Son Dakika... Bakan Uraloğlu'ndan yeni Instagram açıklaması: Ufak ayrıntılar kaldı. Her an açılabilir

2 Ağustos 2024'te “katalog suçlara uymadığı” gerekçesiyle Instagram'a erişim engeli getirildi. Bir haftadır Instagram kapalı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Ufak ayrıntılar kaldı, açalım istiyoruz. Her an açılabilir." açıklamasını yaptı. İşte ayrıntılar...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yandaş A Haber’e verdiği röportajda, “Instagram her an açılabilir, ufak ayrıntılar kaldı, açalım istiyoruz” dedi.

“HASSASİYETİMİZ VAR”

Diğer sosyal medya platformlarını kapatılmasının planlandığı yönündeki iddialara da değinen Uraloğlu, “Kapatmanın gayretinde değiliz ama hassasiyetlerimiz var. Başka platformun kapatılmasıyla ilgili bir süreç yok” ifadelerini kullandı.

Instagram neden engellendi?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos 2024’te “katalog suçlara uymadığı” gerekçesiyle Instagram’a erişim engeli getirdi. BTK, açıklamasında “instagram.com, 02/08/2024 tarihli 490.05.01.2024.-608983 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” dedi.

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8. maddesinde yer alan katalog suçlar arasında çocuğa karşı cinsel istismar, intihara sevk etme, Atatürk’e hakaret gibi suçlar yer alıyor. Yani, BTK’ye göre Instagram bu suçlardan biri ya da birkaçı ile ilgili olarak erişime engellendi.

Türkiye ve dünyada birçok medya kuruluşu, Instagram’a gelen erişim kararının Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin öldürülmesinden sonra paylaşılan sosyal medya mesajlarının engellenmesinin ardından geldi.

Instagram, İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından yapılan paylaşımları kaldırmasının sebebi olarak Meta’nın topluluk kurallarına işaret ediyor. Meta, çatışmanın başladığı Ekim 2023’te yayınladığı açıklamasında Hamas’ın hem tehlikeli örgütler ve kişilere yönelik politikası kapsamında hem de ABD hükümeti tarafından terör örgütü olarak kabul edildiğini söylüyor. Tehlikeli Örgütler ve Kişiler Politikası’na göre muhtelif tehlikeli örgütleri ve kişileri yücelten, destekleyen ve temsil eden içerikleri kaldıracağını belirtiyor.

Yaman Akdeniz’e göre raporda da erişim engelinin sebebine dair bir ipucu bulunmuyor. 5651 sayılı yasa gereği altı ayda bir şeffaflık raporunun sonuncusu 31 Temmuz 2024’te, erişim engeli kararından iki gün önce yayınlandı. Rapor, 1 Ocak - 30 Haziran arasında adli ve idari makamlardan Meta’ya gelen 2 bin 953 içerik kaldırma talebinin bin 849’u BTK’den geldiğini, şirketin toplamda 2 bin 445 içeriği kaldırdığını ya da kısıtladığını gösteriyor.

Instagram dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında üçüncü sıradayken Türkiye’de YouTube’un ardından ikinci sırada yer alıyor. Kullanımına ilişkin dünya sıralamasında Hindistan, ABD, Brezilya ve Endonezya’dan sonra Türkiye, 57 milyon kullanıcıyla dördüncü sırada.

Instagram eğlenceli ya da eğitici içeriklere ulaşmak, markaları ve ürünleri takip etmek, yakınlarınızla iletişim kurmanın yanında güncel gelişmeleri takip etmek için kullanılıyor. Reuters Gazetecilik Enstitüsü’nün 2024 Dijital Haber Raporu’na göre, Instagram haber alma ve paylaşma amaçlı kullanımda Türkiye’de yüzde 38’lik oranla YouTube’la birlikte zirveyi paylaşıyor. Instagram Türkiye’de habere erişimin de bir aracı.

Narin'i ilk mısır tarlasına gömmüşler Hakim Ziyech'in, Galatasaray'da kredisi tükendi Kayseri'de feci kaza! 5 ölü, 7 yaralı Narin Güran cinayetinde yeni gelişme Beşiktaş iki farklı üstünlüğünü koruyamadı Okullara kar tatili! Memurlar izinli sayılacak