Süleyman Şah Türbesi operasyonu manşetlerde. Hangi gazete nasıl gördü?

Suriye'nin Halep kenti sınırları içerisindeki Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi'ndeki askerlerin tahliyesi için düzenlenen operasyon manşetlere nasıl yansıdı?

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in kontrolü altındaki bölgede çatışmalar nedeniyle bir süreden bu yana askerlerin nöbet değişimi yapmadığı Türkiye'nin yurt dışındaki Uluslararası Antlaşmalar ile Türkiye toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki Süleyman Şah Türbesi'ndeki naaşı ve buradaki Saygı Karakolu'nda görevli askerler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonu ile önceki gün gece yarısı Türkiye'ye getirildi.



'Şah Fırat' adı verilen operasyonla çatışma çıkmadan operasyon tamamlanırken, operasyona katılan askerlerden birisinin kaza hayatını kaybettiği açıklandı. Süleyman Şah'ın naaşının Suriye'nin Eşme Köyü'ndeki, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrol altına aldığı ve Türk bayrağının çekildiği yeni türbeye nakledileceği belirtildi.



"Süleyman Şah Türbesi operasyonu manşetlerde. Hangi gazete nasıl gördü?" Galerisine Göz At



Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki askerlerin Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili Twitter'deki hesabından açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, operasyonu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şöyle dedi:



"Ecdadımızın emaneti Süleyman Şah'ın naaşı Suriye içindeki yeni mekanına geçici olarak nakledilmek üzere ülkemize getirilmiştir. Bugüne kadar büyük bir onur ile görev yapan Süleyman Şah Saygı Karakolu personeli de TSK'nın Şah Fırat operasyonu ile yurda dönmüşlerdir. Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış bayrağımız göndere çekilmiştir. Her türlü riski barındıran çatışma ortamında Suriye toprakları içesinde gerçekleştirilen bu son derece başarılı operasyon nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman personelini bir kez daha tebrik ediyorum."



GENELKURMAY: "KAZA SONUCU 1 ŞEHİT VAR"



Genelkurmay Başkanlığı'nın web sayfasında da Suriye'de düzenlenen operasyon ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, uluslararası antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigârı emanetlerin Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askeri zaruretler nedeniyle, Türkiye'nin hakları saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere getirildiği belirtildi. Açıklamada, kaza sonucu 1 askerin hayatını kaybettiği belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklaması şöyle:



"Uluslararası Antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigârı emanetler, Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askerî zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere getirilmiştir. Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir.



"Şah Fırat" Operasyonu sırasında herhangi bir çatışma yaşanmamış, başlangıç evresindeki intikal esnasında bir personelimiz geçirdiği bir kaza sonucu şehit olmuştur. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."



OPERASYON HAZIRLIĞI



Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprağı Süleyman Şah Türbesi ile son gelişmelerin ardından Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda dün görülen yoğun askeri hareketlilik 'Şah Fırat Operasyonu'nun ilk işaretleri olarak değerlendirilmişti.



IŞİD'in kontrolü altındaki bölgede çatışmalar nedeniyle bir süredir askerlerin nöbet değişimi yapmadığı Süleyman Şah Türbesi ile ilgili son iddialar üzerine gözler Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi yakınlarındaki Mürşitpınar Sınır Karakolu'na çevrilirken dün öğleden sonra Mürşitpınar Sınır Kapısı'na zırhlı askeri araçlar gelmiş bir süre sonra kapıdan zırhlı askeri araçlar giriş- çıkış yapmıştı. Askeri operasyonun saat 21.00'de başlatıldığı ve bugün saat 04.45'te askerlerin yurda döndüğü, karakoldaki binaların tümüyle kullanılmaz hale getirildiği açıklandı.



SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ



Suriye'nin Halep iline bağlı Karakozak Köyü sınırları içinde bulunan ve Türkiye'nin kendi sınırları dışındaki toprağı Süleyman Şah Türbesi, sınıra 30 kilometre uzaklıkta bulunuyordu. Buradaki Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay 3'üncü Hudut Alayı 2nci Tabur Komutanlığı'na bağlı askerler nöbet tutuyordu.



