Siroz nedir, belirtileri neler. Siroz hastalığı neden olur. Siroz hastalığının tedavisi var mı?

Siroz hastalığı hakkında detaylar sorgulanıyor. Karaciğer dokusunun skar dokusuyla yer değiştirdiği ve karaciğerin kalıcı olarak hasar gördüğü ileri evre bir karaciğer hastalığı olan siroz kompanse ve dekompanse denilen iki evreden oluşur. Peki siroz hastalığı neden olur? Siroz hastalığının tedavisi var mı?

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Siroz hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemi merak ediliyor.

Karaciğerde görülen tehlikeli bir hastalık olan siroz hastalığında karaciğerin yapısı bozulur ve gittikçe ardan bir nedbe dokusu gelişir.

Peki siroz hastalığı neden olur? Siroz hastalığının tedavisi var mı?

SİROZ NEDİR?

İleri evre karaciğer hastalığı olan siroz hastalığında sağlıklı karaciğer doku skar dokusuyla yer değiştirir ve karaciğer kalıcı olarak hasar görür. Skar dokusu yaralanma veya uzun süreli hastalık nedeniyle oluşan bir dokudur. Siroz hastalığında karaciğer çalışmaya devam edebilir ama skar dokusu karaciğerin düzgün çalışmasının önüne geçer. Böylelikle sağlıklı bir karaciğer dokusunun yaptığı metabolizma, kan pıhtılaşma faktörleri, protein üretimi ve ilaç ve toksinlerinin filtrelenmesi gibi görevleri yerine getiremez.

SİROZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?

Kompanse ve dekompanse siroz denilen iki evreden oluşan siroz hastalığında karaciğerin yapısı bozulur ve giderek artan bir nedbe dokusu gelişir. Hastalıkta zaman geçtikçe fonksiyonel karaciğer hücresi sayısı azalır, karaciğer sertleşir. İçinden geçmesi gereken kana karşı direnç artar. Kan buradan akamadığında kanın geldiği bölgeler olan bağırsaklar ve dalakta damar içi basıncı yükselir, kan başka yollar bulmaya çalışır. Böylece karaciğer fonksiyonları bozulur ve karaciğer yetersizliği bulguları görülür.

Uzun süreli ve ilerleyici karakterde bir hastalık olan sirozda erken dönemlerde bulgular çok hafif olabilir. Karaciğerdeki hasarın artmasına bağlı olarak bulgular da ağırlaşır. 

Siroz iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, halsizlik ve çabuk yorulma olup, ileri evrelerde vücutta su birikimi, bacaklarda ödem, karında şişlik, kas erimesi, ciltte çabuk morarma, kanamaya eğilim, aşırı kaşıntı, sarılık ve geçici şuur değişikliği gibi durumlarla kendini gösterir.

SİROZ HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Sirozun bilinen en yaygın sebebi kronik alkol kullanımıdır. Aşırı alkol kullanımının dışında Hepatit B ve Hepatit C gibi kronik viral hepatitler de siroza yol açabilir.

SİROZ HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Siroz hastalığının tedavisi yoktur. Siroz hastası olan bir kişinin karaciğeri kalıcı hasar görür ve karaciğer nakline ihtiyaç duyar. Ancak sirozun nedenine bağlı olarak hastalığın ilerlemesini durdurmak için bazı önlemlerin alınması mümkündür.

Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Derin yırtmaçlı sahne kıyafeti olay yarattı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi