Son Dakika. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Gazze için BM'ye çağrı: Çözüme katkıya davet ediyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz İsrail Filistin çatışmalarına ilişkin konuştu. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm uluslararası topluma çağrı yapan Yılmaz, "Bu vahşetin son bulması yönünde çözüme katkı vermeye davet ediyoruz." dedi. Öte yandan Türkiye ekonomisi, istihdam oranı ve enflasyona ilişkin açıklamalar da yaptı. İşte ayrıntılar...

Kaynak: DHA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan İsrail Filistin meselesi, Türkiye ekonomisi ve istihdam hakkında önemli açıklamalar geldi.

Gazze'de yaşayan halkın temel insani ihtiyaçlardan mahrum bırakıldığını belirten Yılmaz, başta BM olmak üzere tüm uluslararası toplumu çözüme katkı vermeye davet etti.

Camileri bombalanan Filistinliler için barışı savunmanın insanlık görevi olduğunu kaydetti.

YILMAZ'DAN FİLİSTİN GAZZE AÇIKLAMALARI

Yılmaz Filistin Gazze açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

Gazze’de yaşayan halkın su, elektrik, yakıt, gıda, ilaç gibi en temel insani ihtiyaçlardan mahrum bırakılması, uluslararası hukuka, temel hak ve özgürlüklere açık bir aykırılık teşkil etmektedir. Hastaneleri, camileri bile bombalanan Filistinliler için barışı savunmak insanlık görevidir.

Tüm dünyayı, özellikle başta BM olmak üzere tüm uluslararası toplumu bu vahşetin son bulması yönünde çözüme katkı vermeye davet ediyoruz.

TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU HAKKINDA AÇIKLAMA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2024 Yılı Bütçe sunumu hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Bütçe teklifimiz içerdiği 67 ayrı program alanı ile “dirençli şehirler, dirençli ekonomi ve dirençli toplum” önceliklerini esas almaktadır." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2024 yılı bütçesini sunan Yılmaz, "2024 yılı bütçemizde afet risklerinin azaltılması, depremlerin yol açtığı hasarların süratle giderilmesi ve deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçları için 1 trilyon 28 milyar lira kaynak ayırıyoruz. Bu tutarın GSYH'ye oranı yüzde 2,5 seviyesindedir." dedi.

Kentsel dönüşümle ilgili konuşa Yılmaz, "Tüm projelerimizi, Türkiye Yüzyılı vizyonu ve ülkemizin tüm ulusal ve uluslararası strateji ve politika belgeleri, sektörel projeksiyonları, eylem planları, çevre düzeni, bölge, bütünleşik kıyı alanları ve nehir havzası yönetim planlarını dikkate alarak tasarladık. Şehirlerimizi ovalardan çıkararak yamaçlara doğru uzanacak bir hatta sıvılaşmanın olmadığı ve fay hatlarından uzak alanlara inşa ediyoruz. Kapsayıcı, afetlere duyarlı ve yaşanabilir bir şehirleşmeyle depremden etkilenen tüm şehirlerimizde yaşanabilirliği en yüksek seviyeye çıkaracak kentsel dönüşüm seferberliğiyle afetlere duyarlı ve sıfır atık yönetimi ile yaşanabilir yerleşimler oluşturmayı hedefliyoruz. Bu hedefin gerçekleştirilmesinde, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurduğumuz Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ve bu çerçevede Meclisimizin gündemine gelmesini beklediğimiz kentsel dönüşümü hızlandırmayı hedefleyen kanun teklifi önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

"YILIN İLK YARISINDA NET 220 BİN İSTİHDAM ARTIŞI SAĞLANDI"

İstihdam verilerine ilişkin açıklama yapan Yılmaz, "Yılın ilk yarısında net 220 bin istihdam artışı sağlanmış olup 2023 yılı genelinde ekonomideki canlılığın sürmesiyle yıl sonu itibarıyla istihdamdaki yıllık artışın 900 bini aşarak işsizlik oranının yüzde 10,1’e gerilemesi, 2024 yılında ise yüzde 10,3 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Önümüzdeki üç yıllık süreçte istihdamın yıllık ortalama 909 bin kişi artacağı ve işgücüne katılım oranlarında öngörülen artışa rağmen işsizlik oranının 2025 yılı itibarıyla tek haneli seviyelere kalıcı olarak düşeceğini tahmin etmekteyiz." dedi.

"KALICI DEZENFLASYON SÜRECİNE GİRMEYİ BEKLİYORUZ"

Para politikası hakkında konuşan Yılmaz, "Para ve maliye politikaları arasındaki eşgüdümü sağlayan, şeffaf ve güvenilir politika adımlarımızın olumlu etkileri ile 2024 yılının ikinci yarısından itibaren kalıcı bir dezenflasyon sürecine girmeyi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yılsonu beklentilerini aktaran Yılmaz, "2023 yılı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin yılsonu beklentilerimiz, 2023 yılında merkezi yönetim bütçe giderlerinin 6 trilyon 562,6 milyar lira. Merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 4 trilyon 929,7 milyar lira. Bütçe açığının 1 trilyon 633 milyar lira. Faiz dışı açığın 986,8 milyar lira olarak gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. 2023 yılı için öngörülen 762 milyar lira deprem harcaması hariç bütçe açığının milli gelire oranı başlangıç öngörüsüne uygun olarak yüzde 3,4 seviyesinde beklenmektedir." diye konuştu.

Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde bütçe giderlerinin 11 trilyon 89 milyar TL, bütçe gelirlerinin ise 8 trilyon 437,1 milyar lira olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! TIR ve yolcu otobüs çarpıştı: 18 yaralı AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem