Sigaranın yeni zararı: Kemiklerde kalıcı iz bırakıyor
Sigara içmenin birçok sağlık sorununa yol açtığı biliniyor. Ancak son araştırmalar, sigaranın sadece dişleri değil, kemikleri de etkileyebileceğini ortaya koydu.
Sigara içmenin akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve kronik bronşit gibi birçok sağlık soruna yol açtığı uzun zamandır biliniyor.
Ancak İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, sigaranın etkilerinin ölümünüzden yüzyıllar sonra bile kemiklerinizde iz bırakabileceğini ortaya koydu.
Mail Online'daki habere göre Leicester Üniversitesi'nden araştırmacılar, İngiltere'de MS 1150 ile 1855 yılları arasında gömülmüş insan kalıntılarını inceledi. Bu dönem, tütünün Batı Avrupa'ya 16. yüzyılda gelişiyle örtüşüyor. Tütünün Avrupa'ya getirilmesi genellikle 1586'da Sir Walter Raleigh'e atfedilir.
Araştırmada, sigaranın sadece dişlerde leke ve çukurlar oluşturmadığı, aynı zamanda diş etlerinde kalıcı kimyasal moleküller bıraktığı tespit edildi. Araştırmacılar, bu moleküllerin sağlık üzerindeki etkilerini daha iyi anlamaya çalışıyorlar.
Çalışmayı yürüten biyoarkeolog Dr. Sarah Inskip, "Araştırmamız, geçmişte tütün kullananlar ile kullanmayanlar arasında kemiklerde önemli moleküler farklılıklar olduğunu gösteriyor" dedi. Bu bulgu, sigara kullanımının iskelet yapısı üzerinde bile etkili olabileceğine işaret ediyor.
Genellikle bilim insanları, yüzlerce yıl önce yaşamış bir kişinin sigara içip içmediğini dişlerindeki izlerden anlayabiliyor. Örneğin, 'pipo çentiği' adı verilen küçük oyuklar, zamanla bir tütün piposunun ağızlığı tarafından oluşturuluyor.