Sınırdaki krize müdahale
Kosova ve Sırbistan arasında 20 Eylül’de patlak veren sınır ihlalleri krizine NATO ve Avrupa Birliği’nden (AB) uyarı geldi. Kosova hükümetinin Sırbistan plakalı araçların sınırdan geçişleriyle ilgili düzenlemenin 15 Eylül’de sona ermesini gerekçe göstererek ülkeye giren taşıtlara geçici Kosova plakası vermesi iki ülke arasında gerginliği tırmandırdı.
Kosova Başbakanı Albin Kurti, "Amacımız provokasyon veya istikrarsızlık değil. Yapılan her şey kanuna uygundur. Bizler sadece süresi biten bir anlaşmanın gerekliliğini uyguluyoruz" açıklaması yaparken başkent Priştine’de önceki gün iki hükümet binasına saldırı girişimi yapılması dikkat çekti. Kosova’nın Sırbistan sınırında bulunan Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yol ise Kosovalı Sırp protestocular tarafından kurulan barikatlarla kapatıldı.
NATO VE AB’DEN TEMAS
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg iki ülke arasında patlak veren gerilimin ardından önceki gün Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’le telefon görüşmesi yaptı. Vucic, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada "NATO’nun tepki göstermesi için 24 saat bekleyeceğiz. Eğer bu sürenin ardından halkımıza yönelik şiddet devam ederse Sırbistan tepki gösterecek.1995 ve 2004 arasında olanların tekrarlanmasına asla izin vermeyeceğiz" açıklaması yaptı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de her iki ülke yönetimlerine bölgede gerginliğin acilen düşürülmesi yönünde çağrıda bulundu. Borrell, "Sırbistan ve Kosova, özel polis birliklerini geri çekerek ve yollardaki barikatları kaldırarak koşulsuz şekilde sahadaki gerginliği düşürmeli.
Provokasyonlar ve tek taraflı adımlar kabul edilemez" açıklaması yaptı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile konuya ilişkin yakın temasta olduğunu belirten Borrell, Kosova Gücü’nün (KFOR) Batı Balkanlar’da istikrarın sağlanmasında kilit önem taşıdığını ifade etti.