Sonbaharda bu 5 hastalığa aman dikkat. Hayatı zindana çeviriyor. Hastalıklardan nasıl korunuruz? İşte sonbaharı sağlıklı geçirmenin 10 yöntemi
Özellikle havaların ısınıp soğuduğu mevsim geçişleri döneminde birçok kişide boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, yaygın vücut ağrıları, ateş, hapşırık görülüyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yıldız Okuturlar, özellikle kapalı ortamlarda fazla zaman geçirilmesi nedeniyle solunum yolu ve temasla bulaşan virüs ve bakterilerin hastalığa yol açabileceğini söylüyor. Ancak sonbaharı daha rahat, konforlu geçirmek de mümkün. Peki hastalıklardan nasıl korunuruz?
Soğuk algınlığı, farenjit, zatürre, koronavirüs, gribal enfeksiyon gibi durumlar genellikle sonbaharda ortaya çıkar.
Hepsinde ayrı ayrı dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur.
Peki hastalıklardan nasıl korunuruz? İşte sonbaharı sağlıklı geçirmenin 10 yöntemi.
SOĞUK ALGINLIĞI (NEZLE)
Hapşırma, burun tıkanıklığı / akıntısı, gözlerde sulanma gibi durumlar soğuk algınlığının habercisidir. Hapşırma ve öksürmeyle hızla bulaşabilen bu hastalık ikincil bakteriyel enfeksiyonlar olan sinüzit, zatürre, bronşit ve orta kulak iltihabına neden olabileceği için dikkatli davranmak gerekiyor.
Bu hastalıkta gelişigüzel antibiyotik kullanılmaz. Soğuk algınlığının tedavisinde tedavisinde dinlenmek, bol sıvı tüketmek ve burnu açık tutmak için burun spreyi kullanmak, mevsimsel sebze-meyveleri yemek, uykuya dikkat etmek gerekiyor.
GRİP
Yaygın olarak ateş, aşırı yorgunluk, göğüste rahatsızlık, vücut ağrısı ve ateş olarak kendini belli eden grip hastalığında influenza A ve B testi yaptırıp konulacak tanıya göre hekimin uygulayacağı antiviral tedavi ile iyileşme süreci hızlandırılacaktır.
Hijyen kurallarına uyulması, sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, bol sıvı ve mevsim sebze - meyve tüketimi önemlidir.
COVID-19
Bu sene de sonbaharla yükselen koronavirüs teş, boğaz ağrısı, tat ve koku kaybı, yaygın kas ve eklem ağrıları, öksürük, nefeste daralma, göğüste ağrı, sırt ve bel ağrısı, bulantı, kusma ve ishalle kendini gösteriyor.
Korona olduğunuzda şüpheleniyorsanız bir hekime muayene olmak gerekir. Test pozitif çıkarsa izole olmak ve maske takmak virüsün yayılmasını önler. Eller sık sık yıkanmalı, öksürürken peçete veya maske kullanılmalı.
ZATÜRRE
Zatürre özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanlarda hayati riske yol açar ve hastaneye yatışı gerektirebilir. Öksürük, balgam, yüksek ateş, nefes darlığı, sırt veya yan ağrısı ile kendini gösteren bu hastalıktan korunmak için öncelikle doktora başvurma gerekir.
Bakteriyel zatürreden korunmak için aşılanmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yıldız Okuturlar “KOAH (Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı) hastalığı olanlar, 65 yaş üstü, diyabet, kalp hastalığı ve böbrek yetersizliği olanların pnömokok aşısı için doktorlarına başvurmaları önemlidir. Grip aşısı da sizi grip sonrası gelişecek zatürreden önleyecektir” dedi.
Zatürre, doktorun başlayacağı antibiyotik tedavisinden üç ya da beş gün sonra düzelmeye başlar. Bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı beslenmek, dinlenmek ve bol sıvı tüketmek gerekir.
FARENJİT (BOĞAZ İLTİHABI)
Farenjitte boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, yüksek ateş, baş ağrısı ve kulak ağrısı yaşanır. Bu hastalıkta antibiyotik tedavisi gerekebileceği için doktora görünmek gereklidir.
Farenjit olduysanız doktorunuz antibiyotik tedavisini önerebilir. Şikayetleri azaltmak için ise ağrı kesici, pastil, boğaz spreyi, tuzlu gargara ve soğuk buhar gibi uygulamalar fayda sağlayabilir. Genellikle antibiyotik başlandıktan iki gün sonra normal hayata devam edilir.
HASTALIKLARDAN NASIL KORUNURUZ?
1) Ellerinizi sık sık su ve sabunla en az 20 saniye yıkayın, özellikle yemeklerden önce mutlaka hijyene dikkat edin. Su ve sabunun olmadığı yerlerde dezenfektan kullanın.
2) Kalabalık mekanlardan kaçının, mümkün olmuyorsa da maske takın.
3) Toplu taşıma, cep telefonu ve kapı kolları yüksek bulaş riski taşıdığından gün içerisinde ellerinizi yıkamadan yüzünüze götürmeyin.
4) Bağışıklığınızı güçlendirmek için mevsim sebze-meyveleriyle beslenin, bol sıvı (su, çorba, ayran, kefir) tüketin, yeterli ve kaliteli uyuyun, düzenli egzersiz yapın.
5) Hava sıcaklıkları gün içerisinde değişkenlik gösterebildiğinden kıyafet seçiminizi ona göre yapın. Çok kalın tek bir kıyafet yerine daha ince birkaç kat giyinerek ortam sıcaklığına göre ayarlayın.
6) Aşı olun.
7) Islak saçla dışarı çıkmayın.
8) Sosyal mesafenizi koruyun ve öpüşme/ tokalaşma yerine başınızla selam verin.
9) Hapşırırken veya öksürürken avuç içinizi değil kağıt mendil kullanın ve hemen çöpe atın.
10) Evde ya da çevrenizde hasta bir kişi varsa ortak eşyalar kullanmayın, çok yakın temasta bulunmayın, maske ve mesafeyi korumaya dikkat edin.