Son Dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan anayasa tartışmalarına noktayı koydu: İlk 4 madde ile ilgili sorunumuz yok

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un anayasaya ilişkin sözlerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası noktayı koydu. Erdoğan, Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na da yanıt verdi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı sona erdi. Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un anayasaya ilişkin açıklamalarına ilişkin konuştu. 

10 Ekim'de Ankara'daki Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılışı törenine katılan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada akademisyenlerden "yeni anayasa için güçlü destek" istemişti.

Anayasada sadece metnin değiştirilmesinin "yeterli olmayacağını" belirten Kurtulmuş, 1961 ve 1982 Anayasalarında var olan birçok maddenin değişmesine rağmen hala "darbeci", "seçkinci" ruhun Anayasa maddeleri arasında "gizli olduğunu" savunmuştu.

Kurtulmuş, Anayasa'nın 3. maddesindeki, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" tabirinin de değişmesi gerektiğini söyleyerek, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaklaşık 3 saat süren toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

ANAYASA AÇIKLAMASI

"Tüm siyasi partilerin anayasa çağrımıza yapıcı yanıt vermelerini temenni ediyoruz.

Cumhur İttifakı ve partimizin anayasanın ilk 4 maddesi ile sorunu yok. İlk 4 madde üzerine yapılan tartışmaların da sürece katkı sağlamadığını ifade etmek istiyorum.

İSRAİL'İN SALDIRILARI

İsrail'in Lübnan'a başlattığı saldırılar endişelerimizin yerinde olduğunu gösterdi. Netanyahı kabinesinden yapılan açıklamalar, İsrail'İn Lübnan'ı işgalle de yetinmeyeceğini gösteriyor.

İsrail'in Barış Gücü'ne saldıracak kadar küstahlaşması konunun ciddiyeti için kafidir. Kendi personellerini dahi koruyamayan bir BM görüntüsü uluslararası sistem adına utanç ve kaygı vericidir. Güvenlik Konseyi'nin İsrail'i durdurmak için daha neyi beklediğini açıkçası biz de merak ediyoruz.

Siyonist emeller peşinde koşan İsrail hükümeti, ABD ve Avrupa'nın desteğini aldığı sürece saldırılarını durdurmayacak.

Refah Sınır Kapısı'nın İsrail güçleri tarafından işgaliyle birlikte Gazze'ye ulaştırılan yardım miktarında ciddi düşüş oldu. Kış gelmeden ihtiyaç sahibi Gazze halkına yardımlarımızı ulaştırmamızın gayretindeyiz.

Lübnan'dan tahliyeler sürecek. Tahliyeleri sağlayan kurumları tebrik ediyorum.

SİYASETTE YUMUŞAMA DÖNEMİ

Tüm bölgemizi kasıp kavuran bu kriz fırtınasından Türkiye'yi suhuletle çıkartmakta kararlıyız.

Sınırlarımızın hemen ötesinde her gün yeni bir çatışma patlak verirken siyaset kurumunun eski alışkanlıklarla yoluna devam etmesi mümkün değildir. Siyasette diyalog güçlenmeli. Müşterek paydaları olabildiğince büyütmeliyiz.

Türkiye'nin umutsuzluk girdabına sürüklenmesini bekleyenlerin gerilimi körüklemesine, 85 milyonun bin yıllık kardeşliğine gölge düşürmesine müsaade etmeyiz. Türkiye'yi kendi iç dinamikleri üzerinden köşeye kıstırarak denklem dışına atma girişimlerine rıza gösteremeyiz. Bölücü terör dahil Türkiye'ye ve Türk demokrasisine yönelik her türlü tehdidi bertaraf etme irademiz tamdır. Milletimizin hafızasında yer edinmiş kötü sahnelerin tekrar yaşanmasına müsaade etmeyiz ve etmeyeceğiz."

ERDOĞAN'DAN KILIÇDAROĞLU'NA YANIT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun normalleşme ilgili açıklamalarına da cevap verdi.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye, son zamanda siyasi yumuşama iklimine girdi. Milli meselelerde ortak paydada buluşma arayışları artmaya başladı. Bu adımları zehirlemeye yönelik girişimler çoğaldı.

Partisi tarafından istenmeyen adam ilan edilmiş kimi eski siyasetçilerin sağa sola sataşmasını asla iyi niyetli bulmuyoruz.

Uzatılan elin sıkıcı tutulmak yerine kopartılmasına izin vermeyiz, kayıtsız da kalmayız. Bölgemizde bunca ateş varken, bu ateş ülkemiz sınırlarını yaklaşırken herkes aklını başına alsın. Yumaşama iklimi provokasyona göz yumacağız demek değil. Bölücü tehditleri bertaraf ederiz.

Cezasızlık algısının ortadan kaldırılması için gereken düzenlemeleri mutlaka hayata geçireceğiz. Bugün de kabine üyelerine gerekli talimatları verdik."

KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ?

Kemal Kılıçdaroğlu normalleşme tartışmalarına ilişkin, "Normalleşme, neyin normalleşmesi? Normalleşmenin karşılığı anormalleşmedir. Anormal olan birisiyle normalleşmem lazım değil mi? Saray ile neyin normalleşmesini yapacağım? Adam AYM kararını uygulamam diyor, ne yapacaksınız?

Her türlü hakareti ediyor, ne yapacaksınız? Bunlar partiye zarar verir. Biz CHP’yiz, devleti kuran partiyiz. Eğer biz mücadele ettiğimiz içindir ki seçimlerde birinci parti olduk. Biz bu mücadeleyi vermek zorundayız. Milletin anası ağlıyor, siz neyin normalleşmesini yapacaksınız?" demişti.

Bahtiyar'ın 5. kez ifadesi alındı: O ismi suçladı Narin'in son görüntüleri ortaya çıktı! Narin Güran soruşturmasında kritik detay Ersin Destanoğlu, Beşiktaş'tan ayrılma kararı aldı Okan Buruk'un yeni hedefi Ahmed Kutucu 'Galata' filmindeki cesur sahneleri kriz çıkardı