Simpsons’lar Türkçe'ye çevrildi
The Simpsons çizgi romanından ilk dördü Aylak Yayınları tarafından Türkçeye çevrildi.
19 Nisan 1987 tarihinde kısa gösteriler olarak yayınlanmaya başlayan, 17 Aralık 1989’dan itibaren ise yarım saatlik bölümler olarak izleyiciyle buluşmaya başlayan “The Simpsons” Türkiyeli takipçileriyle ilk kez çizgiroman formatında buluşuyor.
Bongo Comics tarafından hazırlanan dokuz Simpsons çizgiromanından ilk dördü Aylak Yayınları tarafından “Simpsonlar- Makara Kukara”başlığı ile Türkiyeli okurlarla buluşturuldu.
Çizgiroman, “Devlerin Devi Homer”, “Hapishane Kuşu Bart”, “Springfield Pumasının Esrarengiz Bilmecesi” ve “Kartlarda Yazıyor” başlıklı ilk dört çizgiromandan oluşuyor.
Ayrıca her çizgi romanın içinde “Koleksiyoncu”, “Kız Kardeşim Yuvamı Yıktı”, “Krusty, P.A.L.Y.A.S.O Ajanı” ve “Otobüs Şoförü’nün Müthiş Maceraları” başlıklı birer de kısa hikaye bulunuyor.
The Simpsons’ın yayıncısı Matt Groening, kitabın girişinde şu ifadelere yer veriyor:
“Simpsonlar’ın televizyonlarda boy gösterdiği uzun yıllar boyunca çizerlerin her zaman duymaya can attığı övgüler aldık: ‘Kötü örnek oluşturuyorsunuz’, ‘Gençliği yozlaştırıyorsunuz’, ‘Amerikalıları nükleer enerji konusunda korkutuyorsunuz’, ‘Batı uygarlığının çöküşünü hızlandırıyorsunuz’…
“Simpsonlar’ın yıkıcı faaliyetlerine karşı edilmiş ahlakçı hakaretlerin içinde en beğendiğim ise 1990 yılına rastlar, hani ülkenin okul müdürleri, işgüzar ve çapsız hükümet yetkililerinin Bart’ın ‘Gurur duyuyorum be abi!’ yazılı tembel teneke tişörtüne bakıp bakıp balatayı sıyırdıkları sene.
“Hiçbir çocuk kendine tembel demez., tişörtün anlatmak istediği nokta buydu. Okul başarısı orta düzeyde olan yetişkinlerin haylazlık başarısı olan çocuklara yapıştırdıkları bir etiket bu sadece. Tembel olarak etiketlenmeye karşı verilebilecek en yerinde ukala cevap da ‘Gurur duyuyorum be abi!’ olacaktır tabi ki.
“Bart Simpson’ın ‘tembel’ tişörtünü Lisa Simpson’ın ‘çalışkan’ tişörtü takip ettiğinde, Simpsons eleştirmenlerinden bir takdir görmedik elbette. Ama o tişörtte Lisa Simpson’a ‘Lanet olsun, çok iyiyim be!’ dedirttiğimiz için de olabilir bu.”
“Simpsonlar- Makara Kukara” her ne kadar 1989’da hazırlanmış olsa da, 24 yıl sonra Türkiye okuruyla buluştuğunda görüyoruz ki, bunca yıldır The Simpsons’ın anti kahramanlar üzerinden ti’ye aldığı “normal düzen”de değişen bir şey yok. Medyası, devleti, medyatik kahramanları, okulları, aileleriyle “normal” olanın hala dalga geçilecek çok yanı var.
BİA Haber Merkezi