Sokak hayvanlarının uyutulması düzenlemesi mi geliyor? Başıboş sokak köpekleri uyutulacak mı?

Türkiye'de Temmuz 2021’de Hayvanları Koruma Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanunla, evcil hayvanlara çip takılması, dijital kimlik sisteminin getirilmesi ve ev hayvanını terk edenlere yaptırımlar uygulanması amaçlandı. Fakat bazı haber sitelerinde sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulmasına ilişkin bir yasa teklifinin hazırlandığı öne sürüldü. Peki, Sokak hayvanlarının uyutulması düzenlemesi mi geliyor? Başıboş sokak köpekleri uyutulacak mı?

Sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulmasını içeren yeni bir yasa teklifinin gündemde olduğu iddia ediliyor. Bu teklife göre; belediyelerin köpeklerin sahiplendirilmesi için ilaç açacağı, sahiplenilmeyen köpeklerin ise enjeksiyon ile uyutulacağı söyleniyor. Çok konuşulan iddia tepkilere neden oldu. AK Parti'nin sunacağı söylenen kanun teklifi ile Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılacağı; İtalya, İngiltere ve Portekiz’de uygulanan ‘uyutma’ yönteminin incelendiği öne sürüldü. Peki, Sokak hayvanlarının uyutulması düzenlemesi mi geliyor? Başıboş sokak köpekleri uyutulacak mı?

SOKAK HAYVANLARININ UYUTULMASI DÜZENLEMESİ Mİ GELİYOR?

Son zamanlarda artan başıboş köpek saldırılarının ardından, AK Parti'nin sokak hayvanlarıyla ilgili yeni bir düzenleme için Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe hazırlandığı söyleniyor.

'Hayati tehlike' oluşturduğu gerekçesiyle sokaktaki başıboş köpeklerin uyutulmasını öngören yasa teklifi için çalışmaların başladığı ve teklifin önümüzdeki günlerce Meclis'e sunulacağı iddia edildi.

Ak Parti Meclis grubu, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile beraber yasa teklifi üzerinde çalışma başlatıldığı belirtiliyor.
Maliyetinin yüksek olması, bakanlıklar ve belediyeler arasında koordinasyon sorunu olması, barınakların yetersizliği gibi sebeplerden dolayı kısırlaştırma ile sokak köpekleri sayısının azaltılmasının yıllar alabileceği, kısırlaştırılması durumunda da saldırganlık sorunun çözülemeyeceği gerekçe gösterildiği iddia edildi.

Söz konusu teklif ile öncelikle belediyelerin başıboş köpeklerin sahiplendirilmesi için ilan açacağı, 30 gün boyunca sahiplendirilmeyen köpeklerin ise iğne ve ilaç verilerek uyutulacağı, sahiplendirilen köpeklerin ise çip takılarak Tarım Bakanlığı tarafından takip edileceği belirtiliyor.

BAŞIBOŞ SOKAK KÖPEKLERİ UYUTULACAK MI?

Başıboş sokak köpeklerine ilişkin söz konusu iddialara henüz bir yanıt gelmedi. Konuyla ilgili yetkilerden resmi bir açıklama gelmesi durumunda haberimizde yer vereceğiz...

HANGİ ÜLKELERDE BAŞIBOŞ SOKAK KÖPEKLERİ UYUTULUYOR?

Hindistan, Romanya, Rusya, Brezilya, İtalya, İngiltere, Portekiz gibi ülkelerde sokak köpeklerinin kontrol altına alınması için toplu ötenazi uygulamaları yapılmaktadır. Fakat bu uygulamalar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir ve her ülkede aynı şekilde uygulanmamaktadır.

Birçok ülke, sokak köpeklerinin kontrol altına alınması ve topluma zarar vermesinin önlenmesi için alternatif yöntemler geliştirmeye çalışıyor. Bu yöntemler arasında kısırlaştırma ile kısırlaştırma kampanyaları, barınaklar ve rehabilitasyon merkezleri kurma, sokak hayvanlarını sahiplenmeye teşvik etme gibi çözümler bulunuyor.

Narin Güran cinayetinde ilk defa duyacağınız bilgi Pıtrak otunun faydalarına inanamayacaksınız Ernest Muçi devre arasında Beşiktaş'a veda ediyor Narin cinayetinde kan donduran rapor! Bugün akaryakıt alacaklar dikkat! Benfica'ya üç puanı Kerem ve Orkun getirdi