Stopaj nedir, neden kesilir? 2024 stopaj vergisi ne kadar? Stopaj hesaplama...

Türk lirası mevduat ve fonlarda stopaj oranları değişti. 6 ay vadeli mevduatta stopaj oranı yüzde 7,5'ten yüzde 10'a, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5'ten yüzde 7,5'e, 1 yıldan uzun vadelerde ise yüzde 2,5'ten yüzde 5'e yükseltildi. Bunun üzerine stopajın ne olduğu ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, Stopaj nedir, neden kesilir? 2024 stopaj vergisi ne kadar? Stopaj hesaplama...

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67'inci maddesindeki tevkifat oranlarına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. 31 Ocak 2025'e kadar geçerli olacak olan düzenlemeye göre; daha önce 6 ay vadeli mevduatta yüzde 7,5 olan stopaj yüzde 10'a, 1 yıl vadeli olanlarda ise yüzde 5'ten yüzde 7,5'e yükseltildi. Daha önce yüzde 2,5 seviyesindeki 1 yıldan uzun vadeli mevduatlarda ise stopaj yüzde 5 olarak uygulanacak. Peki, Stopaj nedir, neden kesilir? 2024 stopaj vergisi ne kadar? Stopaj hesaplama...

STOPAJ NEDİR, NEDEN KESİLİR?

Kaynaktan kesme anlamına da gelen stopaj, vergi ya da kesinti demektedir. Genellikle bir gelirin kaynağından kesilmesi ve devlet adına tahsil edilmesidir. Stopaj vergisine örnek olarak; çalışanların maaşları, serbest meslek gelirleri, kira gelirleri vs. verilebilir. Stopaj kesintisini işveren devlet adına tahsil edip vergi dairesine öder. Stopaj kesintisi, vergi tahsilatını hızlandırmak ve güvence altına almak için yapılır. Stopaj kesintisiyle hem devletin vergi tahsilatı hızlanır hem de gelir elde eden kişilerin vergi beyan etme yükü azalır.

2024 STOPAJ VERGİSİ NE KADAR?

Türk lirası mevduat ve fonlarda stopaj oranları, 6 ay vadeli mevduatta yüzde 7,5'ten yüzde 10'a, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5'ten yüzde 7,5'e yükseltildi.

Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesinde yer alan tevkifat oranlarında düzenlemeye ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Düzenlemeyle Türk lirası mevduat ve fonlarda stopaj oranları artırıldı.

Buna göre, son tarih 31 Ocak 2025 olmak üzere daha önce 6 ay vadeli mevduatta yüzde 7,5 olan stopaj yüzde 10'a, 1 yıl vadeli olanlarda ise yüzde 5'ten yüzde 7,5'e çıkarıldı. Daha önce yüzde 2,5 seviyesindeki 1 yıldan uzun vadeli mevduatlarda ise stopaj yüzde 5 olarak uygulanacak.

STOPAJ HESAPLAMA

Stopaj hesaplama işlemi, gelir türüne göre değişir. Genel olarak; brüt gelirin stopaj oranı ile çarpılması sonucu stopaj tutarı ortaya çıkar. Örnek vermek gerekirse;

Çalışanın brüt maaşı 10 bin TL

Stopaj oranı (gelir vergisi) %15 ise,

10 bin TL ile 0.15 çarpılır ve 1.500 TL stopaj kesintisi elde edilir. Bu şekilde çalışanın eline geçen net maaş 8.500 TL olacaktır.

Kira stopaj hesaplamasına örnek olarak da;
brüt kira geliri 5 bin TL ve stopaj oranı (kira geliri) %20 ise kira geliri sahibinin net kazancı 5 bin TL ile 0.20'nin çarpımı sonusunda 4 bin TL olacaktır.

Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Derin yırtmaçlı sahne kıyafeti olay yarattı Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Restorandaki yangından acı haber geldi