Söylenti değil gerçek çıktı! Gerçekten yaşlılar daha erken uyanıyor. İnsan her 10 yılda bir 30 dakika daha az uyumaya başlıyor

İnsanların yaşlandıkça daha erken uyandığı bir şehir efsanesi değil gerçek çıktı. Yapılan araştırmalarda insan uykusunun her 10 yılda bir 30 dakika azaldığı tespit edildi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Uzmanlar insanların gecede en az yedi saat uyumalarını ve her akşam aynı saatte yatağa girmelerini öneriyor. Bununla birlikte orta yaşlara doğru ilerledikçe insanların geceleri uyuduğu ortalama süre her 10 yılda 30 dakika azalıyor. Ayrıca bu insanlar daha erken yatıp daha erken uyanma eğilimi gösteriyor. Bu durum doğal bir yaşlanma süreci gibi görünüyor ve birçok sebebi var.

BEYİN DAHA AZ TEPKİ VERİYOR

Yaşlanma, erken uyuma ve uyanma düzeni temel olarak beyinle ilgili. Vücudun birçok bölümü gibi beyin de de yaşlandıkça daha az tepki vermeye başlar.

Arizona Sağlık Bilimleri Üniversitesi Uyku ve Sirkadiyen Bilimler Merkezi Direktörü Dr. Sairam Parthasarathy, “Beynin bağlantıları muhtemelen yaşlandıkça girdileri gerektiği kadar algılamıyor ve yanıt veremiyor" dedi.

Bu girdiler gün ışığı, sosyal ipuçları, yemek zamanları ve fiziksel aktivite gibi gün içinde nerede olduğunun belirlemeye yardımcı olan işaretler. Eğer ışıksız ve yiyeceksiz bir odada kilitli kalınsaydı bu sadece bir tür işkence olmakla kalmazdı. Aynı zamanda hangi gün ve saatte olduğunuzu belirlemek de çok zor olurdu.

Fakat gençlerin beyinleri bu ipuçlarını alıyor. Ancak yaşlı yetişkinlerde doğal beyin dejenerasyonu nedeniyle bu ipuçları beyinde bağlantı kurmuyor. Bu aynı zamanda yaşlı insanların genç nesilden daha erken yorulmasının ve onların yatağa daha erken yatmalarını gerektirmesinin ve dolayısıyla da daha erken uyanmalarının bir nedeni.

GÖZLER SADECE KALBİN AYNASI DEĞİL YAŞLILIĞIN DA BELİRTİSİ

Gözler dış sinyallerin alınmasında da önemli bir rol oynuyor ve tabii ki yaşla birlikte görme de değişir.

Michigan Üniversitesi’nde biliş ve yaşlanma laboratuvarı üyesi Profesör Cindy Lustig, “İlginç bir şekilde yaşla birlikte gelen görme değişikliklerinin nedenlerinden birinin de beynimizin aldığı ışık uyarımı derecesinin yoğunluğunu azaltması olduğu görülüyor. Bu da sirkadiyen saatimizi ‘ayarlamada’ ve takip etmede önemli bir rol oynuyor" dedi.
Bu, normalde yaşlı nesli etkileyen yaygın bir durum olan kataraktı olan kişileri de etkiliyor. Hastalık ilerledikçe gözün içindeki mercekte bulanık lekeler oluşuyor.
Parthasarathy, “Eğer bireyde katarakt varsa akşam ışığı gözlere fazla giremiyor. Dolayısıyla beyne göre gün batımı gerçekte olduğundan daha erken gerçekleşiyor" açıklamasında bulundu.

Bu da vücuttaki melatonin seviyelerini etkiliyor. Melatonin aynı zamanda uyku hormonu olarak da biliniyor ve normalde güneş battıktan sonra artmaya başlıyor. Kataraktın varlığı beyne güneşin gerçekte olduğundan daha erken battığını düşündürürse, melatonin düzeylerinin erken yükselmesine ve daha erken uyumak istemenize neden olabilir.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! TIR ve yolcu otobüs çarpıştı: 18 yaralı İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında