Sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısına Emniyet Genel Müdürlüğü'nden açıklama: Adres bilgileri ivedilikle tespit ediliyor
AFAD'ın verilerine göre, saat 04:17'de 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem 10 ilde de hissedildi. AFAD son durum açıklamasında 76 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakan Soylu uluslararası yardım alarmı verdi. Birçok ülkeden bu çağrıya yanıtlar gelirken sosyal medya hesaplarından yardım çığlıkları duyuluyor. Enkaz altında kalan vatandaşlar yardım çağrısında bulunarak adreslerini bırakıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yardım çağrılarına açıklama geldi.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çok sayıda şehri vuran 7.4 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre yüzlerce bina yıkıldı. Çok sayıda vatandaş enkaz altında kaldı. Enkaz altında bir tarafta cep telefonlarıyla yakınlarına ulaşmaya çalışırken bir taraftan da sosyal medyaya bağlanarak yardım çağrısında bulunuyor.
“ABLA TAVAN ÜZERİMİZDE”
Twitter’da #enkazaltındayımetiketi en çok paylaşılan mesaj oldu. Hatay’da Defne Saadet Otel Yanı’ndaki yıkılan binada bir kadın enkaz altından ablasına gönderdiği görüntülü mesajda, “Abla bak tavan üzerimizde, zor durumdayız” diyerek yardım istedi.
EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA:
Sosyal medyadaki yardım çağrılarının ardından EGM, "Deprem sonrasında, sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kuruluyor. Ayrıca provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisi tespit edildi" açıklamasında bulundu.
PROVOKATİF PAYLAŞIM YAPAN 13 HESAP
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremle ilgili sosyal medyada korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunan 13 hesap yöneticisi tespit edildiğini ve ilgili birimlere gönderildiğini açıkladı.
EGM'den yapılan yazılı açıklamada, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca, kanunların verdiği yetki çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla, internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyetleri yürütüldüğü belirtilerek, "Bugün merkez üssü Kahramanmaraş/Pazarcık ilçesi olan 7.4 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş ve deprem çevre illerimizde de hissedilmiştir. Yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında; sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres ve lokasyon bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kurulmaktadır. Ayrıca Kahramanmaraş/Pazarcık merkezli depreme ilişkin sosyal medya platformlarında, vatandaşlarımız üzerinde korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, ilgili birimlere gönderilmiştir" denildi.
DEPREM İLE İLGİLİ YALAN PAYLAŞIMLARA SORUŞTURMA
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremle ilgili yanlış ve çarpıtılmış paylaşım yapanlara yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi merkezli meydana gelen ve çevre illerde de etkisini gösteren deprem ile ilgili olarak sosyal medya hesaplarından, yanlış veya doğruluğu bulunmayan çarpıtılmış gerçeğe aykırı bilgileri sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saiki ile yayan dezenformasyon niteliğindeki yorum, beyan ve açıklamalara ilişkin paylaşımlar ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından resen soruşturma başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı.