Sisi, ‘son derece tehlikeli’ diyerek uyardı
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, sivillerin Gazze'den Sina Yarımadası'na göçünün son derece tehlikeli olduğunu ve Filistin davasını tamamen bitirebileceğini söyledi ve uyarılarda bulundu.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, başkent Kahire’yi ziyaret eden İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile bir araya geldi.
“Bölgede kontrol edilemeyecek gelişmeleri kontrol altına almak için hepimiz harekete geçmeliyiz.” diyen Sisi, bu gelişmelerin Gazze’deki yansımalarının, “nefsi müdafaa hakkının ötesine geçtiğini” ifade etti.
Cumhurbaşkanı Sisi, şu ifadeleri kullandı:
“Gazze Şeridi’nde 1500’ü çocuk olmak üzere yaklaşık 4 bin sivil öldürüldü. Çatışmaların daha fazla sivilin ölümüne neden olmaması için hepimizin bu meseleyi kontrol altına almak amacıyla harekete geçmesi gerekiyor.”
ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere’nin Refah Sınır Kapısı’nın açılması için İsrail’i ikna etme yönünde sarf ettiği çabalardan söz eden Sisi, bölgesel düzeyde bir savaşa sürüklenmemek için koordinasyon ve işbirliğine ihtiyaç olduğunu aktardı.
Barış sürecini yeniden canlandırmak ve Filistinlilere 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan kendi devletlerini kurmaları için tekrar umut vermek gerektiğini kaydeden Mısır Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti:
“Sivillerin Gazze’den Sina’ya göçüne izin verilmemesinin önemini anladığınızı buraya not ediyorum. Bu son derece tehlikeli bir konudur ve Filistin meselesini tamamen bitirebilir. Bu da gerçekleşmesini istemediğimiz bir şey.”
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da ülkesinin, Mısır’ın rolü üzerinden Filistin halkına insani yardım sağlanması gerektiğine inandığını belirtti.
Sunak, İsrail ile başlayan ve Suudi Arabistan’ın da dahil olduğu bölge turu kapsamında bugün Mısır’a gelmişti.
İNGİLTERE’DEN AÇIKLAMA
İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ikili, Mısır’ın başkenti Kahire’de yaptıkları görüşmede, Filistin-İsrail çatışmalarının bölgeye yayılmasının önlenmesi gerektiğine işaret etti.
Gazze’de birkaç gündür yaşanan can kayıplarının gerçekten trajik olduğuna dikkati çeken liderler sivillerin korunması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Sunak, Sisi’ye bölgede yaptığı temaslara ilişkin bilgi verdi. Liderler, tansiyonun düşmesi için diyalog içinde olmanın önemini vurguladı.
Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın açılması için Mısır’ın gösterdiği çabayı takdir eden Sunak ülkesinin sivillere destek için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu belirtti.
İngiltere’nin, Filistin’e yönelik yardımlarına ek 10 milyon sterlin (yaklaşık 340 milyon lira) daha destek verme taahhüdünü hatırlatan liderler, Gazze’ye yardım gönderme sürecinin mümkün olduğunca verimli ve etkili olmasını sağlamak için birlikte çalışma konusunda anlaştı.
NASIL BAŞLADI, NELER YAŞANDI?
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.
Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.
Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.
Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 4 bin 834 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 1524’ü çocuk, 4 bin 137 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu.
İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 81 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti.
İsrail’in saldırılarında 13 gazeteci ölmüştü.