Süleyman Soylu: Türkiye'de seçim güvenliğinde sıkıntı yok bunlar mağlubiyetlerine kılıf çabası
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu YSK ile beraber seçim güvenliğini yönettiklerini belirtti. Soylu, bütün siyasi partilerin sandığa sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Soylu, seçim güvenliği meselesinin her seçimde speküle edildiğini fakat bunların boş çıktığını, seçim sonrası mağlubiyetlere kılıf aramak üzere planlandığını söyledi.
İstanbul'dan AK Parti milletvekili adayı olarak gösterilen Soylu, TGRT Haber'de katıldığı Gündem Özel programında Ercan Gürses'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşananlara değinerek, "6 Şubat gerek tarihi itibarıyla gerekse yaşadıklarımız itibarıyla bir milattır. Bunun değerlendirmesini böyle ortaya koymak gerekir." ifadelerini kullandı.
Etki alanı yaklaşık 110 bin kilometrekareyi aşan, 120 bin kilometrekareye ulaşan depremlerle ilgili bilim insanlarıyla görüşmeye devam ettiklerini dile getiren Soylu, bilim insanlarının bugüne değin 3 fay kırığına kadar çalıştıklarını ama Kahramanmaraş merkezli depremlerde oluşan 7 fay kırığı ile ilgili ilk kez karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
SEÇİM GÜVENLİĞİNDE SIKINTI YOK
Ata İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ın, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile seçim güvenliğine ilişkin bir görüşme gerçekleştirdiğinin hatırlatılması üzerine Soylu, Türkiye'nin 1946 seçimleri ile 1982 Anayasası referandumunun problemli olduğunu, bunların dışında seçim güvenliği problemi yaşanmadığını aktardı.
Soylu, seçim pusulalarının basılmasına, okullarda kameraların çalışması ve jeneratörlerin sağlanmasına, seçim sandıklarının ve çuvallarının okullara getirilip götürülmesine, YSK ile il ve ilçe seçim kurullarının güvenlik alanlarının oluşturulmasına, terör örgütünün oy kullanmaya fesat karıştırmasını engellemeye kadar her alanda YSK ile beraber seçim güvenliğini yönettiklerini belirtti.
Bütün siyasi partilerin sandığa sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Soylu, seçim güvenliği meselesinin her seçimde speküle edildiğini fakat bunların boş çıktığını, seçim sonrası mağlubiyetlere kılıf aramak üzere planlandığını söyledi.
"CHP'NİN PKK ENKAZINI TAŞIMASI DOĞRU DEĞİL"
İçişleri Bakanı Soylu, "Seçimlerde Muharrem İnce faktörünü nasıl görüyorsunuz?" sorusunu, "Her seçimin kendine ait bir süreci vardır. Bu seçimde de 4 cumhurbaşkanı adayı var. Bunlardan birisi de Muharrem İnce. Zamanın ruhuna uygun birtakım bu tip çıkışlar, adaylıklar söz konusu olabiliyor. Birinci turda Allah'ın izniyle seçimi kazanacağımız için bizi çok etkileyecek bir faktör olarak görüyor değilim." diye yanıtladı.
"HDP bir faktör müdür?" sorusu üzerine ise Soylu, Yeşil Sol Parti'nin aslında HDP olduğunu ve seçimlerde bir faktör olarak yer aldığını, PKK'nın yöneticilerinin ortaya koyduğu değerlendirmelerin Millet İttifakı'nın heyecanından daha yüksek olduğunu söyledi.
Soylu, "Bu Millet İttifakı açısından bir avantaj mıdır?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:
"Demokrasi ve ülkenin bütünlüğü açısından doğru değildir. Bu ülkenin bugüne kadar ortaya koyduğu süreçler ve yaptığı fedakarlıklar açısından da doğru değildir. CHP, bu ülkenin meşru bir siyasi partisidir. Bir gayrimeşruluğu, PKK'nın enkazını, CHP'ye ve Millet İttifakı'na taşıması bu ülkenin tarihi bir ayıbıdır. Siyasi tarihin en önemli ayıplarından bir tanesidir. Bu millete izah edemezsiniz. 'Yüz yıllık cumhuriyetle hesaplaşacağız. Tutsaklarımızı serbest bırakacağız.' diyor. Ne zaman? Seçim kazanıldığı akşam. Terör örgütü her şeyi söyleyebilir ama CHP gibi meşru bir siyasi partiye, PKK enkazının taşınması doğru değildir."
Bakan Soylu, "Millet İttifakı'nın amacı cumhurbaşkanı çıkarmak. Adayları Kılıçdaroğlu. Peki, PKK ve HDP'nin ortaya koyduğu süreçte cumhurbaşkanı adayı kim, kimi destekliyorlar? Kılıçdaroğlu'nu destekliyorlar. Bu millet, terör örgütünün enkazını CHP'ye taşıttırmaz." dedi.
SIĞINMACILAR SEÇİMİ NASIL ETKİLEYECEK?
"Sığınmacılar konusu seçimi nasıl etkileyecek?" sorusu ve "Suriyeliler, Afganlar ve Iraklıların oy kullanabilmesi için vatandaşlık verildiği" iddialarının sorulması üzerine ise Soylu, 130 bin 914'ü reşit olmak üzere 230 bin 998 bin Suriyelinin Türk vatandaşı olduğunu aktardı.
Soylu, söz konusu iddiaların gerçek olmadığını, seçim listelerinin MERNİS'ten çekildiğini ve sadece TC kimlik numarası olan kişilerin listede yer aldığını, göçmenlerin ise Göç İdaresi'nde kayıtlı olduklarını, ikisinin apayrı olduğunu belirtti.