'ŞAH FIRAT' OPERASYONU: BİRLİKLER 3 NOKTADAN GİRDİ



Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi'nin nakli ve Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun tahliyesinin gerçekleştirildiği 'Şah Fırat' operasyonunun ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. 14 Şubat günü yapılması planlanan, ancak bölgede çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle bir hafta ertelenen operasyon, dün gece sınırın 3 ayrı noktasından giren birlikler tarafından gerçekleştirildi.



Uluslararası anlaşmalarla Türkiye'nin kendi toprakları dışındaki toprağı tek toprak parçası olduğu için önem taşıyan, Suriye'nin Halep kentine bağlı Karakozak Köyü'ndeki Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik tehditlerin artması üzerine 'Şah Fırat' operasyonu planlandı. Ertuğrul Gazi'nin babası Süleyman Şah ve 2 askerinin mezarlarının yer aldığı Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu 8 bin 797 metrekare alan içerisindeki Saygı Karakolu'nda görevli askerler, son günlerde bölgede IŞİD ve YPG güçleri arasındaki çatışmaların yoğunlaşması ile iki ateş arasında kaldı. Sık sık seken havan ve roketler nedeniyle askerlerin can güvenliklerinin tehlikeye girmesi üzerine durum 'Acil' koduyla Genelkurmay'a bildirdi. Askerlerin şubat ayı başında bildirdiği bu durumun ardından harekete geçildi, Süleyman Şah Türbesi'nin nakli ve Saygı Karakolu'ndaki askerlerin güvenli olarak Türkiye'ye getirilmesi için çalışma başlatıldı.



14 ŞUBAT'TA OPERASYON KARARI



Yapılan bir dizi istihbarat ve hazırlık çalışmasının ardından yapılan değerlendirmede, operasyon kararı alındı. Türkiye'den Suriye'ye geçecek olan birliklerin Süleyman Şah'ta görevli askerleri Türkiye'ye getirilmesi kararlaştırıldı. 



Operasyona katılacak birliklerin sınırın farklı noktalarından Suriye'ye geçmesi kararlaştırıldı ve Suruç ile Birecik arasında belirlenen bu bölge; 13-14 şubat tarihlerinde 'askeri yasak bölge' ilan edildi. Operasyon için hazır bekleyen birlikler, son anda bölgedeki çatışmaların yoğunlaşması üzerine bekletildi ve uygun tarih belirlenmesi kararlaştırıldı.



PYD İLE TEMASA GEÇİLDİ



Bu gelişme sonrası operasyonun sağlıklı ilerlemesi ve Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki askerlerin güvenli şekilde Türkiye'ye ulaştırılması için bu kez Suriye içerisinde etkin olan ve güzergahın büyük bölümünü kontrolü altında tutan PYD ile temasa geçildi. Operasyonun altyapısını tamamlanmasının ardından, yine sınırın geçileceği bölgelerde bu kez 19 ile 23 Şubat tarihleri arasındaki 5 günlük askeri yasak bölge uygulamasına karar verildi. 



Kısa süre önce IŞİD'in püskürtüldüğü Kobani Kantonu Başkanı Enver Müslim, Türkiye'ye çağırıldı. 18 Şubat çarşamba günü Türkiye'ye giriş yapan Enver Müslim, perşembe günü Ankara'ya geçti ve burada yapılan görüşmelerde birliklerin geçişi sırasında sıkıntı yaşanmaması ve operasyon sırasında çatışmaları durdurma konularında mutabakata vardı.



HAVA KARARDI OPERASYON BAŞLADI



Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda dün öğleden sonra askeri hareketlilik başladı. Zırhlı araçlar, Mürşitpınar'dan geçip Suriye'ye gitti. Akşam saatlerinde zırhlı araçların kapıdan girip çıkması hızlandı. Öğle saatlerinden itibaren Mürşitpınar'a giden güzergahta barikat oluşturan jandarma, sivillerin sınır hattına gitmesine izin vermedi. Bölgede bulunan siviller de sınır hattından uzaklaştırıldı. 



Tüm hazırlıkların tamamlanmasının ardından dün akşam havanın kararması ile operasyonda düğmeye basıldı. Sınır hattında konuşlandırılan birlikler eller tetikte bölgede kuş uçurtmadı. Bölgede güvenliğin sağlanmasının ardından Suriye sınırına birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Hudut Tabur Komutanlığı'nda bekleyen birlikler, hakim tepelerden indirilen tank ve zırhlı araçlar sınıra yönlendirildi.



Saat 21.00 sıralarında tanklar eşliğinde askeri birlikler hem Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan hem de önceden belirlenen 2 ayrı noktadan Suriye topraklarına girdi. Giriş yapılan noktalardan biri de Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ne bağlı Eşmeler Köyü oldu.



Tanklarla sınırı geçen birlikler burada PYD denetimindeki bölgelerden geçiş yaptı. Operasyonu riske etmemek için titizlikle hareket edilirken, Süleyman Şah Türbesi'ne ilerleyen birliklerin geçiş güzergahında PYD'nin silahlı güçlerinin de olası saldırılara karşı önlem alıp güvenliği sağladığı belirtildi.



Savaş uçakları ve askeri helikopterler sürekli uçuş yaptı ve güvenliği sağladı. Aynı zamanda havadan İnsansız Hava Araçları'ndan da alınan görüntüler ile gelişmeler anlık olarak takip edildi.



Operasyon sırasında sınırın iki tarafı olan Mürşitpınar ve Kobani'de tüm sinyaller kesildi ve telefonlar sustu. Türkiye tarafında olduğu gibi, Kobani'de de PYD güçleri sınıra sivillerin yaklaşmasına izin vermedi.



MEHTER MARŞLARI İLE SINIRA HAREKET



'Şah Fırat' operasyona katılan birliklerin geçtiği noktalardan olan Eşmeler Köyü'nden geçiş yapan zırhlı birliklerin, operasyon öncesi sınırdaki karakolda uzun süre mehter marşı çaldığı ve ardından hareket ettiği gözlendi.



Eşmeler Köyü'nden sınırı geçen birliklerin Süleyman Şah Türbesi'ne hareketi sırasında, Türkiye sınırına yakın bir noktada kalan başka bir birlik, Suriye Eşmesi'nde belirlenen alana Türk bayrağını dikti. Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun kurulacağı bu bölge, güvenlik çemberine alındı.



GECE YARISI SÜLEYMAN ŞAH'A ULAŞILDI



Suriye sınırını 3 ayrı noktadan geçtikten sonra ilerleyen birlikler, gece yarısı Süleyman Şah Türbesi yakınlarında buluştu, ardından Saygı Karakolu'na ulaştı. Tanklar ve zırhlı araçlar çevre güvenliği alırken, karakola giren birlikler buradaki askerler ile buluştu. İnsansız Hava Araçları (İHA) ile tüm gelişmelerin anlık olarak Genelkurmay karargahına iletildiği operasyonda ilk aşamanın tamamlanmasının ardından ikinci aşama için harekete geçildi. 



Askeri birlikler Süleyman Şah Türbesi'ne girerek, manevi emanetlerin taşınması işlemine başladı. Süleyman Şah ve 2 askerinin naaşlarının bulunduğu sandukalar, çelik muhafazalara konularak araçlara taşındı.



SABAHA KARŞI DÖNÜŞE GEÇTİLER



Gelişmelerin anlık olarak takip edildiği operasyona katılan birlikler, tahliyenin ardından imha edilen Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki askerler ve buradaki direkte dalgalanan Türk bayrağını alarak sabaha karşı Türkiye'ye hareket etti. 



Birlikler yine geldikleri gibi tüm riskleri göz önünde tutarak 3 ayrı noktadan sınırı geçip sabah saatlerinde Türkiye'ye ulaştı. 



Bu sırada üzücü bir olay yaşandı ve operasyona katılan birlikte görevli Muhabere Astsubay Başçavuş Halit Avcı, içinde bulunduğu tanktaki ani manevra sırasında başını şiddetli şekilde çarpınca ağır yaralandı. Astsubay Başçavuş Avcı, operasyon ekibinde yer alan sağlık ekiplerinin müdahalesine karşın kurtarılamayarak kayatını kaybetti.



SÜREKLİ TEHDİT ALTINDAYDI



Türkiye için manevi değeri yüksek olan Süleyman Şah Türbesi'ndeki askerler, Suriye'de olayların başlamasının ardından sürekli olarak görev yapmayı sürdürdü. Çatışmaların en şiddetli döneminde bile tahliyesi söz konusu olmayan türbe, son bir yıl içerisinde zaman zaman IŞİD'in tehdidiyle gündeme geliyordu. 



Suriye olaylarından önce 15 günde bir burada bulunan 20 civarında askerin değişim yaptığı karakolda, çatışmaların yoğunlaşmasının ardından değişimler fırsat bulundukça yapılırken, karakolda görevli askerlerin sayısı 2 katına çıkarıldı.



TÜRBE 3'ÜNCÜ KEZ YER DEĞİŞTİRECEK



Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in dedesi olan Süleyman Şah, 1086 yılında 2 muhafızı ile birlikte Fırat Nehri'ni geçerken hayatını kaybedince, bölgede bulunan Caber Kalesi'nde toprağa verildi. Yıllar sonrası Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilen bölgede Süleyman Şah adına türbe yaptırıldı. 



Birinci Dünya Savaşı sonunda Fransızların işgal ettiği bölgede bulunan türbe, 20 Ekim 1921'de Fransızlar ile yapılan Ankara Antlaşması sonrası Suriye topraklarında kaldı. Ancak, türbenin bulunduğu alanın Türkiye'nin toprağı olduğu ve Türk bayrağının dalgalandırıp, muhafız bulundurması kabul edildi. Daha sonra Lozan Antlaşması ile de bu hakkın korunması sağlandı. 



1973 yılında Suriye, türbenin yapılan Tabka Barajı altında kalacağını bildirmesi üzerine türbe Fırat Nehri doğusundaki Karakozak Mevkii'nde bulunan yerine taşındı. 1995 yılında, Suriye bu kez de Fırat Nehri'nin daha üst kotlarında inşasına başladığı Teşrin Barajı nedeniyle Karakozak bölgesindeki Süleyman Şah Türbesi'nin bölge dışında başka bir alana ya da Türkiye'ye taşınmasını hususunu yeniden gündeme getirdi. 2001 yılında Fırat Nehri üzerindeki Teşrin Barajı'nın tamamlanması nedeniyle türbenin taşınması bir kez daha gündeme geldiyse de mevcut yerinin korunması sağlandı. Türbe onarıldıktan sonra 23 Ocak 2003'de yeniden ziyarete açıldı. Türbenin çevresi, Türkiye'den gönderilen ağaçlar ve hazır çim ile yeşil bir alan haline getirildi.



Süleyman Şah ve iki muhafızının mezarlarının bulunduğu 8 bin 797 metrekare alan üzerine kurulu türbenin muhafazası, Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'na bağlı askeri birlik tarafından sağlanıyordu. Son operasyon ile birlikte alınan Süleyman Şah Türbesi 3'üncü kez yeri değiştirilerek bu kez Türkiye sınırındaki Suriye Eşmesi yakınına taşınmış olacak.



NEFES KESEN “ŞAH FIRAT” OPERASYONU;BİRLİKLER 3 NOKTADAN GİRDİ

YENİ TÜRBE ALANINDA İŞ MAKİNELERİ 



Şah Fırat operasyonuyla askerlerin tahliye edilmesinin ardından imha edilen türbeden alınan Süleyman Şah iki askerinin naaşları, Karakozak Köyü’ne yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Suriye Eşmesi'ne nakledilecek. Askerlerin dün gece Türk bayrağı diktiği Türkiye sınırının sıfır noktasındaki Eşmeler Köyü’nün hemen karşısındaki alanda günün aydınlanması ile birlikte çalışmalara başlandı. İki iş makinesi Süleyman Şah Türbesi ile Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun yapılacağı alanda çalışıyor. Askerlerin de güvenlik önlemi aldığı ve Türkiye tarafından da görülen bölgeye kısa sürede yeni türbe ve karakol yapılacağı belirtildi. Bu arada Eşmeler Köyü’ne gitmek isteyen gazeteciler ve sivil vatandaşlara ise bölgenin askeri yasak bölge uygulaması olduğu gerekçesiyle izin verilmedi.



TANKLAR VE ZIRHLI ARAÇLAR SINIRDA



Bu arada operasyona katılan ve sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 3 aynı noktadan Türkiye’ye giriş yapan onlarca tank ve zırhlı araç ise Mürşitpınar Sınır Karakolu ile Suriye'yi gören hakim tepelere yerleştirildi. Operasyona katılan askeri personellerin ise bazı araçlarla birlikte sınıra 5 kilometre uzaklıktaki Hudut Tabur Komutanlığı’na gittiği öğrenildi. Askeri yetkililer operasyona Gaziantep, Malatya, Diyarbakır ve diğer çevre illerden katılan birliklerin dinlenmelerinin ardından görev yerlerine döneceklerini ifade etti.



Operasyonda kaza sonucu hayatını kaybeden Muhabere Astsubay Başçavuş Halit Avcı’nın naaşı da sınırdan geçirildikten sonra Şanlıurfa’ya götürüldü. Adli Tıp Kurumu’nda otopsiye alınan Astsubay Başçavuş Avcı’nın cenazesi, işlemlerinin tamamlanması ve askeri törenin ardından uçakla Trabzon’a gönderilecek. Genelkurmay Foto Film Merkezi'nde kameraman olarak görev yapan Astsubay Halit Avcı'nın hamile olan eşi Şöhret Avcı'nın, 15 gün sonra erek bebek dünyaya getireceği belirtildi. Avcı, Trabzon'un Maçka İlçesi'ne bağlı Gürgenağaç Mahallesi'nde toprağa verilecek.





IŞİD, GEÇİŞİ ENGELLEMEYE KALKIŞTI



Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki askerlerin tahliyesinin yapıldığı Şah Fırat operasyonunun planlanan süreden uzun sürmesinin nedeninin IŞİD’in yolları tahrip etmesinden kaynaklandığı bildirildi. İlk etapta 3 saat içerisinde bitmesi hedeflenen operasyonun başlatılması ardından harekete geçen askeri konvoyun geçiş yollarının IŞİD militanları tarafından patlayıcılar ile tahrip edilerek geçişin engellenmek istendiği ortaya çıktı. Sınırı geçen birliklerin 35 kilometre uzaklıkta olan ve paletli araçların hız yapamaması nedeniyle ortalama 1 saatte ulaşılması hedeflenen bölgeye yaklaşıldıkça, yolların tahrip edildiği belirlendi. Asfalt yolların yanı sıra toprak olan tali yolların da aynı şekilde tahrip edildiği belirlenince konvoyun en önünde bulunan tankların önünde bıçak adı verilen küreme parçası ile yollar geçişe uygun hale getirildi ve gece yarısı türbeye ulaşılabildi. Geçiş sırasındaki gecikmenin yolların tahrip olmasından kaynaklandığı, bu aksiliğin yaşanmaması halinde ise operasyonun en fazla 3 saat içerisinde tamamlanmasının hedeflendiği de bildirildi.



Operasyon, bugünkü gazete manşetlerinde geniş yer buldu. (DHA)


Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Kayıp iki sevgili ölü bulundu Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan...