#SONDAKİKA Merkez Bankası'ndan döviz hamlesi. İhracatçı 1 ay süreyle döviz almamayı taahhüt edecek

Merkez Bankası'ndan yeni bir döviz hamlesi geldi. TL reeskont kullanan firmalar kredi vadesine kadar gelen mal veya hizmet ihracı gelirlerinin yüzde 40’ını TCMB’ye, yüzde 30’unu bir bankaya satmayı ve satışı müteakip 1 ay süreyle döviz almamayı taahhüt edecek.

Merkez Bankası, TL cinsi reeskont kredilerde vade ve faizlerde değişikliğe gitti. Konuya yakın kaynakların Bloomberg'e verdiği bilgiye göre ihracatçıların kullanacağı TL cinsi reeskont kredilerde faizler aşağı çekilirken vadeler uzatılacak.

Konuya yakın kaynakların Bloomberg’e verdiği bilgiye göre TCMB lira cinsi reeskont kredisi kullanacak ihracatçılar için vadeleri uzatırken faizleri de aşağı çekti.

Buna göre, TL reeskontun azami vadesi 360 gün, savunma sanayi için ise 720 gün olacak.

TL cinsinden reeskont faizleri, 0-90 gün için politika faizinin 300 baz puan, 91-180 gün için politika faizinin 200, 181-720 gün için politika faizinin 100 baz puan altında olacak.

TL reeskont kullanan firmalar kredi vadesine kadar gelen mal veya hizmet ihracı gelirlerinin yüzde 40’ını TCMB’ye, yüzde 30’unu bir bankaya satmayı ve satışı müteakip 1 ay süreyle Döviz almamayı taahhüt edecek.

Merkez Bankası konuya ilişkin yorum yapmadı.

Reeskont kredisi nedir?

Reeskont bir bankanın, elinde bulundurduğu ve henüz ödeme zamanı gelmemiş senetleri bir başka bankaya iskonto ettirmesi yani kırdırması anlamına gelirken; reeskont kredisi ise, ihracatçılara ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde bulunan firmalara Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kaynağından kullandırılan uygun maliyetli, ihracat taahhütlü kredi işlemleridir.

Kredilerin vadesinde geri ödemesi döviz üzerinden gerçekleştiği için, Merkez Bankasının döviz rezervlerine katkı sağlanmaktadır.

Reeskont kredilerinden kimler faydalanabilir?

Reeskont kredilerinden ihracatçılar, ihracata yönelik mal üreten imalatçı şirketler, yurtdışı müteahhitler, uluslararası fuarcılık yapan şirketler, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyet icra eden şirketler faydalanabilir.

Reeskont kredileri, 360 güne kadar vadelendirilebilinirken; para birimine göre kaynak maliyeti Euribor veya USD Libor olarak belirlenmiştir.

Reeskont Kredilerinin Döviz Rezervlerine Katkısı

Bununla ilgili Merkez Bankası sayfasında şöyle bir açıklama yer alıyor:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nun 45. Maddesine istinaden çıkarılan Reeskont düzenlemeleri çerçevesinde firmalarca döviz ve Türk lirası üzerinden düzenlenmiş azami 360 gün vadeli senetlerin aracı bankalarca reeskonta getirilmesi karşılığında Bankamız tarafından döviz ve Türk lirası reeskont kredisi kullandırılmaktadır.

Döviz reeskont kredileri senette belirtilen döviz tutarının, kredinin kullandırıldığı tarihte ilan edilen kurdan Türk lirası karşılığının bankalar aracılığıyla firmalara ödenmesi suretiyle kullandırılmaktadır. Kredilerin vadesinde geri ödemesi ise döviz olarak gerçekleştiğinden Bankamız döviz rezervlerine önemli ölçüde katkı sağlanmaktadır.

Diğer taraftan, kullanımı ve geri ödemesi Türk lirası üzerinden gerçekleştirilen Türk lirası reeskont kredilerinde; kredilerin vadesine kadar kredi tutarına karşılık gelen ihracat bedeli döviz tutarının Bankamıza satışı kuralı bulunmaktadır. Böylece, Türk lirası krediler aracılığı ile de Bankamız döviz rezervlerine katkı sağlanmaktadır.

Bu bölümdeki tablo, döviz reeskont kredilerinin 2009 yılı Ocak ayından itibaren Bankamız döviz rezervlerine katkısını göstermekte olup, tablodaki son yılın geri kalan aylarına ilişkin geçici veriler haftalık olarak güncellenecektir.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Kayıp iki sevgili ölü bulundu Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan...