'Sosyal demokrasi sınıfta kaldı'

Mahir Fisunoğlu, küreselleşme karşısında sosyal demokrasinin çözüm reçeteleri sunamadığını söyledi.

CHP Çukurova İlçe Örgütü Felsefe-Sosyoloji Kulübü tarafından düzenlenen “Sosyal Demokrasi Konferansları”nın ikincisi, “Sosyal Demokrasi, Küreselleşme ve Ekonomi Politiği” adı altında gerçekleştirildi.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu, küreselleşmenin daha önce, dünya üzerinde savaşlarla, işgallerle kendini gösterdiğini belirterek, 50 yıldan bu yana ise küreselleşmenin daha yumuşak bir yöntem izlediğini ifade etti.



Sosyal demokrasinin ortaya çıktığından beri hep barışçıl bir yöntem izlediğini belirten Fisunoğlu, “Ancak, sosyal demokrasinin küreselleşme karşısında sağladığı dengenin yetersiz olduğunu görüyoruz. Özellikle Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bu denge daha da yetersiz oldu. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasının ardından, dünyada en karlı çıkan ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu. Böylelikle ABD'nin diğer ülkeleri domine etmesi daha da kolaylaştı" diye konuştu.



Son yıllarda küreselleşmede sermaye hareketlerinin de önemli yer tuttuğunu dile getiren Mahir Fisunoğlu, teknolojik gelişmeleri de göz önünde tutunca, küreselleşmenin geldiği noktanın daha iyi anlaşılabileceğini vurguladı. Fisunoğlu, “Örneğin, ABD’de faizler sıfır, Japonya’da sıfıra yakın, birçok Avrupa ülkesinde de öyle. Peki, parası olan bir kişi ABD’de, Japonya’da parasını bankaya yatırır mı, yatırırsa getirisi olur mu? Oysa bizim gibi ülkelerde faizler yüzde 15’lerde. Getirisi var. New York, Tokyo Borsası gibi büyük borsalar, bugün teknolojik gelişmelerle dünyanın neresinde olursanız olun, bir tek tuşla işlem yapabiliyor. Yani ülkeler arasında gün, saat farkı bile bu teknolojik gelişmeler sayesinde ortadan kalktı. İşte bunun adına Yeni Dünya Düzeni veya Mükemmel Fırtına diyoruz” şeklinde konuştu.



ÇÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu, küreselleşme gelişirken, emek cephesi açısından da birçok tehlikeyi beraberinde getirdiğini söyledi. Fisunoğlu, teknolojik gelişmelerin Avrupa’da olduğu gibi diğer kıtalarda da işsizliği arttırdığını belirterek, “Küreselleşmenin faturasını Avrupa’daki sosyal demokratlar ödedi” dedi.

1990’ların başında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından, Rusya’nın bir 10 yıllık toparlanma sürecinden sonra 2000’li yıllarda dünya piyasalarına yeniden döndüğünü, ancak bu dönüşün sosyal demokrasi açısından olmadığını ifade eden Fisunoğlu, “Sosyal demokrasi son 30 yılda sınıfta kaldı. Küreselleşmenin getirdiği tehlikelere karşı somut politikalar üretemedi. Çözüm reçeteleri sunamadı" diye konuştu. (İHA)


Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Restorandaki yangından acı haber geldi Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Komutan askerlere cinsel saldırıda bulunmuştu...