Stratejik ortaklık kuruldu, dünyanın gözü bu işbirliğinde: EIT ile Türkiye Trans-Avrasya Geçidi arasında tarihi anlaşma İstanbul'da gerçekleşti

Hammadde ağı EIT ile Türkiye Trans-Avrasya Geçidi arasındaki tarihi işbirliği anlaşması İstanbul’da yapıldı. TETHYS Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Keser Berber, "Türkiye'de kritik malzemelerle ilgili stratejimiz ve yol haritamız, eski Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından hazırlanan yeşil kitap ile dizayn edildi. Ona bu çığır açan mirası bıraktığı için teşekkür ederim. Yakın iş birliği içinde olduğumuz Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov'a teşekkür ederim" dedi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

EIT RawMaterials - TETHYS: Trans-Avrasya Geçidi İstanbul, Türkiye'de 'EIT RawMaterials Bölgelerarası Merkezi'ni açtı.

Dünyanın en büyük hammadde tedarik platformu olan EIT RawMaterials ve Türkiye merkezli Tethys TransEurasian Gateway arasında kurulan çok kapsamlı ortaklık anlaşması, EIT RawMaterials hammadde tedarik ve yatırım platformunun yaptığı Avrupa Birliği dışındaki ilk ve en kapsamlı işbirliği olarak kayda geçecek.

ÇOK SAYIDA YATIRIMCI İSTANBUL'DA BİR ARAYA GELDİ

Hayata geçirilen Orta Koridor girişiminin paydaşları ve çok sayıda yatırımcı İstanbul'da bir araya geldi. Madencilik, altyapı ve finans konusunda yeni anlaşmalar imzalandı.

Anlaşmalarla birlikte Orta Koridor'un transit geçiş koridoru olmaktan çıkıp ekonomi koridoru olması hedefleniyor. Çin'den başlayan Orta Koridor, Orta Asya ve Hazar bölgesini Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlıyor. Hedef Tarihi İpek Yolu'nun canlanması, bu doğrultuda İstanbul'da bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.

Tarihi işbirliği ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Çonkar şunları söyledi; “Bir dönüşümden geçiyoruz. Bu enerji dönüşü, yeşil dönüşüm dediğimiz sistem kritik ham maddelerin, kritik minarellerin ortaya koyduğu potansiyel ile ancak gerçekleşebilir.

"İLK VE EN ÖNEMLİ ANLAŞMA"

Trans-Avrasya Geçidi Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Keser Berber ise anlaşmanın önemine dikkat çekerek "Bu Türkiye ve AB arasındaki kritik ham madde sektörü odaklı gerçekten ilk ve en önemli antlaşma"

Berber ayrıca işbirliğin temel amacı ile ilgili şunları söyledi; "Kritik ham madde projeleri bulmak, geliştirmek, finanse etmek, teknoloji ve inovasyon desteği ile nitelikli insan kaynağı yetiştirmek işbirliğimizi temel amacı."

"ÇIĞIR AÇAN MİRASI BIRAKTIĞI İÇİN BERAT ALBAYRAK'A VE YAKIN İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLDUĞUMUZ AZERBAYCAN EKONOMİ BAKANI MİKAİL CABBAROV'A TEŞEKKÜR EDERİM"

TETHYS Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Keser Berber, kürsüde yaptığı konuşmasında projeye katkı sunanlara teşekkür etti. Leyla Keser Berber, "Türkiye'de kritik malzemelerle ilgili stratejimiz ve yol haritamız yeşil kitap ile dizayn edildi. Bu kitap eski Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından hazırlandı. Ona bu çığır açan mirası bıraktığı için teşekkür ederim. Yakın iş birliği içinde olduğumuz Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov'a teşekkür etmek isterim. Türk Teşkilatları Birliği ve özellikle Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman Bey'e teşekkür ederim. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Çonkar'a bugün bizimle olduğu için teşekkür ederim" dedi.

TETHYS Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Keser Berber, toplantıya dair detayları aktardı. Leyla Keser Berber, "Bugün düzenlediğimiz yuvarlak masa toplantısı aslında bizim bir kilometre taşımız niteliğinde. Ekonomik anlamında özellikle ülkemize ve Orta Asya ülkelerine büyük ekonomik fayda sağlayacak bir 'Orta Koridor'umuz var. Biz altyapıyı madenle birleştirmek istedik. Yol güzergahındaki ülkeler, zengin maden kaynaklarına sahip. Orta Koridor'u ticaret ve ekonomi anlamında yolun geçtiği ülkelere fayda sağlayacak, o ülkelerin değerleriyle bir ekonomi yaratmalarını sağlayacak, iş fırsatlarını artıracak bir güzergah olarak görüyoruz."

Toplantıya farklı ülkelerden gelen temsilciler ve yatırımcılar katıldı. İnşaat şirketleri, uluslararası finans kuruluşları ve bölgesel paydaşlar arasında iş birliği için görüşmeler yapıldı. Orta Koridor'daki altyapı ve madencilik projelerinin gücünü artırabilecek ortaklıklar belirlendi ve imzalar atıldı.

Galatasaray iki farklı üstünlüğünü koruyamadı Van Bronckhorst, Onana'yı kadroda düşünmüyor Fenerbahçe, Hollanda'dan bir puanla döndü Beşiktaş sahasında Frankfurt'a boyun eğdi Cem Garipoğlu gizemi için tarih verildi Ünlü sucuk markasının ürünlerinde eşek eti çıktı