Soğan akıttı, sakız durdurdu. Mutfaktaki işkenceye sakız çare oldu

Soğan ve sakız arasındaki ilişki ortaya çıktı, milyonlarca insanın o derdine çözüm bulundu. Bundan sonra soğan doğrarken gözyaşı dökmek yok. Bunun çözümü de sakızda... Soğanla yemek yapmak bazen eziyet olabiliyor, o da gözümüzün yaşarması. İşte buna henüz bir çözüm bulunmadı ama çok basit bir yöntemle bunu halletmek mümkün.

Etli Soğan Dolması, Sebzeli Soğan Mıhlaması, Arpacık Soğanlı Pilav, Fırında Soğanlı Yumurta, Soğanlı Et Kavurma, Soğanlı Tart, Soğan Pidesi, Soğan Çorbası...

Bunlar soğanla yapılan yemekler... Bir de arzuya göre farklı yemeklerde de soğan kullanmam mümkün...

Ağız tadınıza göre soğanın ilave edilmesi mümkün ama menemen genelde soğansız yapılıyor.

Soğanın yeri yemeklerde o kadar yer etmiş ki, menemene bile soğan konulup konulmayacağı neredeyse tartışma konusu. Aslında bu sorunun basit bir cevabı var. Ağız tadınıza göre ekleyebilirsiniz!

Soğanın faydalarını saymakla bitmez

İşte mutfakların vazgeçilmez besini olan soğan, insanlık tarihi boyunca en yaygın kullanılan şifalı sebzelerden sadece biri. Güçlü bir antioksidan olan soğan neredeyse tüm salata ve yemeklerde kullanılabilen mucize bir bitkidir.

*Bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip, öksürük gibi hastalıklardan korur.

*Etkili bir balgam söktürücüdür olan soğan kalp sağlığını destekler.

Diyabet gelişmesini engeller ve şeker seviyesini düzenler.

*Başta mide, bağırsak ve kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünün gelişmesini engeller.

*Etkili bir diyet bitkisi olan soğan, saç dökülmesine ve cilt sorunlarına iyi gelir.

*Hem çiğ, hem de pişirilmiş olarak yenebilen soğan yemeklerin çoğunda kullanılabilir. Ancak mide rahatsızlıkları olan kişilerin çiğ soğan tüketmekten kaçınması önerilmektedir.

Soğan doğrarken neden gözyaşı olur?

İşte soğanın saymakla bitmeyecek kadar faydası var. Bu yüzden mutfaklardaki yeri her daim hazırdır ve her evin olmazsa olmazıdır. Kuru fasulye ve pilavın yanında soğanın yeri daha farklıdır. Ama soğanla yemek yapmanın bir de handikapı var tabi. O da gözümüzün yaşarması. İşte buna henüz bir çözüm bulunmadı ama çok basit bir yöntemle bunu çözmek mümkün.

Soğan doğrarken göz yaşarmasının nedeni soğanda bulunan syn-propanethial-S-oksit isimli bir kimyasal. Soğanın oluşurken geliştirdiği bir tür savunma mekanizması olan bu kimyasal göz yaşarmasının nedeni olarak aktarılıyor. İnsanların gözlerini yaşartan kimyasal sayesinde soğan kendisini bir nevi avcılara karşı korumuş oluyor. Soğan içerisindeki her bir hücrenin, allinazlar olarak adlandırılan enzimlerle dolu olan koful soğan hücresinde bulunan amino asit sülfoksitleri, sülfenik asitlere dönüştürür.

Daha sonra bu asitler de başka bir enzim tarafından syn-propanethial-S-oxite dönüştürülür. Doğrama sırasında soğan hücrelerini parçaladığınız zaman, soğan hücresinde yer alan kimyasallarla etkileşime girebilecek bu enzimleri de ortaya çıkarmış olursunuz. Dolayısıyla, bu enzimlerin meydana getireceği kimyasal reaksiyon daha kolay ve hızlı gerçekleşir. Soğanların doğranırken yaydığı güçlü ve baharatlı koku, şaşırtıcı bir şekilde, gözlerinizi yaşartan kimyasalın kokusu değildir. Bu koku, sin-propanethial-S-oksitin yoğunlaşarak kokulu tiyosülfanatları oluşturmasıyla oluşur.

Sakız çiğnemek

İster inanın ister inanmayın, sakız çiğnemek, genellikle soğanı doğrarken oluşan göz yaşını önlemeye yardımcı olabilir. Sakız çiğnerken ağzınızdan nefes alırsınız, bu da burnunuzdan aldığınız buhar miktarını azaltmanıza yardımcı olur. Yüz kasları da yeterince çalıştığında, soğanın etkisini vücudunuzdan atmış olursunuz.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında