Siroz hastalığı nedir, neden olur. Siroz hastalığı belirtileri ve evreleri nelerdir. Siroz hastalığının tedavisi var mı. Siroz hastası kaç yıl yaşar?

Siroz kelimesi karaciğer hastalıklarının son evresini ifade eder. Siroz hastalığının en yaygın nedenleri arasında alkol kullanımı, hepatitler ve alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı sayılabilir. Sirozun ilk aşamalarında herhangi bir belirti görülmeyebilir ancak belirtiler ortaya çıktıkça mutlaka doktor tedavisine ihtiyaç duyulur. Peki siroz hastalığı nedir, neden olur? Siroz hastalığı belirtileri ve evreleri nelerdir. Siroz hastalığının tedavisi var mı. Siroz hastası kaç yıl yaşar?

Siroz, karaciğerin sağlıklı dokusunun skar dokusu ile yer değiştirdiği ve geri dönülmez hasar aldığı karaciğer hastalıklarının son evresinde meydana gelir. Sağlıklı karaciğer dokusu skar doku ile yer değiştirdiği için karaciğer fonksiyonlarında azalma görülür.

Siroz hastalığının tedavisi, sirozun nedenine ve hastalığın ne kadar ilerlediğine göre değişir. Siroz hastalığında tedavilere rağmen karaciğer yetmezliği ilerlerse karaciğer nakli gerekir.

Skar doku karaciğere gelen kan akımını azaltır. Siroz evleri ilerledikçe karaciğerdeki skar doku da artar. Böylece karaciğer hormon üretme, besinleri işleme, ilaç ve toksinleri uzaklaştırma özelliklerini kaybeder. İşte siroz hastalığı hakkında tüm detaylar.

SİROZ BELİRTİLERİ NELER?

Siroz ciddi bir hastalıktır. Karaciğer tarafından salgılanan protein ve enzimlerin üretimini azaltan siroz erken teşhis edilirse karaciğere verilen hasar kısıtlanabilir. Sirozun son evresi ise hayati risk taşır. Bu durumda karaciğer nakli gerekir. 

Tek bir nedene bağlı gelişmeyen siroz uzun süre alkol kullanımı, obezite ve diyabet hastalarında görülen yağlı karaciğer hastalığı, hepatit B ve hepatit C enfeksiyonları kronik viral hepatite yol açan hepatitler sonucunda ortaya çıkar.

İştah kaybı, çabuk yorulma, kolay morarma ve kanama, bacaklarda, ayak bileğinde ve ayaklarda şişkinlik, kaşıntı, sarılık, kilo kaybı, kanda sıvı birikmesi (assit) ciltte örümceğimsi damar yapıları, erkeklerde meme büyümesi (jinekomasti) avuçlarda kızarma, hepatik ensefalopati geliştiğinde bilinç bozukluğu siroz belirtileri arasındadır.

Hasta bu şikayetlerle doktora gittiğinde hastadan sirozun sebebine yönelik tıbbi hikaye alınır ve fizik muayenesi yapılır. Gerekli kontroller sonrası hastaya uygulanacak tedavinin haritası oluşturulur.

SİROZ EVRELERİ NELER?

Siroz semptomlarının varlığına göre kompanse ve dekompanse siroz olmak üzere iki evrede incelenir. Sirozun erken teşhisinde dekompanse sirozu kompanse siroza dönüşebilir.  Peki kompanse ve dekompanse nedir?

Kompanse siroz evresinde siroza dair semptomlar görülmez. Bu evrede hastanın karaciğerinde skar dokusu vardır ancak semptoma neden olacak kadar ilerlememiştir. Dolayısıyla hastanın şikayeti olmaz.

Dekompanse siroz evresinde sarılık ve karında sıvı birikmesi (assit) gibi semptomlar meydana gelir. Hayatı tahdit eden oldukça ciddi bir evredir. Erken tanıda geri dönüş mümkün olurken geç kalınmışsa karaciğer nakli gerekir.

SİROZUN TEDAVİSİ VAR MI?

Siroz ilerleyici bir hastalık olduğu için net bir tedavi bulunmuyor. Yalnızca bazı tedavi yöntemleriyle karaciğerin aldığı hasar azaltılıyor, sirozun ilerlemesi engelleniyor, hastayı rahatlatmak için bazı tedaviler veriliyor.

Sirozun tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, beslenme tedavisi, karaciğer nakli ve komplikasyonları tedavi etmek için farklı prosedürler bulunur.

SİROZ HASTASI KAÇ YIL YAŞAR?

Kompanse sirozlu hastalar yaklaşık 9-12 yıl yaşar. Dekompanse sirozda ise durum doktor tarafından belirlenir. Genellikle bu tip hastalarda yaşam süresi 2 yıldır.

Sosyal medya bu görüntüleri konuşuyor Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu... Narin'in abisinden dikkat çeken paylaşımlar Burcuna göre hangi dili öğrenmeye daha yatkınsın? Bankalardan sıfır faizli kredi fırsatı! BU Haftaya Dikkat. Ya Zengin Olacaklar Ya Fakir