Son Dakika… Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan tv100’e özel açıklama: 2026'da 5G şebeke geliyor
tv100 özel yayınına konuk olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu; Kübra Par, Başak Şengül ve Erdoğan Aktaş'ın sorularını yanıtladı. Uraloğlu, Türkiye'nin 5G şebekesi teknolojisiyle 2026'da tanışacağını söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tv100 Özel yayınında Kübra Par, Başak Şengül ve Erdoğan Aktaş'ın sorularını yanıtladı.
Uraloğlu'nun açıklamalarından satır başları:
Birkaç şehri ilgilendiren demiryolu, raylı sistemler bizim bakanlığımızın uhdesinde. Sadece şehir içerisinde ise yetki belediyelerin. Orada bizim denetleme ve projeyi onaylama yetkimiz var. Her halükarda bizim bakanlığımıza geliyor.
Eğer belediyeler bakanlık tarafından projenin yapılmasını isterse cumhurbaşkanlığımızın onayı ile bunu devralabiliyoruz. İBB'nin talebi, Cumhurbaşkanımızın onayı ile Bakırköy-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar-Kirazlı hattını uhdemize aldık. 8,4 kilometre hat uzunluğu var, inşallah yarın açılışını yapacağız.
İBB VE METRO PROJELERİ
Birkaç şehri ilgilendiren demiryolu, raylı sistemler bizim bakanlığımızın uhdesinde. Sadece şehir içerisinde ise yetki belediyelerin. Orada bizim denetleme ve projeyi onaylama yetkimiz var. Her halükarda bizim bakanlığımıza geliyor. Eğer belediyeler bakanlık tarafından projenin yapılmasını isterse cumhurbaşkanlığımızın onayı ile bunu devralabiliyoruz. İBB'nin talebi, Cumhurbaşkanımızın onayı ile Bakırköy-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar-Kirazlı hattını uhdemize aldık. 8,4 kilometre hat uzunluğu var, inşallah yarın açılışını yapacağız.
KISMEN AÇILACAK
Gayrettepe ile havalimanı arası 35,5 kilometre. En son 3,5 kilometrelik Gayrettepe-Kağıthane kısmını açtık. Havalimanı ile Halkalı arası 31.5 kilometre. Bu ay sonuna kadar Havalimanı ile Arnavutköy arasındaki kısmı açacağız. Geriye kalan kısmı da önümüzdeki sene açacağız.
İBB NE KADAR METRO YAPTI?
2019'dan bugüne kadar bakanlık olarak 59,4 kilometre raylı sistem açtık. İBB ise 47,3 kilometre açtı. 5 tane metro hattını biz İBB'ye yüzde 94, yüzde 89, yüzde 70, yüzde 50, yüzde 48 oranında teslim etmişiz. Emek dağıtımını ortaya koyduğumuzda İBB'nin 8,1 kilometre kadar emeği var. İBB'nin 2019'dan bugüne kadar büyükşehirin 47,3 kilometro hattını trafiğe açtığı hat var. Biz diyoruz ki bunun yüzde 60-70'inin biz teslim etmiştik. Bunun 40 kilometrelik emeğini biz vermiştik.
Metro inşaatında şaft kazısı ile TBM'i başlatmış olursunuz. Oradaki bir yapının temelini, donatısını bağlamış olursunuz. Bunların hepsi bir temel atmadır.
KÖPRÜYE HIZLI TREN
Marmaray günde yaklaşık 250-270 sefer yapıyor. 650 bin civarında insanımızı taşıyoruz ve günde sadece 4-5 saatlik bölümü yolcu taşımasının dışında kullanabiliyoruz. Orada da hem bakımını yapıyoruz hem de yük trenlerini geçirebiliyoruz. Tabi ilerleyen kısımda bu kapasite bize yetmeyecek. Onun için Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek olan Gebze’den başlayıp İstanbul havalimanı Çatalca’ya kadar gidecek olan bir hat projelendirdik.
5G İÇİN 2026 YILINI İŞARET ETTİ
Gayrettepe ile havalimanı arası 35,5 kilometre. En son 3,5 kilometrelik Gayrettepe-Kağıthane kısmını açtık. Havalimanı ile Halkalı arası 31.5 kilometre. Bu ay sonuna kadar Havalimanı ile Arnavutköy arasındaki kısmı açacağız. Geriye kalan kısmı da önümüzdeki sene açacağız.
Bakırköy-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar-Kirazlı hattı 4 hatta entegre bir proje. Bu civardaki tüm yoğunluğu almış olacak. 7 tane istasyonumuz var burada. Günlük yaşamı kolaylaştıracak.
Aktaş'ın "5G’ye geçiş için bir tarih var mı?" sorusuna Uraloğlu "5G’ye geçiş inşallah 2026." yanıtını verdi.
OTOYOL PROJESİ
Biz 10 yıl sonra artık bunların yetmeyeceğini görüyoruz ve dolayısıyla Kuzey Marmara Otoyolu’nun bittiği Akyazı’dan itibaren Ankara’ya kadar yeni bir otoyol güzergahı üzerinde proje çalışmalarına bu sene başladık.
KRİZ ANI İLETİŞİMİ NASIL SAĞLANACAK?
Uraloğlu "İnternet bağlantısı olmayan tuşlu telefonlar var. O telefondan benim hala var. O size 1 haftalık şarj sağlıyor bir kere. Mesela sürekli kullandığım hat, bulunduğum bölgede çekmiyordu ama diğeri çekiyordu. O zaman biz şunu dedik; bu baz istasyonlarının her operatörünki farklı. O zaman baz istasyonlarının belli kapasitesini diğer operatörlere kriz anında açsınlar dedik ve bunu denemeye başladık. Diyelim ki A operatörü, kapasitesinin yüzde 25’ini B operatörüne açabilecek ve ortak kullanacak." dedi.
Par'ın "Yani deprem anında, afet, kriz anında iletişimin kopmaması için siz operatörler arasında birbirlerine kapasite kullanımı olanağı açtıracaksınız. Peki bize şunları yapıyoruz ki deprem anında iletişim hatları çökmesin dediğiniz ne var?" sorusuna ise Uraloğlu "Bir kere yeni baz istasyonları kurulumunu mümkün olduğu kadar sağlam binalar veya bağımsız kuleler üzerine yapalım istiyoruz. Bunu yapmaya başladık. Ama mutlaka kentsel dönüşümle beraber bunu da dönüştürmemiz gerekir." yanıtını verdi.