Sokak kedileri de mi toplanacak? Sahipsiz sokak hayvanları yasası kedileri de içeriyor mu?

Sahipsiz sokak hayvanları yasası, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Sokak köpeklerinin toplatılmasını içeren 17 maddelik kanun teklifinin yasalaşmasıyla, Meclis 1 Ekim 2024 tarihine kadar tatile girdi. Peki, Sokak kedileri de mi toplanacak? Sahipsiz sokak hayvanları yasası kedileri de içeriyor mu?

Tartışmalı sokak hayvanları yasasının köpeklerin yanı sıra kedileri kapsayıp kapsamadığı merak konusu oldu. Meclis'te kabul edilen yasaya göre; sahipsiz başıboş köpekler belediyeler tarafından hayvan bakımevlerine götürülecek ve sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Yakala-kısırlaştır-sal yönteminden vazgeçildi. En geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar, sokak hayvanları sahipleri, dijital kimliklendirme yoluyla kayıt altına aldırmak zorunda. Peki, Sokak kedileri de mi toplanacak? Sahipsiz sokak hayvanları yasası kedileri de içeriyor mu?

SOKAK KEDİLERİ DE Mİ TOPLANACAK?

TBMM Genel Kurulu'nda sahipsiz sokak hayvanları yasası kabul edilerek yasalaştı. “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile 17 maddenin tamamı kabul edildi. Oylamaya 594 milletvekilinin 500'ü katılırken, 275 milletvekili kabul, 224 milletvekili ise ret oyu verdi. Bir milletvekili ise çekimser kaldı. Söz konusu kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. TBMM, 1 Ekim 2024 tarihine kadar tatile girdi.

SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI YASASI KEDİLERİ DE İÇEİRİYOR MU?

Kanunla, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidildi. Teklife göre, başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili yetki belediyelerde olacak.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 3 gün, Genel Kurul'da ise 2 gün süren görüşmelerin ardından kabul edilen kanun teklifi, Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Meclis'te kabul edilen kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla birlikte Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

4'üncü maddede yapılan değişiklik yapılan sokak hayvanları yasasına göre; sokaktan toplanarak rehabilitasyon işlemleri gerçekleştirilecek olan kediler doğal hayata salıverilecek fakat köpekler sahiplendirinceye kadar bakımevlerinde kalacak.

Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.

KÖPEK VE KEDİ SAHİPLERİNİN NE YAPMASI GEREKLİ?

Köpek ve kedi sahiplerinin, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmaları gerekiyor.

Uygulamayı gerçekleştirmeyen yetkililerE ise 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Teklifle evcil hayvanlarını terk edenlere ve sahipsiz hayvan popülasyonunu artıranlara da ceza kesilecek.

Bunun yanında sahiplendiği köpeği sokağa bırakanlar, hayvan başına 60 bin TL para cezası ödeyecek. Köpekleri şehir dışındaki boş arazilere bırakan belediye veya derneklere de hayvan başına 50 bin TL ceza uygulanacak.

Rakam Ortaya Çıktı Emekliyi Yıkacak Oran! Mehmet Ali Erbil'e seks tehdidi! EYT'yi Ramak Kala Kaçıranlara Güzel Haber. Cinsel içerikli videosu çıkan hakem tepki çekti İstanbullular dikkat! AKOM uyardı Kerimcan Durmaz cezaevinden ilk kez konuştu!