Son Dakika... İstanbul'da usulsüz evlilik operasyonu. 11 şüpheli adliyeye sevk edildi
İstanbul'da usulsüz yapılan evliliklerle ikamet ve vatandaşlık başvurusunda bulunan, başvuru sürecini yüksek bir meblağ karşısında yürüten 11 şahıs gözaltına alındı.
Usulsüz yapılan evliliklerle vatandaşlık ve ikametgah başvurusu yapan ve bu kişilerin başvuru yapmasını sağlayarak vurgun yapan şebeke tespit edildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, soruşturma doğrultusunda şebekeyi takibe aldı.
Aralarında nikâh memurları, aracılar, danışmanlık çalışanları, şirket sahipleri, tercümanlar ve işlemleri organize edenlerin bulunduğu toplam 11 kişi belirlendi.
2 BİN 270 EURO, BİN 440 DOLAR, 80 BİN TL...
Göçmen kaçakçılığının önlenmesi kapsamında yapılan çalışmalarda, hileli evliliklerde ikamet ve vatandaşlık başvurusu yapan, başvuru yapmalarını sağlayan ve yüksek kazanç elde ettiği tespit edilen 11 şüpheli 28 Kasım’da İstanbul’da düzenlenen operasyonda yakalandı.
Şüphelilerin evlerinde yapılan aramada usulsüz düzenlendiği değerlendirilen kısa ve uzun ikamet formu, aile ve öğrenci ikamet başvuru formları, evlilik başvuru belgeleri, bekarlık belgeleri ile suçtan elde edildiği değerlendirilen 2 bin 270 avro, bin 440 dolar, 930 sterlin ve 80 bin Türk lirası para ele geçirildi.
ADLİ MAKAMLARA SEVK EDİLDİ
Baskında yakalanan şüpheliler sorgu için İstanbul Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğüne sevk edildi. Zanlılar 2 günlük ifade işlemlerinin ardından bu sabah erken saatlerde adli makamlara sevk edildi.
Mahkemeye gönderilen şebeke üyelerinin şimdiye dek kaç yabancı veya yerliye sahte belgeler ile hileli evlilik, ikamet ve vatandaşlık başvurusuna onay verdikleri ise henüz bilinmiyor.
DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI
Şebekenin kilit isimleri belli oldu. Nikah memuru Osman Şener K., Ferdi B., Eyüp Y. ve Mustafa K.’nin Türkiye'de kaçak olarak yaşayan yabancı uyruklu kişilerden aldıkları usulsüz düzenlenen evraklarla para karşılığında nikah kıydıkları tespit edildi. Danışmanlık şirketi sahipleri Murat E., Yıldız U., Remzi B., Fas uyruklu Lamyaa G., Suriye asıllı Fares A., Fas kökenli Naıma B.’nin danışmanlık şirketi sahibi adı altında sahte evlilik işlemlerini organize ettikleri belirlendi. Şebeke içinde “tercüman” olarak faaliyet gösteren Metin D.’nin ise yabancılar ile Türkler arasındaki işlemlerde tercümanlık yaptığı kaydedildi.