Stonehenge taşlarını kim, ne zaman, ne amaçla yaptı? Stonehenge hikayesi nedir? 5 bin yıllık Stonehenge'nin gizemi...
İngiltere'nin Wiltshire bölgesindeki Salisbury Ovası'nda yer alan Stonehenge'nin yapımı tarih öncesine dayanıyor. Bu megalitik yapı, Amesbury'nin iki mil (3 km) batısına konumlanmış. Stonehenge taşlarının her biri yaklaşık 13 fit yükseklikte ve 7 fit genişlikte. Ağırlıkları ise yaklaşık olarak 25 ton. Bu taş yapıların 5 bin yıl önce nasıl inşa edildiği ve ne amaçla yapıldığı merak ediliyor. Peki, Stonehenge taşlarını kim, ne zaman yaptı? Stonehenge nerede, hikayesi nedir?
Arkeologları ve tarihçileri oldukça heyecanlandıran Stonehenge taşları, milattan öncesine dayandığı için oldukça merak edilen yapılardan biri. İnsanların bu alanı nasıl, ne zaman ve ne amaçla inşa ettiği araştırılıyor. Özellikle Outlander isimli diziden sonra bu tarz gizemli taşlara olan ilgi ve merak daha da arttı denilebilir. Salisbury Düzlüğü'nde yer alan Stonehenge taşlarının nasıl taşındığı ve inşa sürecinde hangi teknikler kullanıldığı hala bir muamma. Stonehenge'i oluşturan taşlardan biri olan 'mavi taşlar'ın, Güneybatı Preseli Tepeleri'nde geldiği belirtiliyor. Bilim insanlarının hala gizemini çözemediği Stonehenge ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. Peki, Stonehenge taşlarını kim, ne zaman, ne amaçla yaptı? Stoneheng, hikayesi nedir? 5 bin yıllık Stonehenge'nin gizemi...
STONEHENGE TAŞLARINI KİM, NE ZAMAN YAPTI?
Stonehenge'in yapımcıları ve yapım tarihi konusunda kesin bilgiler bulunmuyor. Konuya ilişkin araştırmalara dayanan bazı genel kabul edilen teoriler ve arkeolojik bulgular bulunuyor.
Araştırmalara göre; Stonehenge'i neolitik insanlar inşa etti. Bu insanlar, tarım ve hayvancılıkla uğraşan, karmaşık sosyal yapılar ve ritüel pratiklere sahip gruplardı.
Son aşamalarda Stonehenge'in inşasında Beaker kültüründen insanların da rol oynamış olabileceği düşünülüyor. Bu kültür, Batı Avrupa'da yaygın olan ve karakteristik çömlekçilik ürünleri ile tanınan bir topluluktur.
Bu taşların ne zaman inşa edildiği ile ilgili ise yine kesin bir bilgi yok fakat üç dönem üzerinde düşünülüyor. Araştırmalara göre; MÖ 3000 - 2900'de ilk aşamada, bölgeye bir hendek ve toprak yığını yapıldı. İçerisine ahşap direkler dikildi. Bu aşama genellikle "Henge" olarak adlandırılır. MÖ 2900 - 2500'de, Stonehenge'e ilk taşlar getirildi. Bluestone (mavi taşlar) bu aşamada kullanıldı ve bunlar Galler'deki Preseli Tepeleri'nden getirildi. MÖ 2500 - 1600'de yani son aşamada, Sarsen taşları yerleştirildi ve anıt, bugün bildiğimiz şekline kavuştu. Bu dönemde taşların dikilmesi ve üstlerine yatay taşların yerleştirilmesi işlemleri gerçekleştirildi.
STONEHENGE NE AMAÇLA İNŞA EDİLDİ?
Stonehenge'in inşa amacı tam olarak bilinmiyor fakat konuyla ilgili çeşitli teoriler mevcut.
Taşların Güneşin ve ayın hareketlerine göre hizalanmış olması, yapının bir takvim veya astronomik gözlem aracı olarak kullanıldığını düşündürtüyor.
Bazı arkeologlar, Stonehenge'in dini törenler ve ritüeller için bir merkez olduğunu öne sürüyor.
Yapının yakınında ve çevresinde yapılan kazılarda, insan kalıntılarına rastlanmış, bundan dolayı Stonehenge'in bir mezarlık olarak da kullanıldığına dair kanıtlar bulunuyor.
5 BİN YILLIK STONEHENGE TAŞLARININ HİKAYESİ
Stonehenge taşları ile ilgili bir dizi efsane, mit ve bilimsel araştırma var. Orta Çağ'da ortaya çıkan bir efsaneye göre; büyücü Merlin taşları İrlanda'dan getirmiş ve sihirli güçleriyle İngiltere'ye taşımıştır. Bu efsaneye göre, Merlin, Kral Arthur'un babası Uther Pendragon'un danışmanıydı ve taşları bir savaşta ölen Briton liderlerini onurlandırmak için taşıdı.
Bir başka efsaneye göre ise devler bu taşları Afrika'dan getirmiş ve İrlanda'ya yerleştirmiştir. Daha sonra, Merlin bu taşları Salisbury Ovası'na taşımıştır.