyi güldüren karar çıktı. Üretici zam istiyordu
Çiğ süt fiyatlarında değişiklik için Ulusal Süt Konseyi Gıda Komitesi’nden karar bekleniyordu. Komiteden tüketiciyi sevindiren, üreticiyi üzen karar çıktı. Süt üretim maliyetlerinin katlandığını dile getiren üreticiler çiğ sütün en az 11 liraya çıkarılmasını istiyordu. Ancak Süt Konseyi fiyatlarda istikrar vurgusu yaptı.
Ulusal Süt Konseyi (USK) 1 Şubat’ta geçerli olacak çiğ süt fiyatlarını belirlemek için bugün toplandı. Toplantıdan üreticinin beklediği zam kararı çıkmadı.
Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısında, spekülatif fiyat artışlarının engellenmesine yönelik çalışmalarının arttırılmasına karar verildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısına Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.
Çiğ süt ve kırmızı et piyasası başta olmak üzere gıda arz güvenliği odağında gıda ve tarım ürünlerinin yurt içi ve yurt dışı arz ve fiyatlarına ilişkin son dönemdeki gelişmeler analiz edildi.
Küresel düzeyde enerji ve tarımsal emtia fiyatlarındaki aşağı yönlü eğilimin, başta tarım ürünleri ve gıda olmak üzere diğer fiyatlama davranışlarına da olumlu yönde tesir etmesinin beklendiği, temel gıda maddelerinde arz güvenliği konusunda herhangi bir sorun olmadığı ve gerekli tedbirlerin alındığı vurgusunun yapıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
TARIM, KREDİ KOOPERATİFİ DAHA AKTİF ROL ALACAK
"Diğer taraftan, bazı tarım ve gıda ürünlerinde maliyetlerdeki gelişmelerden bağımsız olarak haksız ve spekülatif fiyat artışı yaşandığına dikkat çekilmiş ve bu yöndeki artışların engellenmesini teminen gerekli çalışmaların ilgili kurumlar nezdinde artırılarak devam edilmesine karar verilmiştir.
Ayrıca, Tarım Kredi Kooperatiflerinin yem ve gübre sektöründe piyasada daha aktif rol almasına yönelik adımlar atılacaktır. İlerleyen dönemde de gıda arz güvenliğinin sürdürülebilir olmasını teminen fiyat istikrarını gözeterek ilgili kurumlarla güçlü bir iş birliğinin tesisine devam edilecektir."
ÜRETİCİ ZAM BEKLİYORDU: 11 LİRANIN ALTINA DÜŞMEMELİ
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, sürdürülebilir bir fiyat açıklanmasını arzu ettiklerini açıkladı.
En son 14 Ekim’de toplanan Konsey, çiğ süt tavsiye fiyatını litre başına 8,50 TL olarak açıklamıştı. Ancak, damızlık ineklerin kesimleri nedeniyle süt krizi yaşanırken serbest piyasada fiyatlar 11 TL’ye kadar çıkmıştı.
Sencer Solakoğlu, 12 sene önce Ulusal Süt Konseyi’nin üreticinin zararına üretime son vermek için kurulduğunu ancak çiftçiyi koruyan bir mekanizma olmak yerine hükümetin fiyatları belirleme “enstrümanı” olarak kullanıldığını söyledi.
Solakoğlu, “Bugün dünyada gıda enflasyonu düştüğü halde Türkiye’de gıda enflasyonu en çok artan 5. ülke konumunda. Panikle ve bilgiden yoksun bir şekilde alınan kararlar. Bu biyolojik mekanizmayı bozduğu içim Türkiye’nin 2-3 yılı çok karanlık gözüküyor" dedi.
Önümüzdeki süreçte üreticinin çiğ süt satışında serbest piyasa koşullarının geçerli olacağını belirten Solakoğlu, “Soğutma tankı olmayan üreticilerin ellerine yaklaşık 11 TL eline geçiyor. Yeter mi? Şu aşamada çok fazla para kazandırmamakla beraber, en azından kıt kanaat geçimini sağlayacak bir fiyattayız ama bu fiyatların daha aşağıya düşmesi et fiyatlarının yüksek seyrettiği dönemde daha hızlı bir inek kesimine sebep verir. O yüzden şu anda dengeleri bozmamak en doğru kararmış gibi gözüküyor” dedi.