Soma faciası bugün Genel Kurul'da! Meclis TV'in 19:00'a kadar yayın yapacak olması Meclis'i karıştırdı!

Soma önergeleri bugün TBMM'de görüşülecek. Meclis TV görüşmeyi 14:00- 19:00 saatleri arasında yayınlayacak.

AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin Soma'daki faciayla ilgili Meclis Araştırması açılmasını içeren önergelerinin Genel Kurul'daki görüşmesi Danışma Kurulu önerisiyle bugüne ertelendi. 



CHP Kocaeli milletvekilleri Haydar Akar ve Mehmet Hilal Kaplan'ın İş Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi Genel Kurul'da kabul edildi. Akar, önergenin kabul edilmesinin ardından kürsüye gelerek, milletvekillerine göstermiş oldukları hassasiyet nedeniyle teşekkür ederek, "Umarım bundan sonra taşeronlaşmanın önüne geçeriz" dedi.



Meclis TV'nin saat 19.00'dan sonra canlı yayın yapmaması nedeniyle Soma'daki faciayla ilgili Meclis Araştırması açılmasına ilişkin görüşmelerin yayınlanamayacak olması Genel Kurul'da tartışmalara neden oldu.  



CHP, MHP ve HDP Genel Kurul'un gündeminin Soma'da meydana gelen maden faciası olması dolayısıyla Meclis TV'nin saat 19.00'dan sonra da canlı yayın yapmasına ilişkin yazılı tekliflerini Başkanvekili Sadık Yakut'a ilettiler. Yakut da birleşime ara vererek, konuyu Meclis Başkanlığı ile görüştü. 



Aranın ardından birleşimi açan Meclis Başkanvekili Yakut, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın Meclis TV'nin Soma'daki maden faciasının görüşmeleri sırasında yayınına kesmemesi ve saat 19.00'dan sonra da canlı yayına devam etmesine ilişkin dilekçelerini Meclis Başkanı'na ilettiğini, Meclis Başkanı'nın Meclis TV'nin yayına devam etmesi talebinin daha önce intikal ettirilmiş olması halinde TRT Genel Müdürlüğü'yle görüşülebileceğini, ancak bu saatten sonra yapılacak birşey olmadığını söylediğini aktardı. 



Vural, Hamzaçebi ve Kaplan da yerlerinden söz alarak Meclis Başkanlığı'nın bu kararını eleştirdiler. Bazı milletvekilleri Meclis TV'nin yayın yapabilmesi için görüşmelerin ertelenmesi önerisinde de bulundular. 



AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise söz alarak amaçlarının zaman geçirilmeden Soma ile ilgili Araştırma Komisyonunu kurulması olduğuna işaret ederek, "Bizim buradaki konuşmalarımız bir sonuç çıkarmayacak. Asıl sonucu komisyon çıkaracak. Bizim buradaki konuşmalarımız değil, komisyonun biran önce faaliyete geçmesi çok önemlidir. Bakın saat 7 oldu. Başladığımız işi bitirelim biran önce komisyonu kuralım" diye konuştu.  



MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da "Konuşmak komisyonu geciktirmez" diyerek Elitaş'ı eleştirdi, milletvekillerinin gözlem ve görüşlerini aktarmasının önemli olduğunu vurguladı. 



CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Elitaş'ın milletvekillerinin konuşmalarının komisyonun kurulmasını geciktirdiği görüşünü dile getirdiğini belirterek, bu yaklaşıma tepki gösterdi.  Altay, "Elitaş'ın konuşmasını ben de Genel Kurul'a saygısızlık olarak görüyorum" ifadesini kullandı. Altay, görüşmelerin ertelenmesini ve Meclis Başkanlığı'nın da Meclis TV'nin görüşmeler sona erinceye kadar canlı yayına devam edebilmesi için gerekli girişimlerde bulunmasını talep etti. 



HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise Soma'da yaşanan acıdan sonra ekranları kapatmanın dehşet verici bir yaklaşım olduğunu söyledi. Kaplan, görüşmelerin saat 14.00'deki birleşime bırakılarak, Meclis TV'den yayınlanmasını ve herkesin seyredebilmesinin sağlanmasını istedi.



Saat 19.00'da yayınların kesileceği siyasi parti gruplarımız tarafından biliniyordu



 Elitaş da tekrar söz alarak, "Saat 19.00'da yayınların kesileceği siyasi parti gruplarımız tarafından biliniyordu" ifadesini kullandı. Yayınları ve halkın bilgilenmesini engellemekle itham edilmelerinin haksız olduğunu ifade eden Elitaş, yaşananlarda bir sorumlulukları var ise bunu sonuna kadar ödemeye de hazır olduklarını söyledi. 



Başkanvekili Yakut, Soma ile ilgili önergelerin görüşülmesine ilişkin Danışma Kurulu kararının kabul edildiğini hatırlattı. Yakut, Meclis TV'nin yayınlarına ilişkin idari bir işlem yaptırmasının söz konusu olamayacağını belirterek, "Yürütmeyi ilgilendiren bir konu. TRT'nin işlemleri TBMM'nin denetim yetkisine İçtüzük'te belirtilen denetim yollarıyla ayrıca konu edilebilir. Şimdi burada 4 grup anlaştığı takdirde, biraz önce sizin de ifade ettiğiniz gibi daha sonraya bırakılması falan, itirazım yok. Ama benim idari bir işlemle ilgili burada Genel Kurul'da oylama yaptırmam söz konusu değil. Anlatmak istediğim bu" diye konuştu. 



Yakut daha sonra birleşime 10 dakika ara verdi.  



Aranın ardından Danışma Kurulu'nun, "Genel Kurul'un birleşiminde başka bir işin görüşülmemesi, Danışma Kurulu önerisi ve Genel Kurul'un kararıyla birleştirilerek görüşülmesine karar verilen 11 Meclis Araştırması önergesinin öngörüşmelerinin birleşiminde Sayıştay'a yapılacak üye seçiminden sonra yapılması ve bu işlerin tamamlanmasına karar Genel Kurul'un çalışmalarını sürdürmesi' önerisi kabul edildi. 



Meclis Başkanvekili Yakut, alınan karar gereği Sayıştay'da boş bulunan üyeliklere seçim yapılması ve Soma'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili Meclis Araştırması önergelerinin görüşülmesi için saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı. (AA) 


BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Teğmenler soruşturmasında görevden almalar Bankalara dolar talimatı gitti! 9 kilo vermişti! Derin göğüs dekoltesi olay oldu