Sokak hayvanları düzenlemesinde son durum! Başıboş köpekler uyutulacak mı, Meclis'e geldi mi?

Gündemden düşmeyen ve çokça tartışma yaratan sokak hayvanları düzenlemesinde son durum merak ediliyor. Son zamanlarda sokak köpekleri saldırılarındaki artış, AK Parti'yi harekete geçirmiş ve sahipsiz hayvanlarına yönelik kanun teklifi hazırlığı başlamıştı. Peki, Başıboş köpekler uyutulacak mı, Meclis'e geldi mi? İşte merak edilenler...

Geçtiğimiz aylarda sahipsiz sokak köpeklerinin uyutulması yönündeki haberler, gündemde büyük bir yer edinmişti. Hayvanları Koruma Kanunu'nda hükümetin değişiklik yapacağı, sokak hayvanları düzenlemesini içeren bir kanun teklifi oluşturulacağı açıklanmıştı. Söz konusu teklife göre; 30 gün boyunca sahiplendirilmeyen başıboş köpeklerin iğne ve ilaçla uyutulacağı, sahiplendirilen köpeklere ise çip takılıp Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından takip edileceği belirtilmişti. Peki, Sokak hayvanları düzenlemesinde son durum ne? Başıboş köpekler uyutulacak mı, Meclis'e geldi mi? İşte detaylar...

SOKAK HAYVANLARI DÜZENLEMESİNDE SON DURUM

Sokak hayvanları düzenlemesine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan şu açıklama geldi:

''Bazı ülkeler Türkiye'ye gelecek turistleri kuduz riskiyle uyarmaya başladı. Gelişmiş hiçbir ülkede olmayan başıboş köpek sorunumu var. Bizim siyaset ilkemiz bellidir Yaradanı severiz yaradandan ötürü. Kimse bizim merhametimiz sorgulamasın. 2004 yılında Hayvanları Koruma Kanunu'nu biz çıkardık, hayvanları mal statüsünden çıkarıp can statüsüne aldık.

Bizim bu sorunu köklü şekilde sonuca uılaştırmamız şart. Tarım Bakanlığımız sahipsiz köpek sorununu en ince ayrınrtısına kadar çalışmaktaydı. Çok büyük bir kesim herkes için güvenli hale gelmesini istemektedir. Bizim de buna kayıtsız kalmamız düşünülemeç Biz sahiposiz köpeklerin sahiplebilmesini amaçlıyorz. Hazırlanan kanun teklifiyle bakımevi olmayan yerlerde köpek bakım evleri kurulacak, sahipsiz köpekler bu bakımevlerine konulacak, sahiplendirme kampanyaları yapılacak. Hayvanseverlerimizin bu bakımevlerinden daha fazla hayvan sahiplenerek daha fazla sorumluluk alacağına inanıyoruz. Başıboş sokak köpekleri sorununu mutabakatla gidereceğiz.''

BAŞIBOŞ KÖPEKLER UYUTULACAK MI, MECLİS'E GELDİ Mİ?

Meclis'e sunulması beklenen sokak hayvanları düzenlemesinde sona gelindi. AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, sahipsiz köpeklerle ilgili hazırladıkları raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu. Yenişehirlioğlu sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Sokaklarda aziz milletimizin huzur ve güvenliğinin sağlanacağına, herkesin üzerinde mutabık kaldığı bu sorunun çözüme ulaşacağına inancımız tamdır."

AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler ise sokak hayvanlarıyla ilgili hazırlık çalışmaları devam eden kanun teklifinin hafta sonuna doğru TBMM Başkanlığı'na sunulacağını söyledi. Güler, teklifin 5199 sayılı kanununda yer alan bazı maddelerde değişiklik önerdiğini belirtti ve şunları söyledi:

"Son rutin çalışmasına, geçen hafta itibariyle başlamıştık. Sağ olsun, grup başkan vekilimiz Bahadır Yenişehirlioğlu Bey'in bu konuda toplumun her kesiminde yapmış olduğu görüşmelerin tutanakları, raporları, sonuçları bize iletilmişti. Biz de onun üzerinden bir metin çalışmasına başlamıştık. Geçen hafta itibariyle kurumlarımızdan, bakanlarımızdan görüşler de alarak bir aşamaya gelmiştik.

Bugün de MYK'mızda Cumhurbaşkanımıza sunduk. Son birkaç rötuş yapacağız. Bu hafta içi inşallah, muhalefet partisi grup başkanvekilleriyle görüşmek suretiyle inşallah bu hafta sonuna doğru Meclis Başkanlığı'mıza teklifimizi vereceğiz. Teklifimiz 5199 sayılı kanunumuzdaki bazı maddelerdeki değişiklikleri öneriyor. Tabii merak edilen hususlardan biri de şu; 5996 sayılı bizim veteriner hizmetleri kanunumuz da var. Onunla birlikte karma bir düzenlemeyi, oradan atıflar var çünkü; oradaki ifadeler ve düzenlemelerdeki durum da önem arz ediyor.

Yani sokaklar hem hayvanlar için hem de insanlarımız için bu konularda soğuktur, açlıktır, hastalıktır ve güvenli alanlar değildir. Bizim buralarda bir yaşam alanı şekliyle beraber köpeklerimizi, hayvanlarımızı daha korunaklı, daha güvenli alanlara almamız gerekiyor. Çok nitelikli barınaklara almamız gerekiyor.

5996 sayılı kanunumuz yani veteriner hizmetleri kanunumuzun dokuzuncu maddesi var ve halihazırda şu anda bu kanun yürürlükte. Dokuzuncu maddesi, orada kuduz riski taşıyan, rehabilite edilemeyecek şekilde azgınlaşmış ve barınaklarda diğer hayvanlara zarar veren ve bu hastalık riski noktasında barınakta kalma imkanı kalmayan hayvanların ötenazi yönüyle hayatına son vermeyi emrediyor.

Yani kanun şu anda burada var. Biz şimdi sokaklardan, barınaklara hayvanlarımızı alıp hem kısırlaştırma, hem sahiplendirme hem de aşılama noktasında güçlü bir destek verirken barınaklarda kalma imkanı kalmayacak hastalık taşıyan hem bu hayvandan hayvana hem de hayvandan insana ciddi manada sağlık riski taşıyan rehabilite edilme imkanı kalmamış ve çok farklı ırklardaki hayvanların barınaklarda da diğer hayvanlara zarar verdiğini görüyoruz.
Aynı zamanda dediğimiz gibi çok önemli bir kuduz riski tehlikesi. Dolayısıyla bunu da göz önüne almamız gerekiyor. Mutlaka bu süreçlerde o barınaklardaki yaşam kalitesinin niteliğinin artırılması noktasında bizim gerekli tedbirleri almamız lazım. O tedbirlerden biri de bu türden hayvanlarımızın da onlara acı vermeden, eziyet çektirmeden merhametimiz iklimine uygun olaraktan ötenazi yoluyla hayatlarına son vermek lazım."

Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Derin yırtmaçlı sahne kıyafeti olay yarattı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı